Ο Λύκος και η Πεταλούδα (Χριστίνα Αποστολίδη, Σεραφείμ Στρουμπής)

 

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βιβλία στο κατώφλι

 

 

Ο Λύκος και η Πεταλούδα

Συγγραφέας: Χριστίνα Αποστολίδη

Εικονογράφος: Σεραφείμ Στρουμπής

Εκδόσεις Μίνωας

 

«Ο Λύκος και η Πεταλούδα» είναι ένα αλληγορικό εικονογραφημένο βιβλίο από τη συγγραφέα Χριστίνα Αποστολίδου και εικονογραφημένο από τον Σεραφείμ Στρουμπή. Το βιβλίο απευθύνεται σε μικρές ηλικίες, ωστόσο φανερώνει μεγάλες αλήθειες ζωής τις οποίες αγγίζουν και τους ενήλικες αναγνώστες σε μεγαλύτερο βάθος. Το λιτό κείμενο έχει ρυθμό που κυλά όμορφα και ήσυχα σε αντίθεση με την άγρια διάθεση του κεντρικού ήρωα, του λύκου, ο οποίος κινείται ανάλογα με τα ένστικτα του. Γιατί ο λύκος από τη φύση του είναι άγριο πλάσμα που κυνηγά και φοβίζει τα άλλα ζώα του δάσους. Τον φοβούνται και δεν τον πλησιάζουν ποτέ. Μα εκείνος τους παραμονεύει και με την πρώτη ευκαιρία τα κυνηγά. Άλλωστε έτσι κάνουν οι λύκοι για να επιβιώσουν.

Τι γίνεται όμως όταν μια πεταλούδα τον πλησιάσει μια μέρα; Ο λύκος θα αναρωτηθεί γιατί δεν τον φοβάται. Αλλά η πεταλούδα του εξηγεί, «Και γιατί να φοβηθώ; Αν αρχίσεις να με κυνηγάς, θα πετάξω μακριά!» Γιατί και η πεταλούδα γνωρίζει πως να επιβιώσει.

Τότε ξεκινά το μεγάλο μάθημα του λύκου μιας και η πεταλούδα όντως πετά μακριά. Ο λύκος την κυνηγάει, ενστικτωδώς αλλά και με την προφανή περιέργεια που του προκάλεσε αυτό το μικρό αθώο πλάσμα. Η πεταλούδα στην αρχή τον πηγαίνει σε ένα ύψωμα. Ο λύκος σταματά να πάρει μια ανάσα και ξαφνικά κοιτάζει πέρα. Σαστίζει. Ποτέ δεν είχε δει το δάσος από ψηλά. Αντικρίζει την όμορφη θέα και ενθουσιάζεται. Ύστερα η πεταλούδα πετά ξανά. Την ακολουθεί σε μια σπηλιά. Για πρώτη φορά ο λύκος μπαίνει μέσα σε σπηλιά και ανακαλύπτει τη μαγεία των σταλακτιτών.

Κι έτσι ξεκινά ένα ολόκληρο ταξίδι ανακάλυψης και αποκάλυψης της ομορφιάς της φύσης και της ζωής. Κάνοντας στάσεις για να ρεμβάσουν το φεγγάρι, ή να μπουν σε μια κουφάλα δέντρου, ή να μυρίσουν ένα λουλούδι. Να απολαύσουν την ομορφιά γύρω τους.

Όλα αυτά με λίγες λέξεις, με όμορφες, ονειρικές εικόνες σχεδιασμένες με νερομπογιά και με χρώματα του δάσους για να μεταφερθούν οι μικροί αναγνώστες στο συμβολικό τοπίο της ιστορίας.

Πρόκειται για μια τρυφερή επιλογή για όσους αναζητούν ένα βαθύτερο νόημα στα εικονογραφημένα βιβλία ώστε να ανοίξει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μετά με το παιδί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.