Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Λέξεις που πονάνε)

 

ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ

Συγγραφέας: Abby_Cooper

Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου

Εκδόσεις: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Η Ελίζ είναι ένα κορίτσι διαφορετικό. Οι λέξεις είναι πολύ σημαντικές για εκείνη. Κι αυτό γιατί σχηματίζονται στο σώμα της σαν τατουάζ. Όταν οι λέξεις είναι άσχημες την πονάνε αφόρητα και της δημιουργούν φαγούρα. Όταν είναι όμορφες, την ανακουφίζουν και τη γαληνεύουν. Η ασθένειά της λέγεται ΛΕΦ κι είναι εξαιρετικά σπάνια. Ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο επηρρεάζονται τόσο άμεσα από τις λέξεις. Τώρα στο Γυμνάσιο, η Ελίζ, έχει να αντιμετωπίσει πολλές αλλαγές. Χάνει την κολλητήτη της και χωρίζει από το αγόρι της. Μόνη, φορώντας συνεχώς παντελόνια και μακρυμάνικες μπλούζες, προσπαθεί να ζήσει μια φυσιολογική καθημερινότητα. Το παλεύει όσο κι αν οι λέξεις είναι επώδυνες πάνω στο δέρμα της.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όταν συνειδητοποιεί πως ακόμα κι οι λέξεις που σκέφτεται εκείνη για τον εαυτό της χαράσσονται στο δέρμα της και την πονούν.

Μια ιστορία αλληγορική. Υπάρχουν λέξεις που μας πληγώνουν αλλά και λέξεις που μας απογειώνουν. Λέξεις που χαράσσονται στο μυαλό και στην καρδιά μας, θαρρείς με ανεξίτηλο μελάνι. Λέξεις που ακούμε αλλά και λέξεις που σκεφτόμαστε. Οι λέξεις έχουν μεγάλη δυνάμη.

Είναι σημαντικό τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Είναι σημαντικό τι λένε για εμάς. Πιο σημαντικό όμως είναι τι πιστεύουμε εμείς για τον εαυτό μας. Αυτή είναι η ασπίδα μας. Αρκεί να αγαπήσουμε τον εαυτό μας για να μη μας πληγώνουν οι λέξεις των άλλων; Ίσως δεν αρκεί. Όμως σίγουρα βοηθά.

Η ηρωίδα του βιβλίου, κάποια στιγμή, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Τολμά να κάνει πράγματα που ίσως τη βοηθήσουν να την δουν οι άλλοι διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, όμως, βοηθά τον εαυτό της να καταλάβει ποια πραγματικά είναι. Κι όταν αρχίζει να πατά στα πόδια της, τότε κι οι άλλοι βλέπουν απέναντί τους ένα δυνατό κορίτσι, όλο χαρίσματα.

Πάντα στη ζωή μας θα υπάρχουν ψηλομύτες που θα μας υποτιμούν. Πάντα θα υπάρχουν αγόρια που θα μας πληγώνουν αλλά και συμμαθητές που δε θα μας υπολογίζουν. Όμως αν πιστεύουμε στον εαυτό μας κι έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά πάντα θα βρίσκουμε φίλους να πιστεύουν σε εμάς, ανθρώπους να μας καθοδηγούν και αγόρια/κορίτσια να μας αγαπούν.

Γι’ αυτό, προτού ξεστομίσουμε μια λέξη, ας σκεφτούμε πως αυτή μπορεί να χαραχτεί, αν όχι στο σώμα, σίγουρα όμως στο μυαλό και στην καρδιά κάποιου. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να είναι μια όμορφη λέξη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.