Τα κρινάκια της Παναγίας, (Pancratium maritimum)

ΤΑ ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, (Pancratium maritimum)

Άλλες διαδεδομένες ονομασίες:
ΤΑ ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΑΣΦΟΔΕΛΟΙ
ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΙΝΑ  
ΤΑ ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ
ΛΕΥΚΑΘΙΑ 
Στ'αγγλικά αναφέρονται συνήθως ως Sea lillies ή Sea daffodils

Εδώ και 2500 τουλάχιστον χρόνια επιμένουν να φυτρώνουν στην καυτή και άνυδρη άμμο του καλοκαιριού και να χαρίζουν σε όσους τα παρατηρούν το σπάνιο άρωμά τους. Ονομάζονται και κρινάκια της Παναγιάς μιας και πρωτοανθίζουν το Δεκαπενταύγουστο. Είναι ένα υπέροχο και σπάνιο φυτό που ανθίζει και με τη δυνατή και γλυκιά μυρωδιά του αποτελεί ένα αληθινό στολίδι, ένα θαύμα της φύσης !

 

Oι περισσότεροι λουόμενοι κατά τους θερινούς μήνες περνούν δίπλα τους ή από πάνω τους αγνοώντας την ύπαρξη και την σπανιότητα του.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος και για την προστασία του, προτείνει.
α/ την οριοθέτηση και την προστασία των περιοχών που φύεται.
β/ την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που διαταράσσει τους αμμόλοφους, που είναι ο βιότοπος τους.
γ/ απαγόρευση, ακόμη και του καθαρισμού των ακτών, με εργαλεία που ανακατεύουν την άμμο.

 
 
 

Πανάρχαιο φυτό
Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amaryllidaceae), είναι αυτοφυές φυτό και συναντάται σε αμμουδερές παραλίες όπου βρίσκονται θαμμένοι οι βολβοί του
Είναι πολυετές και ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, τα δε άνθη του (τα κρίνα) εμφανίζονται μέσα από την καυτή άμμο, έχει το καθένα έξι πέταλα και διαμορφώνουν ένα στέμμα όπως οι ασφόδελοι και γι’ αυτό ονομάζεται «θαλάσσιος ασφόδελος» …

Το κρινάκι της θάλασσας ή παγκράτιο το παράλιο και ενέπνευσε με το κάλλος του τον αρχαίο καλλιτέχνη που το ζωγράφισε με περίσσεια τέχνη (τοιχογραφία) την υστεροκυκλαδική εποχή στην «οικία των γυναικών» της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου στην Σαντορίνη, όπως απεκάλυψε μετά 2500 χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη, απεικονίζεται σε τοιχογραφίες στην «Βίλλα της Αμνισού» στο Ηράκλειο, αποτυπώνεται σε μια λεκάνη στην Φαιστό και στην Κνωσό «ο πρίγκιπας των Κρίνων» !!!

Το κρινάκι άντεξε χιλιάδες χρόνια, ανταπεξερχόμενο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς ,απέναντι στην ανθρώπινη επέμβαση «κατέθεσε τα όπλα»! Τώρα πια το εκτόπισαν οι δραστηριότητες μας στην άμμο! Η οικοδόμηση των παραλιών, οι χρήσεις στις παραλίες [ομπρέλες ,ξαπλώστρες κλπ], κοντεύουν να το εξαφανίσουν !!! 

Καρδάμαινα

Στην Κω εμφανίζεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ένα θαυμαστό φαινόμενο που δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας ούτε και στα παράξενα της φύσης. Στη Λάμπη, στην Κέφαλο, στην Καρδάμαινα αλλά και σε πολλές άλλες παραλίες του νησιού, πάνω στην άμμο, ανθίζει ένα πολύ όμορφο λουλούδι σχεδόν μυθικό, το κρινάκι της άμμου ή το κρινάκι της Παναγιάς, ένα είδος νάρκισσου, που εντυπωσιάζει για τον τόπο που επιλέγει να φυτρώνει και την εποχή της ανθοφορίας του.

Το σπάνιο κρινάκι της Παναγιάς είναι είδος υπό παρακολούθηση και προστασία, βγάζει τα φύλλα του τον χειμώνα και το καλοκαίρι ξεραίνονται σαν να καίγονται από την καυτή άμμο και εκείνη ακριβώς την στιγμή μέσα στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού πετάγονται κάτασπρα τα άνθη του τεράστια, συμμετρικά, αρωματικά και ανοίγουν αργά το απόγευμα προς το βράδυ για να φθάσουν στο ζενίθ του ανοίγματος την νύκτα που το άρωμα τους γίνεται αντιληπτό από μακριά προσελκύοντας τις νυκτόβιες πεταλούδες προς επικονίαση.

Είναι ώριμοι καρποί και τα μαύρα γύρω είναι οι σπόροι από το θαλασσόκρινο.
Άγιος Στέφανος, Κέφαλος

Τα κρινάκια της Παναγιάς λατρεύτηκαν ως ιερά λουλούδια την Μινωική εποχή και τα ζωγράφισαν στο παλάτι της Κνωσού. Ανακαλύφθηκαν στις υστεροκυκλαδικές τοιχογραφίες στο ανάκτορο της Σαντορίνης που έγινε πριν από 3.500 χρόνια. Ήταν σύμβολο των Βασιλιάδων και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι με τα θεϊκά κρινάκια συνόδευαν τα πλοία που έφευγαν με τα πιθάρια τους γεμάτα λάδι, κρασί και ζαφορά.

Δεκάδες είναι οι διηγήσεις των πιστών για τα θαύματα της Παναγίας, ένα από τα οποία είναι το θαύμα της Παναγιάς του Χάρου των Λειψών όπου το 1943 άνθισαν κρινάκια στα χέρια της Παναγιάς την ημέρα της γιορτής της στις 23 Αυγούστου και από τότε ανθίζουν κάθε χρόνο την ίδια μέρα.

Μία Ολλανδή φίλη μου διατηρεί επιχείρηση με μασάζ στην Ολλανδία κι έχει βασική φωτογραφία για όλες τις επαγγελματικές της κάρτες, αφίσες, τιμοκαταλόγους και όλες τις προωθητικές της ενέργειες, τη φωτογραφία μου με τα κρινάκια της Παναγίας από την Κω.

Πηγή: Δήμος Κω Δνση περιβάλλοντος: Περιβαλλοντικό πάρκο με κρινάκια η παραλία των αμμοθινών στη Λάμπη... 
http://naxosfan.blogspot.gr/2011/09/blog-post_66.html

Σχετική ανάρτηση: Εδώ Κως: Τα κρινάκια της Παναγίας του Γιώργου Κατσάβαρου.
φωτογραφίες:Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.