Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑ ΚΙ ΕΓΩ «ΛΥΚΟΣ» (Amélie Javaoux, Annick Masson)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑ ΚΙ ΕΓΩ «ΛΥΚΟΣ»

Συγγραφέας: Amélie Javaoux

Εικονογράφος: Annick Masson

Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εκδόσεις: ΔΕΣΥΛΛΑΣ

 

Η Σαρλότ μια μέρα συνειδητοποιεί πως οι λύκοι δεν υπάρχουν μόνο στα παραμύθια, όπως της λένε οι γονείς της, αλλά και στο σχολείο. Γιατί λύκος και μάλιστα άγριος είναι η Άγκνες που μαζί με τις υπόλοιπες φίλες της, την αγέλη της δηλαδή, την ταπεινώνει και την κοροϊδεύει. Και η Σαρλότ αισθάνεται πως είναι μικρή, άσχημη και άχρηστη. Ένας κόμπος δημιουργείται στο στομάχι της που την εμποδίζει να φάει, να κοιμηθεί, να παίξει. Δεν μπορεί ούτε και να γελάσει. Πώς να γελάσεις με έναν κόμπο στο στομάχι… Ναι, η Σαρλότ αισθάνεται άρρωστη. Όταν όμως έρχεται ο γιατρός, λέει πως δεν έχει τίποτα. Η Σάρλοτ θα πρέπει να ξαναπάει σχολείο την άλλη μέρα. Για να προετοιμαστεί, διαβάζει ένα βιβλίο για λύκους. Ίσως αν μάθει όσο περισσότερα μπορεί για τους λύκους, να μην τους φοβάται πια. Ίσως πάλι αν μάθει αρκετά για τους λύκους, να καταφέρει να γίνει ένας από αυτούς. Κι όταν στο σχολείο βλέπει τον λύκο με την αγέλη του να επιτίθενται στον Σάιμον, γίνεται κι εκείνη λύκος.

 

Μια πολύ όμορφη ιστορία που μιλά για τον σχολικό εκφοβισμό με σαφήνεια αλλά και τρυφερότητα. Όταν κάποιος δέχεται λεκτικό εκφοβισμό για την εμφάνισή του ή για τις όποιες αδυναμίες του, που μπορεί να μην υφίστανται καν, τότε σίγουρα δεν θέλει να πάει σχολείο. Κάνει ότι είναι άρρωστος αλλά μπορεί και να νιώθει αληθινά άρρωστος. Όμως όσο κι αν προσπαθήσει να αποφύγει το σχολείο, κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψει και να αντιμετωπίσει τους φόβους του.

Το γεγονός πως η Σαρλότ επιδιώκει να γίνει κι εκείνη λύκος και τελικά εκφοβίζει τον Σάιμον είναι μια πολύ ωραία και αληθοφανής εξέλιξη της ιστορίας. Το μικρό κορίτσι θέλει να μπει στην παρέα των δυνατών γιατί έτσι θα σταματήσουν να την πειράζουν ενώ ταυτόχρονα θα νιώσει κι εκείνη δυνατή. Όταν όμως τελικά το κάνει, δεν το αντέχει. Έχει και πάλι έναν κόμπο στο στομάχι γιατί, τελικά, είναι το ίδιο τρομακτικό και άσχημο να μεταμορφώνεσαι σε κακό λύκο.

Είναι σημαντικό όταν νιώθει ένα παιδί έτσι και βιώνει τέτοιες καταστάσεις, να βρει το θάρρος να μιλήσει σε έναν ενήλικα που να εμπιστεύεται. Στη μαμά, τον μπαμπά, τον δάσκαλο ή όποιον άλλο επιλέξει. Γιατί με αυτόν τον τρόπο εκτός από τη βοήθεια που θα του προσφερθεί, θα νιώσει αμέσως ανακούφιση που μοιράστηκε το πρόβλημά του. Θα νιώσει και δυνατό το παιδί, όμως, γιατί δεν είναι πια μόνο.

Το τέλος του βιβλίου είναι συγκινητικό και δίνει τη λύση. Όταν είμαστε πολλοί, είμαστε και ανίκητοι.

Οι όμορφες εικόνες κάνουν τον αναγνώστη να θέλει να το ξεφυλλίζει ξανά και ξανά. Ενώ οι όμορφες φιγούρες της Σαρλότ και του Σάιμον σε κάνουν να θέλεις να τους προστατέψεις, να τους αγκαλιάσεις, να τους φροντίσεις.

Από τα πιο όμορφα βιβλία που κυκλοφορούν με αυτό το θέμα. Θα το αγαπήσετε σίγουρα μικροί και μεγάλοι!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.