Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Κάτια Πινό)

Πως αισθανθήκατε που το πρώτο σας βιβλίο που κυκλοφόρησε βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου;

Για να είμαστε ακριβείς, ήταν έπαινος…Συγκίνηση. Βαθιά συγκίνηση. Τα ‘’γραμματάκια μου’’, που με τόσο πάθος αγάπησα, μου ανταπέδιδαν γενναιόδωρα όλη την αγάπη. Ευχαριστώ από καρδιάς την κ. Λότυ Πέτροβιτς και τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου!  

Τι σας εμπνέει περισσότερο;

Περισσότερο… Μμμ… Οι ασχήμιες. Ένα παιδικό βιβλίο έχει την δύναμη, θαρρείς μ’ έναν τρόπο μαγικό, να  τις σκιάζει και ν’αλλάζει την οπτική και τη στάση μας απέναντί τους.

Τι ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό; Δώστε μας μία γεύση. 

Αυτόν τον καιρό ετοιμάζεται ένα παραμύθι,’’Η Μασκαρού και το μπαλόνι της Χαράς’’, (με μία μικρή επιφύλαξη για τον τίτλο). Το βιβλίο μιλάει για την παιχνιδιάρα Μασκαρού Χαρά, μια διάφανη και αέρινη ύπαρξη που, προκειμένου να γίνει αντιληπτή από τα παιδιά και να ενσωματωθεί στην συντροφιά τους , μασκαρεύεται αλλάζοντας φορεσιές, μεταμορφώνεται ασταμάτητα, παίζει παιχνίδια και δίνει μεγάλη χαρά στα παιδιά.Κάποτε, κουρασμένη και εξαντλημένη από τα αδιάκοπα παιχνίδια , κρύβεται μέσα στο κόκκινο μπαλόνι που επέλεξε για σπίτι της, για να ξεκουραστεί.Είναι τότε, που το γέλιο χάνεται από τα προσωπάκια των παιδιών…Όμως η Χαρά πάντοτε ξαναγυρίζει και μάλιστα με σπουδαιότερες μεταμορφώσεις που έχει εν τω μεταξύ σκαρφιστεί …Η Χαρά κρύβει κι ένα μυστικό. Έτσι, παιχνιδιάρα  και λιγάκι ζαβολιάρα που είναι, μερικές φορές κρύβεται στο μπαλόνι της για γούστο, το κάνει γιακόλπο, γιατί της αρέσει να την αναζητούν τα παιδιά και να της αποδεικνύουν το μέγεθος της αγάπης τους…Τα παιδιά όμως ανακάλυψαν το μυστικό της! Τώρα ξέρουν καλά τι να κάνουν για να την κρατήσουν κοντά τους, και μαζί μ’ εκείνη, το γέλιο στα χειλάκια τους.Ετοιμάζεται κι ένα ακόμη μα είναι νομίζω νωρίς να μιλήσω γι’ αυτό…

Πόσο πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει τα παιδιά από τότε που εσείς ήσασταν παιδί;

Τα παιδιά σήμερα είναι περισσότερο προβληματισμένα, αγχωμένα και νευρικά. Τα γενικότερα προβλήματα και το άγχος των γονιών μεταφέρονται δυστυχώς  στα παιδιά, που κινδυνεύουν να χάσουν ένα μέρος από την ομορφιά τής παιδικότητάς τους.

Τι γνώμη έχετε για το ηλεκτρονικό βιβλίο και πόσο σας επηρεάζει;

  Ίσως κάποιος να σκεφτεί ότι δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στην εξέλιξη…Για μένα, το βιβλίο είναι έμψυχη οντότητα.Για να το αγαπήσεις  χρειάζεται να το αγγίξεις, να το χαϊδέψεις, να το μυρίσεις…Εφ’ όσον βέβαια μιλάμε πάντα για το παιδικό βιβλίο.

  Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;

 Που λεφτά για εξωσχολικά βιβλία τότε…Έτσι, πολλές φορές αναγκαζόμουν να πλάθω τις δικές μου ιστορίες. (Πολλά από τα στοιχεία που κουβαλάει ο Τζαπάρ, ο πρωταγωνιστής του πρώτου μου βιβλίου, αποτελούν αληθινά, δικά μου βιώματα.)Το αγαπημένο μου παραμύθι πάντως ήταν η Χιονάτη. Αργότερα, όταν με το χαρτζιλίκι μου κατάφερνα ν’ αποκτήσω κάποιο εξωσχολικό βιβλίο, το κρατούσα σαν θησαυρό. Το ίδιο έκανα και με τα βιβλία του σχολείου. Τα χάιδευα, τα μύριζα…και συνεχίζω να τα κρατώ όλα φυλαγμένα, ακόμη και από το δημοτικό.Κάθε βιβλίο είχε την δική του ψυχή, τον δικό του λόγο ύπαρξης.

   Τι θα λέγατε στον κόσμο ότι αντιπροσωπεύει η παιδική λογοτεχνία;

Μαγεύει με κόσμους φανταστικούς, ονειρικούς, διασκεδάζει, δυναμώνει την φαντασία και την ικανότητα για δημιουργία, μεταφέρει σε άλλον τόπο ή χρόνο δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά  να έρθουν σε επαφή με τα όνειρα και τις προσδοκίες, τους προβληματισμούς και τον τρόπο ζωής διαφορετικών λαών και πολιτισμών, παρέχει γνώσεις με τρόπο  ασύνειδο και εποικοδομητικό ξεφεύγοντας από τα κουραστικά στερεότυπα του σχολείου,  ασκεί το πνεύμα, καλλιεργεί τον λόγο, δίνει απαντήσεις σε απορίες, διοχετεύει μηνύματα και αξίες, διαχέει στο περιβάλλον κύματα αισιοδοξίας, οδηγεί την ψυχή σε κάθαρση, ξεκουράζει.  Μαζί με την οικογένεια, το σχολείο και το παιχνίδι, η παιδική λογοτεχνία αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι του συνόλου του κόσμου των παιδιών, το ίδιο αναγκαίο, όσο τα υπόλοιπα.Τις περισσότερες φορές τα παιδιά ταυτίζονται με τον ήρωα του βιβλίου ή ακόμη, εξιδανικεύουν τον δημιουργό.  Προϋποθέτει επομένως δημιουργούς με ηθική αρτιότητα, παιδαγωγική γνώση, συναισθηματικά συγκροτημένους  με πλήρη συνείδηση και συναίσθηση της αποστολής τους και με πολύ λεπτές κεραίες που θα συλλαμβάνουν και θα εκπέμπουν μηνύματα τέτοια, ώστε να συμβάλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη ενός καθ’ όλα ολοκληρωμένου, ισορροπημένου και με θετική σκέψη, νέου ανθρώπου.

Έχετε λάβει απόρριψη και πως την διαχειριστήκατε;

Απόρριψη; Μία; Όχι, ποτέ!  Απορρίψεις, ναι. Χαχαχα!!Τις αντιμετωπίζω μεπολύ πείσμα. Νομίζω πως η απόρριψη είναι απαραίτητο μέρος της όλης διαδικασίας γιατί σε πεισμώνει και σε βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος.Μέσα από τις απορρίψεις μετράει κανείς την αγάπη και την πίστη του  σε αυτό που κάνει.Ανάλογα με τα αποτελέσματα της μέτρησης ή γίνεται καλύτερος ή εγκαταλείπει…

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα;

Εφόσον η αγάπη και η πίστη του σ’ αυτό που διάλεξε να κάνει αποτελούν δεδομένα, θα τον συμβούλευα ό,τι συμβουλεύω τον εαυτό μου, μιας και η ίδια είμαι καινούργια στον χώρο: Προσπάθεια να γίνεται καλύτερος,  πείσμα, επιμονή, υπομονή…. και πολλές σούπες για  γερό στομάχι.Σας ευχαριστώ ολόψυχα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.