Νέα πεζοπορία την Κυριακή 3/11 - Ραντεβού στον Άγιο Βασίλειο , 09:45

Αγαπητοί πεζοπόροι,
Καλή πεζοπορική χρονιά, λοιπόν!
Μετά από την πεζοπορία που κάναμε στη Ρόδο και τον περίπατο στην Καρδάμαινα, λέμε να ξεκινήσουμε και επίσημα τις πεζοπορίες μας με μια σχετικά εύκολη για να ξεσκουριάσουμε λίγο.
Το ραντεβού μας την Κυριακή 3/11, για την 127η πεζοπορία, θα είναι στον Άγιο Βασίλειο στις 09:45 (θα περιμένουμε ως τις 10:00 π.μ) {θα πάρετε το δρόμο της Μινιέρας και στη διασταύρωση θα στρίψετε δεξιά για Κονιαριό, μετά από λίγα μέτρα, ακριβώς μπροστά στο ερειπωμένο τζαμί έχει πινακίδα αριστερά προς Άγιο Βασίλειο). Από κει θα περπατήσουμε στον Άγιο Θεολόγο στο Πυργί (Λαγούδι), θα ανέβουμε στο βουνό "Άνθρωπος", θα περάσουμε τη "Μάνα του Νερού" και θα καταλήξουμε στο Παλιό Πυλί, όπου θα μπορέσετε να δείτε την Παναγία των Καστριανών (1080) και άλλα δύο βυζαντινά εκκλησάκια, τον Άγιο Αντώνιο και τους Ταξιάρχες. Λίγο πριν επιστρέψουμε από τη "Σκάλα" (πετρόκτιστο μονοπάτι) στον Άγιο Βασίλειο, αν κάποιος θέλει μπορεί να επισκεφθεί το Κάστρο του Παλιού Πυλίου ή Κάστρο της Ωριάς ή εναλλακτικά -αν το καφενείο Ωριά είναι ανοικτό- να πιούμε καφεδάκι σε ένα υπέροχο "μπαλκόνι" με θέα το Κάστρο.
Η πορεία μας δε θα διαρκέσει παραπάνω από 4 ώρες.
Οδηγός μας ο Γιάννης Κασιώτης

απο fb  Photography by Sophia Karagianni

 

 

 

 

 

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΛΑΓΟΥΔΙ 
(ΕΝΟΡΙΑ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΑΓΟΥΔΙΟΥ)

Βυζαντινός ναϊσκος κτισμένος σε ένα βραχώδη λοφίσκο νοτιοδυτικά του Λαγουδίου. Κτίστηκε πιθανότατα από τον Όσιο Χριστόδουλο, ιδρυτή της Μονής των Καστριανών στο Παλαιό Πυλί
Το πέρασμα του Αγίου Χριστόδουλου από την Κω, η ανταλλαγή της Πάτμου με κτήματα του Κώου Μοναχού Αρσένιου Σκηνουρίου είχαν ενισχύσει τους δεσμούς της Κω με την Ι. Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου.  

Το εκκλησάκι αυτό στη θέση ΠΥΡΓΙ στο Λαγούδι, όπου υπήρχαν εκκλησιαστικά κτήματα, παραμένει κτίσμαευλαβείας του Οσίου, ίσως και δείγμα ευγνωμοσύνης προς το νησί, που επί πολλά χρόνια με τα κτήματα των Μετοχίων συντηρούσε τη Μονή του Θεολόγου της Πάτμου. 

Πάντως, το, σχεδόν, χιλίων ετών εκκλησάκι στέκει πάνω σε περίοπτη θέση, ψηλά σε λόφο, όπως αναφέρει και ο Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω) στο  "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969: "Το εξωκκλήσιον (ενορίας Λαγουδίου, ΝΔ) κείται επί λοφίσκου. Φέρεται ως παλαιόν εξωκκλήσιον, η στρώσις του εδάφους του είναι με λίθους ασβεστωμένους. Δεν εφείλκυσε την επιμέλειαν των Λαγουδιωτών, ώστε να διατηρηθεί τούτο εν καλή καταστάσει."

η θέα από το λόφο του Θεολόγου στο Λαγούδι

το ξωκκλήσι από μακριά

από το εσωτερικό του ναού

από παλιότερες επισκέψεις μου στο εκκλησάκι του Θεολόγου      
μια γαλανόλευκη κουκκίδα στην κορυφή του λόφου    

Η ομάδα των πεζοπόρων έχουν περάσει αρκετές φορές από το εκκλησάκι του Θεολόγου. Δείτε φωτογραφίες από την πιο πρόσφατη επίσκεψή τους:

Κοντά στο ξωκκλήσι βρίσκεται η πηγή Πυργί, πανέμορφη κι αυτή!

σχετικοί σύνδεσμοι με τον εορτασμό του Αγιου Ιωάννη του Θεολόγου τα τελευταία χρόνια στο Λαγούδι εδώ και εδώ
Πληροφορίες: Το Ασφενδιού της Κω-Μανόλη Σ. Κιαπόκα 
Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)-"Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

πηγη:https://photographybysophiakaragianni.blogspot.com/2014/05/blog-post_7.html?spref=fb&fbclid=IwAR22LcwvPzZlGn1IPKebHQ9rnVoaeU-cyd11OHtKqCzyILKTrKh1k3Axp1U

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.