Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (Καράβι στον ουρανό)

Καράβι στον ουρανό

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

Εικόνες: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2018

Ηλικία: από 9 ετών

 

Η οικογένεια είναι σπουδαίο πράγμα αλλά όπως γράφει και η συγγραφέας, «Οι οικογένειες είναι σαν τα δώρα. Ή σε πετυχαίνουν διάνα ή τα βλέπεις και θέλεις να κρυφτείς». Εμείς δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε να ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία. Αλλά κι αν νομίζουμε πως ανήκουμε στη δεύτερη, μήπως τα πράγματα ή το δώρο δεν είναι τόσο άσχημο όσο πιστεύουμε;

Ο Ανδρέας ανήκει στην οικογένεια Ανδρέου. Είναι οικογένεια της δεύτερης κατηγορίας – του δώρου χάλια, δηλαδή. Απ’ όπου και να το πιάσει, σωτήριο δεν βρίσκει. Μπαμπάς σπαστικός, μαμά ‘τρελή’ ευφάνταστη μαγείρισσα, αδερφή ροζ πριγκίπισσα και σαν να μην έφτανε αυτό έχει και τη γιαγιά Δεν. Απλά δεν υπάρχει αυτή η γυναίκα! Πόσο θα ήθελε να έχει μια κανονική οικογένεια σαν του Θάνου, του φίλου του. Ο μπαμπάς του είναι αθληταράς, η μαμά του να τρέχει στην κουζίνα για να φροντίσει τον κανακάρη της και η γιαγιά, αχ αυτή η γιαγιά του να τον φροντίζει κάθε στιγμή. Το καλύτερο σας το κράτησα για τελευταίο, είναι και μοναχοπαίδι. Είναι αυτό που λέμε – Πέτυχε διάνα! Αλλά ο φίλος του, ο Θάνος που λέγαμε… με τον μπαμπά αθληταρά, τα βλέπει λίγο διαφορετικά. Αυτός ανήκει στην οικογένεια Κουλούρηδες και αν τον ρωτήσει κανείς αυτό κι αν είναι χάλια δώρο. Πόσο θα ήθελε να ήταν οι δικοί του γονείς λίγο σαν την οικογένεια Ανδρέου. Μετά είναι και οι οικογένεια Αναγνώστου, εκεί να δεις χάλια…

Η Λίνα Μουσιώνη μας χάρισε ένα αληθινό κείμενο βασισμένο στην οικογένεια. Με αρκετή δόση χιούμορ και ολοζώντανες περιγραφές μας έβαλε σε σπίτια της διπλανής πόρτας. Ο αναγνώστης εύκολα ταυτίζεται με τους ήρωες και είμαι σίγουρη πως τους κλείσει και συνωμοτικά το μάτι.

Πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, τα παιδιά επιθυμούν κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν. Για παράδειγμα, εκεί που ένα παιδί, κατά τη γνώμη του, δέχεται καταπίεση ένα άλλο το ερμηνεύει ως ενδιαφέρον κι αυτό, φυσικά, δεν έχει τέλος. Μπορούμε να γράψουμε ολόκληρη λίστα.

Αλλά όπως μας γράφει η συγγραφέας δεν έχει σημασία σε τι τύπου οικογένειας ανήκεις, γιατί ένα είναι το σίγουρο, πως όλοι είμαστε αστέρια και πως η κάθε οικογένεια έχει το δικό της αστερισμό στον ουρανό. Αρκεί να υπάρχει η διάθεση να το ψάξεις και να το βρεις.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.