«Γρίφος» τα έσοδα των επιχειρήσεων την φετινή τουριστική περίοδο στην Κω... γράφει η Ευτυχία Σταθοπούλου

«Γρίφος» φαίνεται να είναι οι αριθμοί των εσόδων στις επιχειρήσεις του νησιού την φετινή τουριστική χρονιά.

Η Κως το 2019 ξεκίνησε δειλά-δειλά, στις αφίξεις τουριστών με αρκετά ξενοδοχεία του νησιού μας να μην «πιάνουν» τις αναμενόμενες πληρότητες στην αρχή της σαιζόν παρά το γεγονός ότι και τα φετινά συμβόλαια κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά ή με μικρή αύξηση της τάξεως του 2%.

Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται ότι Κως «κράτησε» δυνάμεις , σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου των Ξενοδόχων κ. Ντίνας Σβύνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η Κως αντιστέκεται και δεν ακολουθεί τις μειώσεις των άλλων νησιών»-« «Μια πτώση 4% είναι αμελητέα όταν τα προηγούμενα έτη υπήρξε σημαντική άνοδος των επισκεπτών στο νησί» λέει. Το ζήτημα για την κα Σβύνου είναι η πτώση της εγχώριας αγοράς του νησιού, αλλά και η ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών του νησιού, με έμφαση το αεροδρόμιο. Σε γενικές γραμμές οι ξενοδόχοι στην Κω έχουν κρατήσει ανταγωνιστικό το προϊόν και μάλιστα οι συμβάσεις με τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες έχουν πετύχει και μικρές αυξήσεις 2% στα νέα τους συμβόλαια.»

Εν τούτοις για ακόμα μία χρονιά δεν φαίνεται να γλιτώσαμε τις προσφορές τις τελευταίας στιγμής (last minute) , έτσι ώστε να γεμίσουν οι κλίνες. Αυτό προφανώς σημαίνει πως ούτε και φέτος θα υπάρξουν τα αναμενόμενα έσοδα στα ξενοδοχεία, και άρα στις επιχειρήσεις του νησιού και γενικότερα στην τοπική οικονομία.

Είναι γνωστές άλλωστε και οι πιέσεις που δέχονται οι ξενοδόχοι εν μέσω τουριστικής περιόδου για «special offers» ώστε να γεμίσουν οι πτήσεις.

Την ίδια ώρα, «γρίφος» φαίνεται να είναι και το προφίλ των τουριστών που επιλέγουν την Κω ως τουριστικό προορισμό. Αν εξαιρέσουμε τους “repeaters” , ερωτήματα προκύπτουν κατά πόσο «πέφτει» το χρήμα στην τοπική αγορά του νησιού. Ή ακόμα μία χρονιά (παρά τις προσπάθειες ανόδου ) μένουν μέσα στο ξενοδοχεία και «χαλάνε» πολύ λίγα χρήματα στην τοπική αγορά.

Και προφανώς δεν αναφέρομαι στον «δαίμονα» του all inclusive , αλλά ξεκάθαρα στο γεγονός πως όταν φτάνει ένα 5 αστέρων ξενοδοχείο στην Κω να προχωράει σε μεγάλες μειώσεις τιμών , μήπως και γεμίσει τα δωμάτια τότε προφανώς δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά..

Κάποτε, θεωρούσαμε φυσιολογικό να δοθούν προσφορές στην αρχή της σαιζόν ή προς το τέλος που πάντα υπάρχει μία πτώση. Πλέον οι προσφορές στα δωμάτια δίνονται καταμεσής της τουριστικής περιόδου… αυτό προφανώς αποτυπώνεται και στα έσοδα στο τέλος της χρονιάς.

Η Κως , τα τελευταία χρόνια «πάλεψε» το μεταναστευτικό και «πάλεψε» τον σεισμό.

Μπορεί οι αριθμοί των αφίξεων, και οι επιλογές των τουριστών στα μεγάλα 5αστερα του νησιού να ευημερούν… το ερώτημα όμως και φέτος παραμένει ένα:

Τα έσοδα θα είναι τα αναμενόμενα ;

2 Σχόλια

Σχολίασε
  1. πριν 5 μήνες Κυρ Μενιος

    Δεν ειναι καθολου γριφος. Ξεκαθαρο ειναι! Χαλια μαυρα!!!

    Απάντησε
  2. πριν 5 μήνες ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΑΛΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.