Ιπποκράτειος Δημοτική βιβλιοθήκη Κω

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΩ

 
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΕΙΔΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΩ
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο Κτιριακό Συγκρότημα "Ορφέας" στην πλατεία Ελευθερίας.Το κτιριακό συγκρότημα χτίστηκε το 1934 και κατείχε περίοπτη και συμβολική θέση στην πόλη. Χωροθετήθηκε στο νέο κέντρο εκείνης της εποχής, το οποίο σχεδιάστηκε στη βάση ενός κλασικού πολεοδομικού μοντέλου, που καθορίζεται επιγραμματικά από το σχήμα: "Κυβερνείο-Αγορά-Πλατεία", όπου τη θέση του Κυβερνείου κατέλαβε το κτίριο "Σπίτι του Φασισμού" (Casa del Fascio)-επιβεβλημένο από το καθεστώς της κτήσης.
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ
Μελετήθηκε στη Ρόδο-έδρα της κτήσης-το Δεκέμβριο του 1933, από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Armando Bernabiti. Κατασκευάστηκε από τις αρχές του 1934 ως τον Απρίλιο του 1935, στην κυβερνητική θητεία του Mario Lago, όμως εγκαινιάστηκε στις 24 Οκτωβρίου 1936 από τον τετράρχη του φασισμού Cesare Maria de Vecchi, διάδοχο του M. Lago στα ιταλικά νησιά του Αιγαίου. 
68 χρόνια μετά επιλέχθηκε το κτίριο αυτό για να στεγάσει τη λέσχη των γραμμάτων και του πνεύματος, εκεί που κάποτε στεγαζόταν η λέσχη του φασισμού. Τον Οκτώβριο του 2003 εγκαινιάστηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κω, υπό τη δημαρχία Μ. Φάκκου, σ'αυτό το κτίριο με το δικό του ιστορικό συμβολισμό, έκτασης 392 τ.μ. Το 2006 η Βιβλιοθήκη αριθμούσε 7.500 τίτλους βιβλίων τα οποία αποκτήθηκαν με αγορές αλλά και με δωρεές συμπολιτών (π.χ. αρχείο Καραναστάση, Κάσδαγλη) και πνευματικών ιδρυμάτων.
το κτίριο όπως εφάπτεται με το κινηματοθέατρο "Ορφέας"
Λεπτομέρειες από το κτίριο
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη φιλοξενείται επίσης, το αρχειακό υλικό των Υπηρεσιών του Δήμου και το Ειδικό Ιστορικό Αρχείο με το Ιταλικό αρχείο που αποτελείται από τα αρχιτεκτονικά σχέδια της περιόδου της Ιταλοκρατίας και άλλα ντοκουμέντα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στο Κωακό και Δωδεκανησιακό αρχείο (δύσκολο να μη βρείτε κάποιο τίτλο), όπως και στην παιδική λογοτεχνία.
Η διαρκής ενημέρωση σε βιβλία συμπληρώνεται με τη δωρεά εφημερίδων, τυπογραφικών αντικειμένων, λαογραφικών τεκμηρίων, επίπλων και εικαστικών έργων όπως και με την απόκτηση φωτογραφικού υλικού σχετικού με την Κω. Η βιβλιοθήκη διαθέτει αίθουσα σπάνιων εκδόσεων-συλλογών και δωρεών. Στην αίθουσα αυτή εκτίθεται μεταξύ άλλων σε προθήκη, εξάρτημα μηχανήματος (πρέσα βιβλιοδεσίας) του πρώτου τυπογραφείου της πόλης, ιδιοκτησίας Νικολάου Νικολαϊδη, το οποίο αποτελεί δωρεά του Κων/νου Κογιόπουλου.
Στην αίθουσα αυτή θα βρείτε επίσης, ψηφιδωτό, Ιπποκρατική έκδοση του 1538, κι ένα πορτρέτο του Ελ. Βενιζέλου.
Εκτός από το Αναγνωστήριο υπάρχει και αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών  για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο εκθέματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης: 
Μία αστική φορεσιά της Κω του 19ου αιώνα-Δωρεά της Λούλας Σπύρου-Σαμαρά
Αλλά το σημαντικότερο έκθεμα είναι το Λάβαρο του Κρυφού Σχολειού που ετοίμαζε για τη μέρα της Απελευθέρωσης η δασκάλα Τασία Σεβαστού-Τσάμπαλη με τις μαθήτριές της επί επτά μήνες στο σπίτι της στο Κακό Πρινάρι κάτω από το φόβο των Γερμανών.
Η βιβλιοθήκη επίσης, παρ'όλο που βρίσκεται στον πρώτο όροφο διαθέτει πρόσβαση για Α.Μ.Ε.Α και λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής. (τις καθημερινές 9-2 το πρωί και 5-9 τ' απόγευμα, ενώ το Σάββατο 9-2 το πρωί). 
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη δρα ως πολυλειτουργικό κέντρο με στόχο την υποκίνηση του ενδιαφέροντος και της αγάπης του κοινού προς τα βιβλία και γενικότερα τη βελτίωση της τοπικής πνευματικής κίνησης και ζωής. Οι δράσεις της Βιβλιοθήκης για πολλά χρόνια λειτουργούσαν υποστηρικτικά προς τα Σχολεία με τη διοργάνωση πολλών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Στο χώρο της Βιβλιοθήκης έλαβαν χώρα δεκάδες εκδηλώσεις, κινητές εκθέσεις-αφιερώματα σε Λογοτέχνες, εκδοτικές δραστηριότητες, βιβλιοπαρουσιάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, ημερίδες, μουσικά και θεατρικά δρώμενα κλπ.
αφηγήσεις παραμυθιών με τις Χαρίκλεια Βαμβακίδου κ Ελένη Διακοπαναγιώτη-χειεμρινά Ιπποκράτεια 2008-09
κατασκευή γαντόκουκλας με την Εύα Νικηφόρου
Η βιβλιοθήκη έμεινε για αρκετά χρόνια κλειστή. Από το Μάρτιο επαναλειτουργεί, ελπίζω μόνιμα αυτή τη φορά, με νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο σύγχρονης λειτουργίας. (Λεπτομέρειες εδώ:). Θα πρέπει, από δω και στο εξής, να αποτελέσει μόνιμα ένα ζωντανό κύτταρο πνεύματος και πολιτισμού για ολόκληρο το νησί γιατί όπως και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες είπε κάποτε "Οι βιβλιοθήκες είναι η μνήμη της ανθρωπότητας"
το κτίριο της "Αίγλης" και της Βιβλιοθήκης την περίοδο των Χριστουγέννων με το παγοδρόμιο

Πηγές: Ιπποκράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη-Ειδικό Ιστορικό Αρχείο Κω- Περιοδική Ενημερωτική Έκδοση-Τεύχος 1ο-Δεκέμβριος 2006, Έφη Αναγνωστίδου-Αρχιτέκτων Μηχανικός
Έρευνα, κείμενο, Μετάφραση: Σοφία Καραγιάννη
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

4 Σχόλια

Σχολίασε
 1. πριν 5 χρόνια Κυρία Σοφία

  ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΟΠΩΣ Η Μ.ΦΑΚΚΟΥ

  Απάντησε
 2. πριν 5 χρόνια περιοικος

  sto parko kykloforiakhw agvghw kati ekane h k. ... ..alla emeine mono sth uevria,,,σημερα εκει κατι μεολλα τακομιζαν,καλο θα ηταν η κ, .... να το εξετασει.πολλα λογια-λογια και μετα εργο μηδεν

  Απάντησε
 3. πριν 4 χρόνια Δ.Τ.

  Γιατί αυτό το στολίδι της Κω σήμερα είναι κλειστό;

  Απάντησε
 4. πριν 4 χρόνια Δ.Τ.

  Γιατί αυτό το στολίδι της Κω σήμερα είναι κλειστό;

  Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.