Έλενα Αρτζανίδου

Συνέντευξη

1. Μιλήστε μας για τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών, Μαθητών και Φοιτητών «Αχιλλέας Καψάλης» όπου είστε ιδρυτικό μέλος.

 Η σκέψη μου για τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών γεννήθηκε από την αγάπη μου προς το βιβλίο, αλλά και από την περσινή μου συστηματική ενασχόληση στη Δ/νση Π.Ε Αν. Θεσσαλονίκης με τη Φιλαναγνωσία. Τέλη Μαΐου 2011 κάνοντας τον απολογισμό,  του τι κάναμε στα πλαίσια του προγράμματος Φιλαναγνωσίας με τους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσής μας, και συζητώντας με το Δ/ντή Εκπαίδευσης Π.Ε Αν.Θεσ/νίκης κ. Μιχάλη Καλογραία την περαιτέρω πορεία μας  του πρότεινα κάποιες ιδέες, μια από αυτές ήταν και η ίδρυση Λέσχης Εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών στο χώρο της Δ/νσής μας, αλλά και η δημιουργία ενός blog. Η Λέσχη μας θα είχε συγκεκριμένο σκοπό και στόχο. Στο κέντρο αυτής της προσπάθειας θα ήταν το ελληνικό παιδικό βιβλίο και οι δράσεις γύρω από αυτό.

 Η αγάπη του Δ/ντή μου για τη Λογοτεχνία και η θέλησή του να υποστηρίξει περαιτέρω τη Φιλαναγνωσία προκάλεσε αυτό που από τον Οκτώβριο λειτουργεί με επιτυχία, δηλαδή τη λειτουργία της  Λέσχη Ανάγνωσης με την επωνυμία «Αχιλλέας Καψάλης», στο χώρο της Διεύθυνσής μας. Η έναρξη και εξέλιξη όλου του εγχειρήματος δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτω από το Φορέα της Εκπαίδευσης αν δεν ήταν ο Δ/ντής Π.Ε Αν. Θεσσαλονίκης, αυτό πρέπει να το ομολογήσω.

 

Λεπτομέρειες για το ποιοι,τι ,γιατί,πού…και όχι μόνο, μπορείτε να βρείτε στο blog:filanagnosiaprogram.blogspot.gr, που βρίσκεται στη Δ/νση Π.Ε Αν.Θεσσαλονίκης.

2 Ποιο είναι το ρητό που χαρακτηρίζει τη ζωή σας;

Συνέχισε να κάνεις όνειρα και να μάχεσαι έντιμα για την υλοποίησή τους.

3 Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο «Δεν ντρέπομαι πια». Πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα και πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί με αυτισμό. Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο αυτό καθώς και για το πώς σκεφτήκατε να ασχοληθείτε με αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα;

Το φάσμα του αυτισμού δυστυχώς παγκοσμίως απασχολεί. Ο αριθμός όσων γεννιούνται συνεχώς αυξάνεται και όμως οι κοινωνίες δεν γνωρίζουν όσο θα έπρεπε, άρα δεν ξέρουν και πώς να συμπεριφέρονται. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι σίγουρα ανημέρωτη όπως πριν δέκα χρόνια, αλλά το ποσοστό που ακόμη δεν γνωρίζει είναι μεγάλο. Χρειάζεται να ξέρεις για να προσφέρεις, χρειάζεται η τοπική κοινωνία να αντιληφθεί πως χρειάζεται να βοηθήσει και να υποστηρίξει τις οικογένειες για να μπορέσουν να σταθούν. Ο Εθελοντισμός ανύπαρκτος. Οι χώροι παιχνιδιού που θα μπορούν να επισκέπτονται και αυτά τα παιδιά με ασφάλεια ενώ αυτοί οι χώροι θα δώσουν μια ανάσα στους γονείς, δεν υπάρχουν σε καμιά ατζέντα, Δημοτικού Συμβουλίου. Τα ειδικά σχολεία θα πρέπει να υποστηριχθούν εκατό τις εκατό με το δάσκαλο ειδικής αγωγής (Απόφοιτοι Παιδαγωγικών τμημάτων Μακεδονίας και Θεσσαλίας), αλλά και με ειδικότητες όπως λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή σε μόνιμη βάση για να συνεργάζονται με τα παιδιά και να υλοποιούν προγράμματα που τα βοηθούν…

 Όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερο η προσωπική μου εμπειρία με τον αυτισμό, νέο μέλος της οικογένειας μας με στοιχεία αυτισμού σε ελαφρύτερη μορφή έγιναν η αφορμή και με οδήγησαν, όχι αμέσως, αντίθετα πέρασαν τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που έγινε η διάγνωση και τα συναισθήματά μου εναλλάσσονταν, να γράψω την ιστορία μου.

«Δεν ντρέπομαι πια», λέει ο υγιής Φώτης για τον αδερφό του Κέκο, με στοιχεία αυτισμού, άλλα μέχρι αυτό να το αισθανθεί και να το φωνάξει συμβαίνουν κάποια γρήγορα κα δύσκολα γεγονότα. Το βιβλίο με την υποστήριξη των Εκδόσεων Ψυχογιός και την εξαιρετική εικονογράφηση του Χρήστου Δήμου, φιλοδοξεί κάτι πολύ απλό να συζητήσουμε, μεγάλοι αλλά και μικροί, επιτέλους ανοικτά και να δούμε ως κοινωνία τι και πως μπορούμε να προσφέρουμε.

 

4 Το blog σας «Βιβλία και βιβλιοφιλία»  είναι μια πρωτότυπη ιστοσελίδα και ένα πολύτιμο εργαλείο για τον εκπαιδευτικό. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή την αξιόλογη προσπάθεια.

 

 Αισθάνομαι πως είναι για μένα ένα ακόμη βιβλίο με ανάσα, εικόνες ,πολλές λέξεις, μυρωδιές, τόπους, και ήρωες που γράφω και γράφω και γράφω και δεν σκέφτομαι ακόμη να φτάσω στο τέλος.

Το Blogαπό την αρχή είχε τη φιλοδοξία να αναδείξει και να υποστηρίξει το Ελληνικό παιδικό και νεανικό βιβλίο και να συνδεθεί με όλες τις δράσεις της Λέσχης Ανάγνωσης «Αχιλλέας Καψάλης». Να προτείνει δράσεις Φιλαναγνωσίας μέσα από τα βιβλία που θα προσέγγιζα στη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών «Αχιλλέας Καψάλης», αλλά και να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των Βιβλιοθηκονόμων, των Εκπαιδευτικών και των γονέων που θα μας παρακολουθούν από οπουδήποτε. Να  δώσει την επιπλέον ευκαιρία σε καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς αλλά και νεότερους συγγραφείς της Παιδικής λογοτεχνίας να γράψουν και να προτείνουν αγαπημένα βιβλία. Να αποκτήσει βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τους εκδότες που θα αποδέχονταν το κάλεσμα μας και να προβάλει τα βιβλία τους μέσα από το blog, όπως και έγινε με τις εκδόσεις Ψυχογιός ,Πατάκη, Μεταίχμιο και Διάπλαση.

Να δημιουργηθεί μια στήλη που θα απευθύνεται στα παιδιά. Μια στήλη που τα παιδιά θα επικοινωνούν με τους συγγραφείς μέσα από τις ιστορίες των συγγραφέων που θα γράφουν για αυτά και εκείνα θα τις διαβάζουν και θα σχολιάζουν.

 Μέχρι σήμερα φαίνεται πως με όση αγάπη δημιουργήθηκε τόση αγάπη φτάνει από τους αναγνώστες του στο Blog “Βιβλία και Βιβλιοφιλία http://filanagnosiaprogram.blogspot.com. 

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ και να ευχαριστήσω τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, που στάθηκε και στέκεται δίπλα μου με την υποστήριξη του αλλά και τη συνεργασία μας για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
 5 Σε λίγο καιρό κυκλοφορεί το πρώτο σας βιβλίο ενηλίκων που έχετε γράψει. Μιλήστε μας για αυτό.

«Γκασταρμπάιτερ, Δανεικές Ζωές» είναι ο προσωρινός τίτλος του βιβλίου μου για ενήλικες που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις ManusScriptaμε έδρα την Κύπρο. Οι εκδόσεις θα συστηθούν στο Κυπριακό καi Ελληνικό κοινό  με αυτό το βιβλίο. Η ιστορία του βιβλίου αφορά τη μετανάστευση των Ελλήνων στη Γερμανία-Βέλγιο την περίοδο του 1960. Η Αντωνία δίχως το σύντροφό της, το Χάρη, μαζί με άλλα οχτώ ζευγάρια ξεκινά κάπου από  ένα μικρό χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας, και φτάνει στο Βαλτσάσσεν της Γερμανίας. Συγκατοικεί όπως χιλιάδες άλλοι Έλληνες στο χάιμ και εργάζεται στην πορσελάν-φαμπρίκ. Ο Χάρης στο μεταξύ παγιδευμένος πίσω λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων προσπαθεί να πάρει το χαρτί που θα τον οδηγήσει κοντά στην αγαπημένη σύντροφο. Θα τα καταφέρει πριν η Δικτακτορία έρθει για να μαραζώσει περισσότερο τον τόπο ή θα αφήσει την Αντωνία μόνη στην ξένη χώρα να ζει τη δική της σκληρή καθημερινότητα που της ξυπνά το δύσκολο παρελθόν της! 

Γκάσταρμπάϊτερ είναι ο φιλοξενούμενος εργάτης που έφτασε στις Βόρειες χώρες, αμέσως μετά ακολούθησε η Δικτατορία στην Ελλάδα. Σε αυτό το βιβλίο φωτίζεται ο ρόλος της Deutchewelle, συστήνεται η Χούντα δίπλα στους πολιτικούς κρατούμενους την περίοδο 1967-1973, στο Γεντί Κουλέ. Οι προσωπικές απώλειες και τα προσωπικά δράματα. Ο αγώνας στη φτωχή Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία. Οι σχέσεις Ελλήνων και Γερμανών. Οι προσωπικές σχέσεις, αλλά και οι απιστίες διατρέχουν την ιστορία, μέχρι που φτάνει η πολυπόθητη μέρα του 1973 για όλους, αλλά και για την Αντωνία και το Χάρη τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου.

Bασίλης Κουτσιαρής

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.