ΜΑΜΑ (Hélène Delforge, Quentin Gréban)

 

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

 

ΜΑΜΑ

Συγγραφέας: Hélène Delforge

Εικονογράφηση: Quentin Gréban

Μετάφραση: Κατερίνα Φράγκου

Εκδόσεις: ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ

 

Μάνα, μητέρα, μαμά! Ένα πρόσωπο σπουδαίο, ένα πρόσωπο σημαντικό, ένα πρόσωπο που καθορίζει τη ζωή κάθε ανθρώπου και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του. Είναι εκείνη που μας φέρνει στη ζωή. Είμαστε ένα κι έπειτα γινόμαστε δύο. Ας μην ξεχνάμε πως «μαμά» είναι η πρώτη λέξη που αρθρώνουμε στη ζωή μας.

Ένα βιβλίο ύμνος για τη μαμά. Ένα βιβλίο χορταστικό. Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη και συγκίνηση. Ένα κόσμημα.

Κείμενο και εικόνες δεμένα αρμονικά για να μας παρουσιάσουν διάφορες γυναίκες. Μαμάδες από όλο τον πλανήτη. Μαμάδες νέες, μαμάδες ηλικιωμένες. Μαμάδες άπειρες αλλά και έμπειρες.

Πόσα συναισθήματα μπορεί να σου γεννήσει τελικά ένα βιβλίο! Διαβάζεις λίγες λέξεις και σκέφτεσαι άλλες τόσες. Κοιτάς μια εικόνα και στο μυαλό σου παίζει ολόκληρη ταινία. Αυτό συμβαίνει και με το συγκεκριμένο βιβλίο. Δεν χορταίνεται.

Τα κείμενα είναι σύντομα και περιεκτικά. Περιγράφουν μικρά αλλά και μεγάλα περιστατικά. Χαρούμενα και λυπητερά. Ο θηλασμός, σκηνές γκρίνιας, ο λυτρωτικός ύπνος, τσακωμοί, κούραση αλλά και τόση γλύκα. Γιατί αυτό ακριβώς κάνει η μαμά, μας φροντίζει, μας καθοδηγεί, μας μεγαλώνει αλλά ταυτόχρονα μας εκνευρίζει, μας μαλώνει, μας πιέζει, μας υπερπροστατεύει.

Το βιβλίο δεν έχει τη συνηθισμένη δομή αρχή – μέση – τέλος. Αλλά αυτό δεν μπερδεύει τον αναγνώστη γιατί κάθε κείμενο είναι μια αυτοτελής ιστορία. Μια μαμά που θα μπορούσε να είναι η δικιά μας. Όλες αυτές οι διαφορετικές μαμάδες είναι η μαμά μας, είμαστε εμείς. Γιατί μια μαμά δεν είναι ποτέ ένα πράγμα. Είναι πολλά πρόσωπα ταυτόχρονα. Γι’ αυτό και συγκινήθηκα. Αναγνώρισα εμένα αλλά και τη μαμά μου σε κάθε φράση.

Αρκεί κάποιος απλά να ξεφυλλίσει το βιβλίο και να απολαύσει αυτές τις υπέροχες εικόνες για να νιώσει τη γλύκα που στάζει η λέξη μαμά. Δυο μάτια, δυο χέρια και μια καρδιά που μας έχει χαριστεί από τη στιγμή της γέννησής μας.

«Θησαυρέ μου,

Ακριβέ μου,

Πολύτιμε μικρέ μου.

Μείνε μέσα στα ζεστά τείχη των χεριών μου.

Άσε με να είμαι λίγα χρόνια ακόμη,

Τείχος στη σκληρότητα του κόσμου.»

Η μαμά έλεγε: “Όταν κρυώνεις, κρυώνω”.

Έτσι είναι.

Ή μάλλον όχι.

“Όταν κρυώνεις, ξεπαγιάζω.”

Το βιβλίο είναι ιδανικό για μεγαλύτερα παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Είναι ένα βιβλίο που θα ήθελα πολύ να διαβάσω παρέα με τη μαμά μου. Δυστυχώς δεν μπορώ. Διαβάστε το εσείς!

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.