Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Βούλα Γιαγκάζογλου)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Από πού αντλείτε την έμπνευση για τα παραμύθια σας;

Από την αγάπη για τα παιδιά, από μία λέξη, ένα όνομα, ένα παιχνίδι, μία φράση ή μία πράξη που μου άρεσε ή που με έκανε να θυμώσω.

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να γράψετε ένα βιβλίο;

Αν και ο εκδότης μου, μου είπε αυτό να μην το μαρτυρήσω ποτέ και σε κανέναν, εγώ θα σας το πω. Φτάνει να μου υποσχεθείτε ότι δεν θα του το πείτε. Από τη στιγμή που θα εμπνευστώ κάτι, χρειάζομαι μερικές μόνο ώρες. Αρχίζω να γράφω και μετά η ιστορία εξελίσσεται «αυτόματα», σαν να ήταν πάντα μέσα στο κεφάλι μου. Τώρα πως γίνεται αυτό, δεν ξέρω. Μάλλον είναι κάτι μαγικό, όπως αυτά που συμβαίνουν στα παραμύθια.

Τι πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός / γονιός για να αγαπήσει το παιδί τα βιβλία;

Αν τα αγαπάει ο ίδιος πολύ, θα βρει σίγουρα τρόπο να τα αγαπήσουν και τα παιδιά.

Όταν ήσασταν μικρή, είχατε κάποιο αγαπημένο βιβλίο; Και αν ναι, το έχετε κρατήσει στη βιβλιοθήκη σας;

Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι «Ένα παιδί μετράει τα άστρα». Το έχω ακόμη στη βιβλιοθήκη μου, αλλά δεν το ξαναδιάβασα μεγαλώνοντας και μάλλον δεν θα το κάνω ποτέ. Ίσως αυτά που με εντυπωσίαζαν μικρή, να με αφήνουν αδιάφορη τώρα που μεγάλωσα λιγάκι. Προτιμώ λοιπόν, να κρατήσω αναλλοίωτη την αίσθηση της παιδικής μου «ματιάς» απέναντι σε αυτό το υπέροχο βιβλίο.

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Ευτυχώς κανείς δεν γεννιέται γνωρίζοντας τι πρόκειται να κάνει στη ζωή του. Η ζωή μοιάζει με ένα μαγικό ταξίδι στη διάρκεια του οποίου γνωρίζεις πολλούς και διαφορετικούς προορισμούς. Ώσπου κάποια στιγμή, μερικοί ταξιδιώτες που είναι από αυτούς που απολαμβάνουν τη διαδρομή με όλες τους τις αισθήσεις, αποφασίζουν να γράψουν. Να γράψουν για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Και κάπως έτσι, γίνεται κάποιος συγγραφέας.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση ή ρητό;

Η φράση του Καζαντζάκη «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα»

Ταυτίζεστε με τους ήρωες των βιβλίων σας;

Εννοείται πως ναι. Και αυτό είναι και το μοναδικό όταν γράφεις μία ιστορία. Να δημιουργείς πολλούς και διαφορετικούς ήρωες και έχεις τη δυνατότητα να ζήσεις τόσες πολλές ζωές!

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Σε αυτή την ερώτηση θα ήθελα να σας απαντήσω με το παραμύθι της δικής μου ζωής.

Μια φορά και έναν καιρό, γεννήθηκε σε μία μικρή πόλη ένα κορίτσι. Το κορίτσι αυτό, ζούσε σε ένα ισόγειο διαμέρισμα χτισμένο σε ένα χωματόδρομο απέναντι από ένα δάσος. Ένιωθε ότι ζούσε σε έναν μικρό παράδεισο γεμάτο από παιδικές φωνές , γέλια, ξενοιασιά και ατέλειωτο παιχνίδι. Ότι ακριβώς χρειάζεται ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένο. Πολύ συχνά, όταν μετά από μία εξουθενωτική από το παιχνίδι μέρα, έπεφτε για ύπνο, έβλεπε το ίδιο όνειρο. Ονειρευόταν ότι είχε ένα μικρό ελικόπτερο και έπαιρνε τους φίλους της έναν έναν και πετούσε ψηλά, πάνω από τη γειτονιά της. Ήταν τόσο μαγικό το μέρος που μεγάλωσε, που ούτε στα όνειρα της ένιωθε την ανάγκη να βρεθεί κάπου αλλού! Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, αν και άλλαξε και γειτονιά και πόλη, εξακολουθεί να έχει όλα όσα χρειάζεται. Απλά, αντί να ταξιδεύει στα όνειρα της, τους μικρούς της φίλους με ένα ελικόπτερο, ελπίζει να τους ταξιδεύει με τα παραμύθια της. Και ελπίζει το μαγικό αυτό ταξίδι , να μη σταματήσει ποτέ και για κανέναν λόγο.

Ποιο θεωρείτε καλό παιδικό βιβλίο;

Αυτό που ένα παιδί θα ζητήσει να του το διαβάσεις ξανά και ξανά.

Τι είναι εκείνο που ελκύει τον αναγνώστη – παιδί στην αγορά ενός παιδικού βιβλίου; Το όνομα του συγγραφέα, η εικονογράφηση ή κάτι άλλο;

Αναμφισβήτητα ο τίτλος και το εξώφυλλο. Δυστυχώς όμως πολλές φορές ένα ωραίο «περιτύλιγμα», δεν περιέχει και ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Να κάνω περισσότερα πράγματα που με κάνουν ευτυχισμένη.

Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο είδος συγγραφής πχ: διήγημα, βιογραφία, ποίηση, σενάριο;

Έχω γράψει ήδη και μου αρέσει πολύ να γράφω θεατρικά έργα για παιδιά. Μάλλον όμως, δεν θα γράψω κάποιο άλλο είδος, γιατί μπορώ να «απευθυνθώ» μόνο στα παιδιά. Είναι τα μόνα που νομίζω ότι ξέρω πώς να τα «γαργαλήσω στο μυαλό και στην ψυχή».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.