ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ (Hélène Delforge, Quentin Gréban)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βιβλία από όλο τον κόσμο

 

 

ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ

Συγγραφέας: Hélène Delforge

Εικονογράφηση: Quentin Gréban

Μετάφραση: Ιφιγένεια Σοφού

Εκδόσεις: ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ

 

Ένα πραγματικό στολίδι! Χορταστικό μέγεθος και σκληρό εξώφυλλο με μια πανέμορφη εικόνα! Με το που το ανοίγεις καταλαβαίνεις αμέσως πως έχεις στα χέρια σου ένα προσεγμένο βιβλίο, με ακριβό χαρτί, ωραία εκτύπωση. Αριστερά είναι το κείμενο και δεξιά μια εικόνα ολοσέλιδη.

Δεν είναι ένα βιβλίο για παιδιά, όχι γιατί είναι ανάρμοστο ή γιατί έχει άγνωστες λέξεις. Ούτε μιλάει για άγνωστα συναισθήματα γιατί τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ καλά τον έρωτα. Και μάλιστα ερωτεύονται με πάθος. Σαν να μην υπάρχει αύριο κάποιες φορές. Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που τα αφορά. Το συγκεκριμένο βιβλίο, όμως, έχει κείμενα που μπορεί να τα καταλάβει και να τα νιώσει καλύτερα ένας μεγάλος. Ίσως κι ένας έφηβος. Κι αυτό γιατί τα σύντομα αυτά κείμενα που υπάρχουν σε κάθε αριστερή σελίδα μιλούν για τον έρωτα σε όλες του τις μορφές. Τον παράφορο, τον ασυμβίβαστο, τον σαρκικό, τον ζηλιάρικο, το κεραυνοβόλο, τον τρυφερό, τον καταστροφικό, τον παρηγορητικό, τον ανεκπλήρωτο. Γιατί ο έρωτας είναι ένα αίσθημα, μια αίσθηση, ένα συναίσθημα που κάποιες φορές σου δίνει φτερά για να πετάς στον ουρανό και κάποιες άλλες σε σωριάζει στο έδαφος. Είναι μαγικός όταν αρχίζει και βασανιστικός όταν τελειώνει ή όταν δεν βρίσκει ανταπόκριση. Υπάρχουν τόσο διαφορετικά είδη έρωτα, όσο και διαφορετικοί άνθρωποι.

Τι μπορεί να σημαίνουν οι λέξεις σε ένα γράμμα… Αλλιώς τις εννοεί εκείνη που γράφει το γράμμα κι αλλιώς εκείνος που το διαβάζει.

Τι μπορεί να σημαίνει μια μικρή ομπρέλα στη βροχή…

Τι μπορεί να σημαίνει ένας αποχωρισμός ενώ το καράβι φεύγει…

Η σιέστα που ίσως να έχει διαφορετική σημασία για ένα ζευγάρι με τρία μικρά παιδιά…

Μια ερωτική επιστολή που μπορεί να διαβαστεί λίγο πριν τον βομβαρδισμό…

 

Γράφοντας λίγα λόγια σε κάθε σελίδα, η συγγραφέας καταφέρνει να μας πει πολλές ιστορίες. Ιστορίες που μας αγγίζουν, μας συγκινούν. Ο εικονογράφος με τη σειρά του δίνει μορφή στους πρωταγωνιστές. Μέσα από τις εικόνες ζωντανεύει όλο το συναίσθημα. Δεν κοιτάμε απλώς τις εικόνες αλλά μπαίνουμε μέσα τους και, τολμώ να πω, ερωτευόμαστε κι εμείς.

Ναι, το ερωτεύτηκα αυτό το βιβλίο. Μου αρέσει να το ξεφυλλίζω ξανά και ξανά. Να το χαϊδεύω. Με κάνει να ονειρεύομαι, να νοσταλγώ, να ελπίζω.

 

Λίγα αποσπάσματα:

 

«Κοιμήσου!»

«Δεν μπορώ, είμαι τόσο ευτυχισμένη».

 

«Δεν βάζω τελεία μετά το “φιλί”, γιατί δεν υπάρχει τέλος...»

 

«Σε ερωτεύτηκα χωρίς να σε γνωρίζω.

Σ’ αγαπώ επειδή σε ξέρω.

Να είσαι ο εαυτός σου, είμαι μαζί σου.

Να είσαι μαζί μου, είμαι ο εαυτός μου».

 

«…Αγαπώ τις λέξεις που εφευρίσκεις για να μου πεις σ’ αγαπώ.

Αγαπώ τη γλυκύτητα των σιωπών σου.

Αγαπώ την παρένθεση των χειλιών σου…»

 

Ένα βιβλίο για ερωτευμένους και μη. Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να στραφείτε λίγο στο μέσα σας και να σκεφτείτε. Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να χαμογελάσετε κι ίσως να δακρύσετε. Ένα βιβλίο που αξίζει να πάρετε στα χέρια σας. Θα το αγαπήσετε!

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.