Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Μαριαλένα Σπυροπούλου)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο μαγικός καθρέφτης είναι ένα «ψυχαναλυτικό παραμύθι». Τι σας παρακίνησε να γράψετε το συγκεκριμένο παραμύθι;

O «Μαγικός Καθρέφτης» είναι ένα ψυχαναλυτικό ποίημα για την ακρίβεια. Η ιδέα ήρθε αυτόματα, όταν ήρθα ξανά σε επαφή με την ψυχαναλυτική θεωρία για το στάδιο του Καθρέφτη. Το ποίημα ξεπήδησε από μέσα μου ορμητικά, μέσα από έναν διάλογο της μητέρας με το νεογέννητο βρέφος της, για όλα όσα υπονοούνται αλλά τελικά σπάνια λέγονται. Για όλα όσα κρύβει το βλέμμα της μητέρας προς το μωρό της, ή αν δεν τα εμπεριέχει, ίσως το βιβλίο να δώσει τροφή για σκέψη στις νεαρές μητέρες και όχι μόνον.

 

Η ενήλικη λογοτεχνία ή η παιδική είναι πιο απαιτητική κατά την γνώμη σας;

Απαιτητικά είναι και τα δύο είδη, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Για μένα προσωπικά η ενήλικη λογοτεχνία δίνει μεγαλύτερη ελευθερία αλλά την ίδια στιγμή προκαλεί μεγαλύτερους εσωτερικούς κλυδωνισμούς, με φέρνει αντιμέτωπη με διάφορα ψυχικά και κοινωνικά ζητήματα.

 

Θεωρείτε το παιδικό κοινό, ώριμο αναγνωστικό κοινό;

Θεωρώ ότι έχουμε εξαιρετικό παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα. Είναι μια αγορά πολύ δυνατή και πολύ ουσιαστική. Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά. Έχουμε υψηλών απαιτήσεων παιδικό βιβλίο, οπότε και το κοινό εκπαιδεύεται. Ή αντίστροφα το κοινό ανεβάζει τον πήχη για καλύτερες εκδόσεις.

 

Τι είναι αυτό που αναζητά το παιδί σε μία ιστορία; Να το διδάξει ή να το διασκεδάσει;

Το κάθε παιδί αναζητά διαφορετικά πράγματα σε ένα βιβλίο ανάλογα με τον ψυχισμό του ή ακόμα ανάλογα και με τη στιγμή. Θα ήθελα όμως να μην το διδάσκει τόσο πολύ, με ορατές κατευθύνσεις, όσο να του δημιουργεί αναγνωστική απόλαυση, να γεννά αγάπη για τις ιστορίες και τις λέξεις. Να το βοηθά να γίνει ένας παθιασμένος αναγνώστης διά βίου.

 

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Νομίζω εγώ γεννήθηκα, και αν δεν γεννήθηκα, αναπτύχθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου αυτή η ανάγκη παρατήρησης και έκφρασης. Σκεφτόμουν με όρους παράλληλου σύμπαντος, διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ζωής. Αφηγούμουν ιστορίες στο κεφάλι μου. Θα μπορούσα όμως τελικά να μην είχα γίνει συγγραφέας. Είχα εγκαταλείψει για πολλά χρόνια αυτή την παιδική μου ανάγκη, για άλλους λόγους, κυρίως από μια διάθεση να μην εκτεθώ ή μεγαλύτερης ενοχής για όσα ένιωθα και ήθελα να γράψω. Έτσι μπήκε η δημοσιογραφία στη ζωή μου ως ένας συμβιβασμός. Ευτυχώς όμως τουλάχιστον για μένα, δεν ήταν αρκετός ούτε αυτός ο συμβιβασμός.

 

Ετοιμάζεται κάποιο καινούριο βιβλίο αυτήν την εποχή;

Παλεύω το δεύτερο μυθιστόρημά μου, που είναι σε προχωρημένη μορφή. Έχω ήδη έτοιμο το δεύτερο παραμύθι αυτής της ψυχαναλυτικής σειράς, και πέντε έξι άλλα βιβλία γράφονται στο κεφάλι μου αυτήν τη στιγμή.

 

Ποιο περιβάλλον σας εμπνέει, ώστε να μπορείτε να αποδίδετε καλύτερα στο γράψιμο;

Γράφω εύκολα και γράφω παντού. Τα τελευταία χρόνια με εμπνέει όμως το ψυχαναλυτικό μου γραφείο. Εκεί απομονώνομαι, τις ώρες που δεν έχω συνεδρίες.

 

Η ανάγνωση είναι ένα θεραπευτικό ταξίδι;

Μπορεί να ζούσα χωρίς να γράφω αλλά δεν θα ζούσα αν δεν διάβαζα. Είμαι κυρίως αναγνώστρια. Για μένα είναι πολύ σημαντικό ταξίδι η ανάγνωση και σίγουρα έχει λειτουργήσει θεραπευτικά πολλές φορές.

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Δεν ξέρω αν σταματούσα ποτέ να γράφω αλλά μπορεί να σταματούσα να εκδίδω τα βιβλία που έγραφα, αν υπήρχε κάποιος πολύ σοβαρός λόγος. Να μην πρέπει να δουν τη δημοσιότητα για κάποιο λόγο. Αλλά γράφω ακόμα και όταν δεν γράφω. Ίσως αν έχανα την όρεξή μου για ζωή, να σταματούσα και να γράφω. Αλλά τότε μάλλον θα ήμουν ήδη νεκροζώντανη.

 

Κατά την άποψή σας, τα γεγονότα που ζούμε επηρεάζουν τη θεματολογία των παιδικών βιβλίων;

Ναι επηρεάζουν. Έχω διαβάσει σπουδαία βιβλία για το προσφυγικό που απευθύνονται σε παιδιά. Όταν γίνεται με τέχνη το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Αν και θεωρώ ότι τα βιβλία πρέπει να εμπνέονται από μια άλλη επικαιρότητα, μια αρχαϊκή ψυχική ανάγκη πτώσης και εξιλέωσης.

 

Ποιο θεωρείτε καλό παιδικό βιβλίο;

Καλό παιδικό βιβλίο είναι αυτό που ο συγγραφέας δεν μπεμπεκίζει, δεν υποτιμά το παιδί, γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα και δεν κάνει τον δάσκαλο στο παιδί.

 

Ποιο είναι εκείνο το παιδικό βιβλίο που θα σας τραβήξει την προσοχή, πηγαίνοντας σε ένα βιβλιοπωλείο;

Εντυπωσιάζομαι από την εικονογράφηση. Μου αρέσει η εικόνα, η ζωγραφική, το όνειρο με χρώματα. Και φυσικά η ιστορία. Μου αρέσουν οι κλασικές ιστορίες, οι αστείες ιστορίες και οι πολύ τρυφερές ιστορίες.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.