Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Χριστίνα Παπαδάκη)

Συνέντευξη Χριστίνας Παπαδάκη

 

1.Ποιο ήταν το πρώτο σας βιβλίο που εκδόθηκε και πώς αισθανθήκατε;

Το πρώτο μου βιβλίο που εκδόθηκε ήταν «Η παράξενη ιστορία μιας παράξενης οικογένειας», εκδόσεις «Θυμάρι» (1993) και αισθάνθηκα μεγάλη χαρά, ένα αισιόδοξο συναίσθημα πως κάτι που ολοκλήρωσα και εξέφρασα μέσα από ένα παραμύθι, χωρίς να γνωρίζω τότε τις τεχνικές, άρεσε αρκετά, θεωρήθηκε αξιόλογο ώστε να επενδύσει κάποιος πάνω μου. Ήταν το ξεκίνημά μου.

 

2. Τι σας εμπνέει περισσότερο;

Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, εμπνέομαι από οτιδήποτε, μπορεί να εμπνευστώ μέσα στο τρόλεϊ και δεν γνωρίζω από πού έρχεται η έμπνευση. Έρχεται κεραυνοβόλα εκεί που κάθομαι!

 

3. Το επάγγελμα της ηθοποιού σας βοηθά στην συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Πιστεύω πως βοηθά να είναι ο λόγος άμεσος, οπότε η εμπειρία μου ως ηθοποιός με κάνει να γνωρίζω την επαφή με το κοινό, τον κόσμο, και έχω την αντίληψη του τι καταλαβαίνει ο άλλος.

 

 

4. Τι ετοιμάζετε αυτή την περίοδο , δώστε μας μια μικρή γεύση.

Αυτή την περίοδο συγγράφω ένα παιδικό μυθιστόρημα, για πρώτη φορά μαζί με κάποιον άλλον, την Άννα Κώτση και θα έλεγα πως είναι πολύ ωραία η εμπειρία μιας τέτοιας συνεργασίας.  Πάντα βέβαια για ένα βιβλίο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συνεργάζονται μέχρι να βγει, αλλά το να φτιάχνουμε μαζί μια ιστορία και να στήνουμε ένα βιβλίο ισότιμα, είναι κάτι καινούργιο για μένα.

 

 

5. Πόσο πιστεύετε πως έχουν αλλάξει τα παιδιά από την εποχή που ήσασταν εσείς παιδί;

Δεν το σκέφτομαι έτσι.  Αισθάνομαι πάντα παιδί που συνεχίζει να μεγαλώνει, να μαθαίνει και να πιστεύει σε όνειρα.  Έτσι το θεωρώ για όλους μας.  Βέβαια η σημερινή τεχνολογία επηρεάζει τα παιδιά καθώς φέρνει πληροφορίες πιο γρήγορα, πιο εύκολα.  Αλλά γενικότερα πιστεύω πως κατά βάθος όλοι οι άνθρωποι είναι πάντα παιδιά.

 

6. Τι πιστεύετε για την εξέλιξη της τεχνολογίας ( e-books) και πόσο σας επηρεάζει;

Έχω παραγγείλει και η ίδια από το διαδίκτυο  e-books  και όλα έχουν την θέση τους στον κόσμο.  Τα βιβλία έχουν την δική τους μορφή, μπορείς να τα πάρεις μαζί σου και να τα βάλεις στο κομοδίνο και όπου αλλού θέλεις.  Ότι αρέσει στον καθένα μας!

Από περιβαντολογική πλευρά, μπορεί κανείς να το δει θετικά.

 

 

7.Ποιο ήταν το αγαπημένο σας  παιδικό βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;

Σε διάφορες ηλικίες άλλαζαν τα αγαπημένα μου βιβλία.  Από τα πιο αγαπημένα, συναισθηματικά, βιβλία μου ήταν «Ο Μυστικός Κήπος» της FrancesHodgsonBurnett και  «Η μικρή πριγκίπισσα» της ίδιας συγγραφέως. Αλλά μου άρεσαν πολύ και τα «Χρονικά της Νάρνιας» του Τ.Σ.Λούις  και τα βιβλία του Δόκτωρ Σούς.

 

8.Τι θα λέγατε στον κόσμο ότι αντιπροσωπεύει η παιδική λογοτεχνία;

Τι να πω εγώ στον κόσμο για την παιδική λογοτεχνία; Για μένα η παιδική λογοτεχνία είναι μια πόρτα μέσω της οποίας μπορώ να ταξιδεύω σε άλλους κόσμους μαγικούς, να ψυχαγωγηθώ και μα έρθω σε πιο κοντινή επαφή με τον εαυτό μου και τον κόσμο.

 

9. Έχετε λάβει απόρριψη από εκδοτικό οίκο;

Φυσικά και έχω λάβει, αλλά πιστεύω ότι ο επιμένων πάντα νικά. Κάτι που μπορεί να απορριφθεί , μπορεί  αλλού να γίνει αγαπημένο. Ότι κάνει κανείς με την καρδιά του δεν πάει χαμένο.

 

10.Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο συγγραφέα;

Να κάνει αυτό που θέλει, με τον τρόπο που θέλει, χωρίς να νοιώθει ότι θα είναι καλύτερος αν ακολουθήσει μια μόδα, μια τάση, ή όσα του λένε για να γίνει «καλύτερος». Δεν υπάρχει φόρμουλα στην επικοινωνία της ψυχής.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.