ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ (Chris Naylor – Ballesteros)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

 

ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ

Συγγραφή & Εικονογράφηση: Chris Naylor - Ballesteros

Μετάφραση: Λύντη Γαλάτη

Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ

 

Νομίζετε πως μπορεί κάποιος να ερωτευτεί ένα βιβλίο; Ναι, μπορεί. Και το λέω με σιγουριά. Εγώ ερωτεύτηκα αυτό το βιβλίο και ήταν ένας έρωτας κεραυνοβόλος που στη συνέχεια δεν με απογοήτευσε. Το αντίθετο μάλιστα, γιγαντώθηκε!

Ο Φρανκ, που είναι αλεπούδος, μας συστήνεται στην πρώτη σελίδα και μας συστήνει και τον Μπερτ, που είναι αρκούδος. Είναι οι καλύτεροι φίλοι, είναι πάντα αγαπημένοι και τους αρέσει να παίζουν κρυφτό. Ο Φρανκ τα φυλάει «5… 10… 15…» μέχρι το 50 και ο Μπερτ κρύβεται. Όμως ο Μπερτ είναι μεγαλόσωμος και ο Φρανκ τον βρίσκει πάντα πολύ εύκολα. Ίσως γιατί δεν έχει αρκετή ώρα για να κρυφτεί καλά… Ο Μπερτ θέλει τόσο πολύ να κερδίσει μια φορά στο κρυφτό. Αχ, πόσο το θέλει. Ο Φρανκ το καταλαβαίνει αυτό. Καταλαβαίνει τον Μπερτ γιατί είναι ο καλύτερός του φίλος και οι φίλοι καταλαβαίνονται μεταξύ τους, έτσι δεν είναι; Αποφασίζει λοιπόν να τα φυλάει και να μετράει περισσότερη ώρα, μέχρι το εκατό. Και μετρά ένα – ένα τα νούμερα. Τώρα ο Μπερτ έχει πολύ χρόνο για να κρυφτεί. Τρέχει και απομακρύνεται. Τρέχει και ανεβαίνει. Τρέχει και κατεβαίνει, τρέχει και πηδά. Ο χρόνος τελειώνει και ο Μπερτ κρύβεται βιαστικά. Όμως τι συμφορά! Ο Μπερτ δεν το έχει καταλάβει, ο αναγνώστης όμως το βλέπει, όπως και ο Φρανκ. Το κασκόλ που φορούσε έχει πιαστεί σε ένα κλαδάκι και έχει ξηλωθεί, αποκαλύπτοντας τη διαδρομή που ακολούθησε. Είναι τόσο εύκολο για τον Φρανκ  να τον βρει. Τι θα κάνει τελικά όταν θα φτάσει στην κρυψώνα του φίλου του;

Από εκεί κι έπειτα, η ιστορία γίνεται τόσο συγκινητική, τόσο τρυφερή, τόσο γλυκιά που έκανε την καρδιά μου να χτυπήσει μελωδικά. Έτσι θα έπρεπε να φέρεται κάποιος στον φίλο του. Με ενσυναίσθηση, με αγάπη, με ανιδιοτέλεια, με σεβασμό. Οι πραγματικοί φίλοι είναι συνδεδεμένοι με ένα νήμα που πότε γίνεται κουβάρι, πότε μπλέκεται ή ξεμπλέκεται, γιατί πολλά πράγματα συμβαίνουν στη ζωή. Όμορφα και άσχημα. Όταν όμως δυο φίλοι θέλουν, αυτό το κουβάρι μπορεί να γίνει ένα φούξια κασκόλ ή ένας μπλε σκούφος που ζεσταίνει κεφάλι και λαιμό. Και είναι τέτοια η ζεστασιά που μοιάζει με αγκαλιά.  Πάντως η αγκαλιά του Μπερτ και του Φρανκ στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου με ζέστανε κι εμένα.

Μια ιστορία που διαβάζεται και από μεγάλους άνετα. Όσο για τους μικρούς αναγνώστες είμαι σίγουρη πως θα γελάσουν και θα αγαπήσουν τους δυο ήρωες. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους για τη νίκη και την ήττα. Πώς χειριζόμαστε τη νίκη και πώς την ήττα. Πώς συμπεριφερόμαστε όταν παίζουμε με τον καλύτερό μας φίλο.

Είναι μια ιστορία, που με ελάχιστα λόγια, εξηγεί στα παιδιά πόσο σημαντική είναι η φιλία και πώς από μικρές χειρονομίες μπορούμε να δείξουμε πόσο μεγάλη και σπουδαία είναι η αγάπη μας για τον άλλο.

Οι εικόνες δεν έχουν λεπτομέρειες. Εστιάζουν περισσότερο στους δύο ήρωες κι αυτό αρκεί. Με αυτό τον τρόπο παρατηρούμε εκφράσεις και καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά τους. Νιώθουμε μαζί τους.

Μετά από αυτό το βιβλίο το κρυφτό σημαίνει για μένα πολύ περισσότερα πράγματα. Όπως κι ένα κουβάρι από φούξια νήμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.