Η Ανθή Γεωργιάδη μαθήτρια του Ιπποκρατείου Λυκείου Κω γράφει στο Protagon

Δεν είναι απλά μία εικόνα...

Γωνία λήψης, κάδρο, φωτισμός... Ναι!

Τα καταφέραμε! Τον σταματήσαμε τον χρόνο!

Και δεν είναι απλά μια εικόνα. Εδώ και μερικά δευτερόλεπτα, μια υπέροχη φωτογραφία απλώνεται με περηφάνια στην οθόνη της φωτογραφικής μηχανής, και περιμένει υπομονετικά, να κερδίσει τη δική της μοναδική θέση, μέσα σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ. Άλλωστε για αυτό τραβήχτηκε. Για να προσφέρει το περιεχόμενό της στο άδειο άλμπουμ του χρόνου, που περιμένει να γεμίσει με στιγμές. Στιγμές τις οποίες μπορείς να απαθανατίσεις και να θυμηθείς μετά από πολύ καιρό, με τον αέρα του νικητή που κατάφερε να σταματήσει τα δευτερόλεπτα σε κάμποσες στιγμές της ζωής του.

Ναι. Η φωτογραφία, είναι ένας τρόπος να κλείνεις τον χρόνο μέσα σε μια εικόνα και να κρατάς αυτό το κομμάτι, που κατάφερες να του κλέψεις, ανέπαφο για πάντα.

Αυτό που ξεχωρίζει μια φωτογραφία, πέρα από την καλή γωνία λήψης, το κάδρο και το φωτισμό, είναι η στιγμή. Είναι αυτή η αδιόρατη δύναμη που εργάζεται πυρετωδώς για μερικά μόνο δευτερόλεπτα, και αναγκάζει το χέρι να αγγίξει το μαγικό κουμπί της φωτογραφικής μηχανής, για να απαθανατίσει το τοπίο, κάθε φορά που τα μάτια ακουμπάνε σε πρωτόγνωρες εικόνες... Είναι το ταλέντο, να ξεχωρίζεις τις καλύτερες στιγμές του χρόνου δίπλα στη φύση, μέσα στην πόλη, δίπλα στα αγαπημένα σου πρόσωπα, και να τις απαθανατίζεις με ένα απλό «κλικ». Είναι το ταλέντο να «κλέβεις» από τον χρόνο, τις πιο υπέροχες στιγμές του. Επιπλέον, είναι πολύ όμορφο το να ξεφεύγεις. Το να ανοίγεις την εξώπορτα του σπιτιού, και αντί να επικεντρώνεις το βλέμμα στο στα "Πωλείται" και "Ενοικιάζεται", να κοιτάζεις τα φύλλα στο πεζοδρόμιο, λες και βλέπεις φύλλα για πρώτη φορά. Είναι όμορφο το να κάνεις μια βόλτα και αντί να σκέφτεσαι τα ένα σωρό πράγματα που βομβαρδίζουν καθημερινά το μυαλό σου, να βλέπεις τα πάντα γύρω σου και να σκέφτεσαι πόσο υπέροχο είναι τελικά το να "βλέπεις" και όχι απλά το να "κοιτάς". Να βλέπεις τα πάντα γύρω σου, αποδίδοντάς τους την αξία που τους αναλογεί.

Αλλιώς δεν έχει νόημα, να κοιτάζεις και απλά να αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι περνάει μπροστά απ' τα μάτια σου. Σημασία έχει να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που βλέπεις, καθώς και το ότι αξίζει τόσο, που μερικές φορές ντρέπεσαι κιόλας, που νωρίτερα δεν το είχες παρατηρήσει! Και αυτό, αναμφίβολα, είναι μια από τις μεγαλύτερες προσφορές της φωτογραφίας στον άνθρωπο! Γιατί οι φωτογραφίες προσφέρουν πολλά, και μέσα σ' όλα, δυνατά συναισθήματα. Αυτό το συναίσθημα, το ότι διαρκώς κάτι αισθάνεσαι, για αυτά που βλέπεις γύρω σου, αλλά ευτυχώς, έχεις πάντα τον τρόπο να το εκφράσεις, δεν περιγράφεται και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα άλλο! Και είναι όμορφο συναίσθημα!

Αν μη τι άλλο η φωτογραφία ως χόμπι αξίζει τον κόπο! Επιτρέπει στο μυαλό να ξεφύγει και να δει τον κόσμο από μια άλλη οπτική γωνία. Πιο διαφορετική. Πιο ανθρώπινη. Πιο χρωματιστή. Δεν είναι απλά μια εικόνα. Είναι ένα παράθυρο, ή μάλλον, μια μπαλκονόπορτα σε έναν άλλο κόσμο, που παγιδεύει τον χρόνο και τα συναισθήματα, κάνοντας την πραγματικότητα να φαντάζει πιο ονειρική από όσο πραγματικά είναι...

*Για τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο, ευχαριστούμε θερμά τη Σοφία Καραγιάννη, που μοιράζεται μαζί μας τις υπέροχες στιγμές που απαθανατίζει εδώ . Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το www.panoramio.com και υπόκεινται στα πνευματικά δικαιώματα που έχει θεσπίσει η υπηρεσία για τους χρήστες της.

 

Protagon.gr

 

 

2 Σχόλια

Σχολίασε
  1. πριν 8 χρόνια Γ. Φερέτης

    Πάρα πολλά λόγια, λόγια, λόγια... Γιατί αγαπητή μου; Η φωτογραφία από μόνη της μιλάει, έχει το κείμενο κρυμμένο μέσα της... Ουφ!

    Απάντησε
  2. πριν 8 χρόνια Δ. Καραμπέρης

    Ας μη τα διαβάζατε κύριε...Κανείς δε σας υποχρέωσε...Κακεντρέχειες...

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.