Το 2019 μέσα από το βλέμμα της Kosvoice, γράφει η Ευτυχία Σταθοπούλου

Σε λίγες ώρες «πέφτει» η αυλαία για το 2019, και μπαίνουμε δειλά δειλά στο 2020. Δεν αλλάζουμε μόνο χρόνο αλλά και δεκαετία (

Θα μου πείτε τώρα ποια η διαφορά του νέου έτους από μία νέα δεκαετία..

Για τους λάτρεις της σημειολογίας αλλά και για όλους , πάντα μία νέα δεκαετία φέρνει στο νου προσδοκίες, όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν, μία ας πούμε πιο τυχερή και καλή ζωή.

Κοιτάζοντας πίσω … την προηγούμενη δεκαετία, θα λέγαμε ότι οι Έλληνες δεν πέρασαν και λίγα. Αλίμονο αν δεν κοιτούσαμε πίσω… πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε μπροστά.

Γεγονότα και καταστάσεις που επηρέασαν την Ελλάδα και φυσικά τον δικό μας τόπο την Κω.

Ας έρθουμε όμως εδώ στα δικά μας.. στα τοπικά. Αυτά που μας αφορούν άμεσα. Δεν θα πάμε πολύ μακριά … μέσα στο 2019 θα κοιτάξουμε .

Αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό το βλέμμα του …. ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

Προφανώς πολύ μεγάλες αλλαγές σε Δήμους και Περιφέρειες είχαμε σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κω . Άλλαξε η δημοτική αρχή και εκλέχθηκε νέος Δήμαρχος Κω ο Θ. Νικηταράς για την επόμενη 4ετία. Με τον νέο νόμο παρέμειναν 3 προεδρίες Κοινοτήτων στην προηγούμενη Δημοτική αρχή και σημερινή μείζονα μειοψηφία Δύναμη Αλλαγής με επικεφαλής τον Γ. Κυρίτση. Πολλά επιπλέον είναι τα νέα πρόσωπα που εκλέχθηκαν στο νέο δημοτικό συμβούλιο συμπεριλαμβανομένων και νέων παιδιών.

Στην Περιφέρεια παρέμεινε ο Γ. Χατζημάρκος όμως … στο Επαρχείο Κω –Νισύρου, τα πράγματα άλλαξαν αφού την θέση του Γ. Χαλκιδιού πήρε ο Γ. Καμπανής.

Αλλαγές στην Κυβέρνηση …κερδισμένη η Κως από το νέο σχήμα

Το Ιούνιο του 2019 έχασε τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχθηκε νέος Πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Στα Δωδεκάνησα , πρώτη φορά στην ιστορία δεν καταλαμβάνει ούτε μία έδρα το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) , αφού ακόμα και ο Δ. Κρεμαστινός (που εκλεγόταν για δεκαετίες) έχασε την έδρα του. 4 έδρες για την ΝΔ και μία για τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μας. Μ. Κόνσολας, Β. Υψηλάντης, Μ. Ιατρίδη και Γ. Παππάς για την ΝΔ και ο Ν. Σαντορινιός για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ε … δεν τις λες και λίγες έδρες.

Η Κως είναι επίσης κερδισμένη αφού πολλά πρόσωπα μπήκαν σε θέσεις κλειδιά , ενώ θεωρούνται και στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη. Ξεκινάμε από τον Γ. Χρυσουλάκη που τοποθετείται Γ.Γ Απόδημου Ελληνισμού και τον Ν. Πουλιού στο ΔΣ του ΕΟΤ υπό την Προεδρία της Α. Γκερέκου. Η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου που είχαμε την χαρά να δούμε το όνομα της στο Επικρατείας της ΝΔ τοποθετήθηκε Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ.

Ξεκίνησε το έργο στο λιμάνι μας!!!

Ο μεγάλος μας πόνος … η όψη του λιμανιού μας , να θυμίζει μέχρι πριν λίγο καιρό εκείνη την μέρα που μας τρόμαξε όσο τίποτα. Την 21η Ιουλίου 2017. Όχι πως θα ξεχάσουμε ποτέ, αλλά όσο να είναι , το λιμάνι ήταν μία ανοιχτή πληγή. Εδώ να σημειώσουμε βέβαια πως Η Κως πραγματικά άντεξε. Έτσι , πριν από λίγο καιρό με χαρά είδαμε ότι το έργο ξεκίνησε… ελπίζουμε στα χρονοδιαγράμματα … και στην ταχύτητα του έργου. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε τουριστικός προορισμός.

Μητσοτάκης –Αχτσιόγλου στην Κω

Μέσα στο 2019 και βέβαια προ των εκλογών είχαμε και την άφιξη του σημερινού Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο περιοδείας του όπως επίσης και της πρώην Υπουργού εργασίας Ε. Αχτσιόγλου. Είπα να το βάλω στα «highlights» του 2019 μιας και σπάνια η Κως συμπεριλαμβάνεται στις Πρωθυπουργικές ή Υπουργικές περιοδείες. Μάλιστα για το προσφυγικό (που μας καίει …) είχε τονίσει πως «έχει μιλήσει επανειλημμένως για την ανάγκη να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. «Δεν γίνεται να έρχονται από απέναντι στην Κω, στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, να κάνουν μια αίτηση ασύλου και αυτή να μην οριστικοποιείται ποτέ. Θα απλοποιήσουμε τη διαδικασία. Όποιος δικαιούται άσυλο θα προστατεύεται, όποιος δεν δικαιούται θα επιστρέφει στην Τουρκία» είπε. (Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/periodeia-kyriakoy-mitsotaki-stin-ko)

Προσφυγικό –Μεταναστευτικό ...έφτασε και ή ώρα που ΔΕΝ περιμέναμε

Και ενώ οι αντιδράσεις των Κώων σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι πολλές και διαχρονικές , μιας και είμαστε ο 4ος τουριστικός προορισμός, έρχεται η απόφαση της Κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2019 πως στην Κω η υπάρχουσα Δομή θα μετατραπεί σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+!!! Οι αντιδράσεις τόσο από την Τοπική αυτοδιοίκηση όσο και από τους φορείς ήταν πολλές. Ως «αντίδοτο» δόθηκε η παράταση των μειωμένων συντελεστώ ΦΠΑ, η βελτίωση των δομών Υγείας , Παιδείας , Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού (λες και δεν ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνουν….), η εντοπιότητα σε προσλήψεις για τις ΔΟΜΕΣ/ΚΥΤ και 50 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των Δήμων αυτών που θα επιβαρυνθούν το προσφυγικό.

Thomas Cook… Κεραυνός εν αιθρία …;

178 χρόνια ιστορίας κατέρρευσαν σε μία νύχτα , παρασέρνοντας επιχειρήσεις, εγκλωβισμένους τουρίστες, εργαζόμενους κτλ. Και ενώ τον Αύγουστο του 2019 δημοσιεύματα ήθελαν την μεγάλη τουριστική εταιρεία να διασώζεται με 900 εκατ. λίρες , στις 23 Σεπτεμβρίου «σκάει» η βόμβα ότι ο Thomas Cook κήρυξε πτώχευση και πήρε μαζί του σαφώς και υποκαταστήματα σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις. Ξεκίνησε μεγάλη προσπάθεια επαναπατρισμού 600.000 επισκεπτών ενώ το τελευταίο ταξιδιωτικό «ποστάρισμα» του οργανισμού παρουσίαζε τις ομορφιές της Κω… ειρωνικό ε; Το πλήγμα για το νησί μας ήταν βαρύ αφού το 25% των ξενοδόχων όπως δήλωσε η κ. Ν. Σβύνου συνεργαζόταν με την εταιρεία. Το κενό έως και το τέλος Οκτωβρίου αναπληρώθηκε από άλλες κρατήσεις , όμως αυτό δεν έσωσε την κατάσταση για πολλές τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού που είχαν αποκλειστική συνεργασία με την Thomas Cook. Ας ελπίσουμε το 2020 να μπει με το δεξί…

Εκκλησίες-Αρχαιολογικοί χώροι με όψη … σεισμού

Δεν είναι λίγα τα σημεία της πόλης μας που ακόμα περνάς και βλέπεις εικόνες τραγικές, εικόνες που άφησε πίσω του σεισμός πριν από 2 και κάτι.. χρόνια. Είναι κρίμα , μέχρι σήμερα να μην έχουν αποκατασταθεί οι αρχαιολογικοί μας χώροι και οι εκκλησίες μας. Είναι σημεία αναφοράς της ιστορίας μας ,είναι η Κως. Δυστυχώς η καθυστέρηση είναι μεγάλη και αυτό είναι στενάχωρο. Ας ελπίσουμε οι αρμόδιοι να το δουν πιο ζεστά το θέμα…μέσα στην νέα δεκαετία!!

Για το τέλος…

Σκεφτόμουν να κλείσω κάπως πιο ευχάριστα αυτή τη μικρή ανασκόπηση με τα –σημαντικά- κατά την άποψη μας γεγονότα του 2019. Όμως δεν θα το κάνω. Γιατί κανείς μας εδώ στο νησί δεν θα ξεχάσει τους ανθρώπους που έφυγαν στην άσφαλτο. Νέα παιδιά έχασαν την ζωή τους και έφυγαν για πάντα από κοντά μας. Γιατί;; Για να τρέξουμε να προλάβουμε.. και τελικά μας πρόλαβαν τα γεγονότα. Δυστυχήματα που μας άφησαν με ένα ΓΙΑΤΙ στο στόμα…Δυστυχώς και από προσωπική εμπειρία, αρνούμαι να το δεχτώ. Αρνούμαι να δεχτώ ότι δεν φοράμε κράνος, ότι αναπτύσσουμε ταχύτητα μην τυχόν και αργήσουμε στη δουλειά (σιγά!!!) , αρνούμαι να δεχτώ ανήλικα παιδιά χωρίς κράνος πάνω σε μηχανάκια.

Το μήνυμα μας και η ευχή μας… είναι αυτό: ΌΧΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ. Η Ζωή είναι ωραία.

Εμείς όλοι εδώ στην Kosvoice , Ευχόμαστε ένα νέο έτος με Υγεία ψυχική και σωματική, Δημιουργία και ευτυχία. Με επιμονή και αγάπη θα τα καταφέρουμε.

Καλή Χρονιά!

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.