Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Ιουλία Κωστοπούλου)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Ένας παπαγάλος πειρατής μπορεί να ταξιδέψει με ένα βιβλίο και να συναντήσει έναν ντετέκτιβ το καλοκαίρι;

Εννοείται πως μπορεί! Και ιδιαίτερα στη δική μας περίπτωση που ο Γκρίζος Αφρικανός Παπαγάλος είναι ο πιο σπουδαίος ταξιδευτής. Εξάλλου και οι τρεις ιστορίες είναι ιστορίες αναζήτησης: ο Παπαγάλος Πειρατής προσπαθεί να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο, ο μικρός μας ήρωας, στο Ένα Βιβλίο που ταξιδεύει, αναζητάει ένα φίλο και ο Ντετέκτιβ Καλοκαιρινός αναζητάει τον εξαφανισμένο ψαρά, στην προσπάθειά του να ξεγελάσει την πλήξη του καλοκαιριού. Όσοι αναζητούν συναντιούνται...

Η ενήλικη λογοτεχνία ή η παιδική είναι πιο απαιτητική κατά την γνώμη σας;

Η λογοτεχνία, ως τέχνη του λόγου, είναι από τη φύση της απαιτητική. Δεν μου αρέσει να κατηγοριοποιώ ούτε τα συγγραφικά έργα, ούτε τους αναγνώστες. Πιστεύω, ότι ένα παιδί μπορεί να διαβάσει τα πάντα, ανεξάρτητα εάν τα καταλαβαίνει ή όχι. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από όσα εμείς νομίζουμε ή από όσα μας αφήνουν να νομίζουμε.

Από πού αντλείτε την έμπνευση για τα παραμύθια σας;

Η έμπνευση είναι αερικό και σαν αερικό, έρχεται και φεύγει απρόσμενα και απροειδοποίητα. Στα πιο απίστευτα σημεία, καθώς και στους πιο απίθανους ανθρώπους έχω βρει το έναυσμα για παραμύθια. Ελπίζω και εύχομαι αυτή η μαγική διαδικασία να μην πάψει να με ακολουθεί και στο μέλλον.

Ποιο είναι το πιο εύκολο και το πιο δύσκολο πράγμα στο γράψιμο;

Για εμένα το πιο εύκολο είναι το ερέθισμα για να γράψω μία ιστορία. Το ερέθισμα μπορεί να έρθει μέσα από την κουβέντα με έναν φίλο, μέσα από κάτι που είδα στο δρόμο ή που άκουσα στο μετρό. Το πιο δύσκολο και πιο κοπιαστικό κομμάτι είναι αυτό το ερέθισμα, αυτή η φράση ή αυτή η εικόνα να γίνει ιστορία, πλοκή, ήρωας. Εννοείται πως η έκβαση δεν είναι πάντοτε η επιθυμητή. Υπάρχουν όμορφες εμπνεύσεις που παρέμειναν εμπνεύσεις, καθώς και όμορφες εμπνεύσεις που μεταμορφώθηκαν σε ακόμη πιο όμορφες ιστορίες.

Όταν ήσασταν μικρή, είχατε κάποιο αγαπημένο βιβλίο; Και αν ναι, το έχετε κρατήσει στη βιβλιοθήκη σας;

Οι νικητές της Ζωρζ Σαρρή. Δεν το αποχωρίζομαι.

Τι είναι αυτό που αναζητά το παιδί σε μία ιστορία; Να το διδάξει ή να το διασκεδάσει;

Το παιδί αναζητά σε μία ιστορία τον εαυτό του. Θέλει να βρει στον ήρωα της ιστορίας στοιχεία από το δικό του χαρακτήρα. Θέλει να μπει μέσα στην ιστορία και να μπλεχτεί στις περιπέτειες. Μέσα από την περιπέτεια και το ταξίδι, αποκαλύπτεται στο μικρό αναγνώστη, πολλές φορές και κάποιο μήνυμα. Τα παιδιά κατανοούν τα μηνύματα των ιστοριών και τα χρησιμοποιούν, ίσως ασυναίσθητα, κάποιες φορές, στη ζωή τους.

Πιστεύετε ότι με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τα παιδιά αποφεύγουν την επαφή με το βιβλίο;

Το παιδί, που από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, έχει έρθει σε επαφή με το βιβλίο και το έχει αγαπήσει, δεν το αποχωρίζεται ποτέ και αυτό γιατί το βιβλίο έχει τη μοναδική ικανότητα να γίνεται απαραίτητο στον αναγνώστη. Γίνεται απαραίτητο γιατί η ανάγνωση είναι μια κατεξοχήν πράξη ελευθερίας. Διαβάζουμε την ίδια σελίδα, τις ίδιες λέξεις και καθένας φτιάχνει με τη φαντασία του τη δική του εικόνα, που είναι τόσο μα τόσο διαφορετική από του άλλου. Αυτή την ελευθερία δεν μπορεί να την προσφέρει στο παιδί καμία οθόνη. Το βιβλίο δεν έχει κάτι να φοβηθεί από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, αντίθετα αυτή είναι η στιγμή του να αποδείξει την αναντικατάστατη αξία του.

Ταυτίζεστε με τους ήρωες των βιβλίων σας;

Προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο τρόπο...

Η ανάγνωση είναι ένα θεραπευτικό ταξίδι;

Κατεξοχήν. Η ανάγνωση από τη φύση της είναι ταξιδιάρικη και κάθε ταξίδι είναι θεραπευτικό.

Ποιο θεωρείτε καλό παιδικό βιβλίο;

Μεστή πλοκή, χωρίς πλατειασμούς, ρεαλιστικούς και ταυτόχρονα παραμυθένιους χαρακτήρες. Μια ιστορία με νόημα και ενδιαφέρον. Το καλό βιβλίο είναι αυτό που ο μικρός αναγνώστης, το αναζητά ξανά και ξανά, για να το διαβάσει, το παίρνει συντροφιά στο κρεβάτι πριν κοιμηθεί. Το καλό βιβλίο είναι αυτό που γίνεται φίλος του παιδιού.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.