ΕΡΙΚ, Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ (Κίκε Γκόμεζ, Ντανί Παδρόν)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

 

ΕΡΙΚ

Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Συγγραφέας: Κίκε Γκόμεζ

Εικονογράφος: Ντανί Παδρόν

Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα

Εκδόσεις: ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

 

Από πού έρχονται τα όνειρα; Ποιος αποφασίζει τι ονειρευόμαστε άραγε; Εμείς ή κάποιος άλλος; Τι συμβαίνει όταν έχουμε τα μάτια μας κλειστά;

Όλοι ξαπλώνουμε το βράδυ στο κρεβάτι μας με σβηστό φως ή και με ανοιχτό. Μπορεί να μας πάρει ο ύπνος αμέσως ή και πολύ αργότερα. Κάποιοι κοιμούνται μπρούμητα, άλλοι ανάσκελα ή στο πλάι. Μερικοί έχουν ανήσυχο ύπνο, ενώ άλλοι κοιμούνται μακάρια. Όλοι, μα όλοι, όμως βλέπουμε όνειρα. Μπορεί να τα θυμόμαστε το πρωί, μπορεί και όχι. Τα όνειρα, είναι εκείνα που μας έχουν κρατήσει συντροφιά το βράδυ.

Σε αυτό το πανέμορφο βιβλίο διαβάζουμε για ένα αγόρι που συνάντησε ένα βράδυ τον κατασκευαστή των ονείρων. Έρικ τον έλεγαν τον κατασκευαστή. Το αγόρι δεν μαθαίνουμε πώς το λένε. Δεν έχει σημασία. Μπορεί να είσαι εσύ, μπορεί να είμαι εγώ.

Ο Έρικ, όπως φαίνεται από την όμορφη και ατμοσφαιρική εικονογράφηση είναι ένας κύριος ψηλός και αδύνατος με γαλάζια μαλλιά και μούσια. Ζει σε έναν τόπο όπου το τεράστιο φεγγάρι και τα εκατομμύρια λαμπερά αστέρια δεν σβήνουν ποτέ. Εκεί λοιπόν, κάτω από μια βελανιδιά σε μια ολάνθιστη κοιλάδα είναι το σπίτι του Έρικ.

Όλη η δουλειά ξεκινά μετά τη δύση του ήλιου, τότε ο Έρικ σεργιανίζει ανάμεσα στα όνειρα και τα προσέχει. Τα όνειρα αλλά και τους ανθρώπους.

Και τι δε βλέπουν οι άνθρωποι στα όνειρά τους. Βλέπουν πειρατές που ζουν περιπέτειες, βλέπουν αστροναύτες, βασίλισσες. Μεταμορφώνονται σε τροβαδούρους. Άλλοτε οι άνθρωποι βλέπουν πως πετάνε κι άλλοτε πως πέφτουν.

Το μικρό αγόρι που βρέθηκε ξαφνικά στη χώρα των ονείρων με τα μεγάλα του γυαλιά και τη γαλάζια πιτζάμα με τους καουμπόηδες, κρατά ένα αρκουδάκι και ακολουθεί τον Έρικ στη δουλειά του. Πόσα μαθαίνει για τα όνειρα… Πόσο ηρεμεί όταν καταλαβαίνει τι είναι οι εφιάλτες και πόσο χαρούμενος είναι τώρα κάθε φορά που κοιμάται γιατί ξέρει πως θα δει όνειρα απίστευτα! Κι αν καμιά φορά δει ένα άσχημο όνειρο, ο κατασκευαστής είναι που θα τον βοηθήσει να το ξεχάσει.

Η εικονογράφηση έχει γήινα χρώματα, φθινοπωρινά θα έλεγα. Βλέπουμε άλλωστε σε αρκετές σελίδες φύλλα κιτρινισμένα που πετούν στον αέρα. Τα φύλλα αυτά μοιάζουν λίγο με τα όνειρα. Στην αρχή είναι πράσινα, όσο περνά η ώρα όμως κιτρινίζουν και πέφτουν από το δέντρο. Πετάνε ψηλά στον ουρανό κι έπειτα χάνονται. Ναι, σαν τα φύλλα είναι και τα όνειρα. Όσο το σκέφτομαι τόσο πιο πολύ συμφωνώ με αυτό.

Πολλά παιδιά αλλά και μεγάλοι, φοβούνται να κλείσουν τα μάτια τους το βράδυ. Φοβούνται αυτό το απόλυτο σκοτάδι. Φοβούνται το άγνωστο ταξίδι στον κόσμο των ονείρων. Για πολλούς το άγνωστο είναι πολύ τρομακτικό. Όταν λοιπόν διαβάζοντας αυτό το βιβλίο γνωρίζεις τη συμπαθητική φιγούρα του Έρικ, γαληνεύεις. Μαθαίνει πως όταν εσύ κοιμάσαι, δεν είσαι μόνος. Υπάρχει ο Έρικ, ο κατασκευαστής των ονείρων που σε προσέχει.

Όνειρα γλυκά! Κοιμηθείτε και ονειρευτείτε άφοβα!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.