Συνέντευξη: Ευγένιος Τριβιζάς

 

1.Πώς αισθανθήκατε στους τελευταίους  Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, όπου  παιδική λογοτεχνία βρέθηκε στο προσκήνιο;

Το  ότι μια χώρα που  έχει να επιδείξει έναν  Σαίξπηρ  και έναν ΄Ελιοτ προτιμάει να προβάλει ως κορυφαίο πολιτιστικό της  επίτευγμα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων την παιδική της λογοτεχνία είναι  κάτι τολμηρό και ελπιδοφόρο.

 

 

 2.Πόσο σας "βοηθά" η παιδική λογοτεχνία στην εξιχνίαση εγκλημάτων;

Δεν εξιχνιάζω εγκλήματα. Διδάσκω αυτούς που τα εξιχνιάζουν. Όπως είχε γράψει ένας κριτικός , τόσο ο εγκληματολόγος όσο και ο συγγραφέας παραμυθιών παρατηρεί αυτό που για πολλούς περνάει απαρατήρητο. Και για τους δυο το φαινομενικά ασήμαντο έχει καίρια σημασία. Ένα καλαμάκι πορτοκαλάδας, ένα ξυλάκι παγωτού, ένα κουκούτσι κερασιού, ένα  χρυσόχαρτο από σοκολατάκι, ένα καμένο σπίρτο μπορεί να κρύβει τόσο τη λύση ενός ειδεχθούς εγκλήματος όσο και ένα υπέροχο παραμύθι.

 

 

3.Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε ως διεθνής εκπρόσωπος της παιδικής λογοτεχνίας;

Το πλήγμα που έχει υποστεί το κύρος της χώρας μας, λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

4.Tί θα λέγατε στον κόσμο ότι αντιπροσωπεύει η παιδική λογοτεχνία;

Το φυτώριο των αναγνωστών του μέλλοντος, αλλά και το μέλλον των παιδιών και της χώρας.

 

 5.Τί πιστεύετε για την εξέλιξη της τεχνολογίας (ebooks) και πόσο σας επηρεάζει;

Tο βιβλίο δεν είναι ένα αντικείμενο. Είναι μια έκφραση ιδεών, αξιών και σκέψεων,  ένα περιεχόμενο. Αν το περιεχόμενο αυτό παίρνει  υλική υπόσταση, σε πέτρα, σε περγαμηνή σε χαρτί ή σε οθόνη, δευτερεύουσα μόνο σημασία έχει.

 

 6. Ποιο από τα βιβλία σας που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σας "δυσκόλεψε" περισσότερο?

Τα  «88 Ντολμαδάκια» και τα  «33 Ροζ Ρουμπίνια». Η κατάργηση της γραμμικής    γραφής με τη διατύπωση στο τέλος κάθε σελίδας, δύο ή περισσότερων επιλογών που με τη σειρά τους  παραπέμπουν τον αναγνώστη να αναζητήσει τη συνέχεια της ιστορίας σε εκατοντάδες διαφορετικές εκδοχές, συνθέτοντας κάθε φορά μια νέα ιστορία, ήταν κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό. ΄Ηταν πραγματικός εφιάλτης  να παρακολουθώ  και να θυμάμαι τις εκατοντάδες εναλλακτικές εξελίξεις, σχέσεις προσώπων και μυθοπλαστικές διακλαδώσεις. Μια ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο της Πάτρας  με επικεφαλής τον καθηγητή της πληροφορικής  κ. Γαλόπουλο κατάφερε να  υπολογίσει  ότι ο αναγνώστης μπορεί να  συνθέσει από τις ενότητες του βιβλίου 1927 διαφορετικά παραμύθια. Αυτός είναι ο λόγος που εφτά χρόνια τώρα γράφω το τρίτο βιβλίο της σειράς , τους «66 Εξωγήινους Ξιφομάχους» και ακόμα να το τελειώσω.

 

 

7.  Έχουμε αγωνία να μάθουμε τι ετοιμάζετε αυτό το διάστημα. Δώστε μας μια μικρή γεύση.

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός θα κυκλοφορήσει ένα νέο χριστουγεννιάτικο βιβλίο  μου με τον  τίτλο «ΛΟΥΛΑ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΟΥΛΑ – ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΠΑΧΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ»  και  δυο  αριθμητάρια, ένα  για πολύ μικρά παιδιά με τίτλο «Η ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΚΟΥΚΚΙΔΙΤΣΑ» και ένα για μεγαλύτερα παιδιά με τον τίτλο «ΦΤΕΡΩΤΟ ΑΡΙΘΜΗΤΑΡΙ».

Εγκαινιάζουμε και τη  συνεργασία μας με τον ιστορικό εκδοτικό οίκο ΙΚΑΡΟΣ από το οποίο θα κυκλοφορήσουν «Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΑΜΗΛΑ»,  ένα κόμικς με εικόνες του Νίκου Κούτση,  και το «ΟΠΟΥ ΦΥΓΕΙ ΦΥΓΕΙ», μια ανατροπή του ευρωποκεντρικού και αποικιοκρατικής αντίληψης κλασικού βιβλίου « CuriousGeorge» .  

 

 8. Είστε γενικά πολύ αγαπημένος συγγραφέας , αλλά σας έχουν πικράνει ποτέ με κάποια κριτική;

Οι αρνητικές κριτικές είναι ευπρόσδεκτες όταν επισημαίνουν αδυναμίες  και  βοηθούν τον συγγραφέα να βελτιώσει το γράψιμο του. Σε άλλες περιπτώσεις είναι  μερικές φορές ακόμα και διασκεδαστικές. Μια δασκάλα για παράδειγμα  στην Πάτρα μετά από κάποια εκδήλωση ήρθε να μου πει έξω φρενών ότι όταν ρώτησε  τα παιδιά της τάξης της ποιος ήταν ο Λούκουλος, της απάντησαν ότι ήταν ελέφαντας (κατόπιν ερευνών απεδείχθη ότι τα παιδιά είχαν διαβάσει μια σειρά βιβλίων μου των εκδόσεων Κέδρος στα οποία  πρωταγωνιστεί ένας μικρός λαίμαργος ελέφαντας ονόματι Λούκουλος). Τη συμβούλεψα να εξηγήσει στα παιδιά ότι πρόκειται περί καθαρής συνωνυμίας.  Έχω κατηγορηθεί ακόμα και ότι είμαι «δολιοφθορέας της Ελληνικής γλώσσας» επειδή σε μια ιστορία  μου με ήρωες ένα μικρό και ένα κεφαλαίο κάπα που διαδραματίζεται στην Καπαδοκία, γράφω -μεταξύ  άλλων- ότι το μικρό κάπα πήγαινε στην καπασκήνωση (αντί κατασκήνωση).

 

 9. Όλη αυτή η αναγνωρισιμότητα, οι βραβεύσεις, η επιτυχημένη διεθνής καταξίωσή σας στην παιδική λογοτεχνία σας έχουν επηρεάσει στην καθημερινότητά σας;

΄Οχι ιδιαίτερα, επειδή η δουλειά του συγγραφέα είναι από τη φύση της μοναχική. Λυπάμαι μόνο, που λόγω του όγκου των πανεπιστημιακών καθηκόντων μου, δεν είμαι πολλές φορές σε θέση να ανταποκρίνομαι σε προσκλήσεις σχολείων,  βιβλιοθηκών και  βιβλιοπωλείων , να βρίσκομαι κοντά τους σε διάφορες εκδηλώσεις.    

 

10.Τί θα λέγατε στους μικρούς αναγνώστες σας που περνούν δύσκολα λόγω της γενικότερης οικονομικής και μάλλον κοινωνικής θα έλεγα , κρίσης;

Ότι σε κάθε έρημο όσο απέραντη κι απελπιστικά ατελείωτη κι αν φαίνεται υπάρχουν μικρές οάσεις. Δυστυχώς η καθημερινότητα μας έχει φορέσει παρωπίδες με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει την ικανότητα να τις διακρίνουμε. Άλλες φορές πάλι έχουμε πεισθεί ότι πρόκειται για οφθαλμαπάτες  και  δεν δίνουμε σημασία. Οι μικρές όμως αυτές οάσεις με λίγη  δημιουργικότητα και  φαντασία  μπορεί να φουντώσουν και να γίνουν  δάση ολόδροσα γεμάτα χρώματα κι αρώματα.

 

 

Συνέντευξη  του Ευγένιου Τριβιζά στην Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή

4 Σχόλια

Σχολίασε
 1. πριν 8 χρόνια Μαρία βιβλιοφάγος

  Συγχαρητήρια! Υπέροχη συνέντευξη! Λατρεύουμε Ευγένιο Τριβιζά!

  Απάντησε
 2. πριν 8 χρόνια Παναγιώτης

  Ένας σύγχρονος Άντερσεν! Μπράβο για την συνέντευξη! Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας με τα βιβλία του!

  Απάντησε
 3. πριν 8 χρόνια Ειρήνη Θ.

  Μοναδικός! Υπέροχος!

  Απάντησε
 4. πριν 8 χρόνια Μαρια Αρκα

  Υπεροχος! Τον αγαπαμε πολυ!

  Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.