ΟΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΖΩΕΣ ΤΗΣ ΜΕΪΖΙ ΝΤΕΪ (Κρίστοφερ Ετζ)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

 

ΟΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΖΩΕΣ ΤΗΣ ΜΕΪΖΙ ΝΤΕΪ

 

Συγγραφέας: Κρίστοφερ Ετζ

Μετάφραση: Αγγελική Δαρλάση

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

Η Μέιζι γίνεται 10 χρονών και είναι τόσο χαρούμενη. Είναι ιδιαίτερη μέρα, όχι μόνο γιατί έχει γενέθλια αλλά και γιατί ο αριθμός 10 είναι ο πιο σημαντικός αριθμός του κόσμου, σύμφωνα με τον Πυθαγόρα. Άλλωστε εκείνος ανακάλυψε τα μαθηματικά χρησιμοποιώντας αυτόν τον αριθμό. Ο αριθμός 10 εμπεριέχει το κλειδί για να κατανοήσουμε τα πάντα. Δεν είναι σπουδαίο αυτό;

Η Μέιζι είναι ένα ξεχωριστό παιδί. Αν και τόσο μικρή σπουδάζει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία. Την ενδιαφέρει το Σύμπαν και ονειρεύεται να της κάνουν δώρο τα υλικά για να φτιάξει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.

Η αδερφή της η Λίλη, την μισεί. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει η Μέιζι. Όμως η Λίλη είναι στην εφηβεία. Όλα της φταίνε. Οι γονείς της την πιέζουν γιατί δεν είναι ιδιοφυία σαν την αδερφή της και γενικά η ζωή είναι δύσκολη. Όμως ούτε και η Μέιζι έχει εύκολη ζωή. Κλεισμένη στο σπίτι να κάνει μαθήματα, χωρίς φίλους στην ηλικία της. Είναι αρκετά θλιβερό να καλείς στο πάρτι γενεθλίων σου συγγενείς, θείους, θείες και ξαδέρφια από 8 μηνών έως 80 χρονών. Και κανένας - μα κανένας - να μην είναι 10 χροών σαν κι εσένα.

Διαβάζοντας το βιβλίο τα κεφάλαια εναλλάσσονται. Πότε είναι η φυσιολογική μέρα των γενεθλίων και πότε μια αλλόκοτη μέρα που τίποτα δεν πηγαίνει καλά. Η Μέιζι βρίσκεται μόνη στο σπίτι το οποίο μοιάζει να εξαφανίζεται σιγά – σιγά μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Σαν να σκεπάζεται από ένα τρομακτικό σκοτάδι. Από ένα μαύρο που πονάει τα μάτια…

Δεν θέλω να αποκαλύψω το τέλος. Αν πω τι πραγματικά συμβαίνει και πώς εξελίσσεται η ιστορία θα χαλάσω τη μεγάλη έκπληξη. Κι είναι κρίμα γιατί αυτό που συμβαίνει είναι απρόσμενο και τόσο – μα τόσο – συγκινητικό.

Μια ιστορία που μας μαθαίνει πολλά για τους νόμους που διέπουν το σύμπαν, για φυσική και βιολογία. Είναι όμως και μια ιστορία που μας μιλά για την αγάπη της οικογένειας. Μια αγάπη που υπάρχει ακόμα κι όταν δεν μας το δείχνουν. Μια αγάπη που είναι τόσο δυνατή που μπορεί να κάνει και θαύματα. Μπορεί και όχι όμως. Ίσως η αγάπη να είναι η κινητήριος δύναμη για να συμβούν πράγματα, καλά πράγματα. Θεωρώ πως αν και η πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Μέιζι, πραγματική πρωταγωνίστρια είναι τελικά η αδερφή της η Λίλη. Ένα κορίτσι που φέρνει τον κόσμο άνω – κάτω για να καταφέρει να βρει την αδερφή της. Και να της εξηγήσει.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.