Μπορώ να το κρατήσω; (Λίζα Τζομπ)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ

Μπορώ να το κρατήσω;

Συγγραφέας και εικονογράφος: Λίζα Τζομπ

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η συγγραφέας και εικονογράφος Λίζα Τζομπ στο μοναδικό της βιβλίο «Μπορώ να το κρατήσω;» καταφέρνει μέσα από λιτό κείμενο με υπέροχη εικονογράφηση να χαρίσει στον αναγνώστη πλούσια μηνύματα τα οποία θα τον ακολουθήσουν για μια ολόκληρη ζωή.

Όταν ο μικρός πρωταγωνιστής αρπάζει διάφορα ζωάκια με τη δικαιολογία ότι τον «ακολούθησαν» ζητά από τη μαμά του αν μπορεί να τα κρατήσει. Μπορεί να κρατήσει ένα σκιουράκι; Μπορεί να κρατήσει ένα βατραχάκι; Μπορεί να κρατήσει ένα πουλί;

Οι απαντήσεις της μαμάς ενθαρρύνουν το παιδί να σκεφτεί πως θα ένιωθε στη θέση των ζώων ενισχύοντας την ενσυναίσθηση του. Κατανοεί ότι τα θέλω και οι ανάγκες των ζώων θα πρέπει να υπολογιστούν γιατί έχουν το δικαίωμα να είναι σπίτι τους, εκεί που ανήκουν. Εμμέσως διδάσκει τον αναγνώστη να σέβεται τον χώρο των άλλων, τα δικαιώματα των άλλων, να συμπονά και να απαλύνει τον πόνο των άλλων. Να αγαπά και να φροντίζει τα ζώα.

Σε πολύ λίγες αράδες ένα παιδί καταφέρνει να κατανοήσει τόσα πολλά, να γίνει καλύτερος πολίτης και άνθρωπος. Να δίνει χαρά αντί να αρπάζει αυτό που δεν του ανήκει. Να αγαπά το περιβάλλον του, να το λογαριάζει και να μην θέλει να παρέμβει στους νόμους της φύσης και της κοινωνίας για να ικανοποιήσει τα δικά του θέλω. Οι τόσο όμορφες και εύστοχες απαντήσεις της μαμάς δίνουν το έναυσμα για να αναθεωρήσει το παιδί το αυθόρμητο ένστικτο του και να λειτουργήσει με τη λογική και την ενσυναίσθηση.

Οι εικόνες είναι πλούσιες αν και λιτές σε ύφος και χρώμα. Πλούσιες διότι αντικατοπτρίζουν την άλλη οπτική, τη θέση των ζώων, όταν αιχμαλωτίζονται ή απελευθερώνονται. Καθώς φαντάζεται το αγόρι πως θα ήθελε εκείνος να ζήσει στη θέση τους, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Δίνουν όσες απαντήσεις χρειάζεται ένα παιδί να αντικρίσει τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική.

Στο τέλος ο μικρός πρωταγωνιστής βρίσκει ένα ζώο στο οποίο θα μπορούσε να δώσει μεγάλη χαρά και μια στέγη για να το αγαπήσει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.