Το Πανηγύρι της Σπηλιανής στη Νίσυρο

Με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και με την παρουσία του πάντα πρόσχαρου και ιδιαίτερα αγαπητού στο νησί Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πανηγύρισε η Νίσυρος την Κοίμηση της Θεοτόκου. Το κέντρο των εορτασμών ήταν φυσικά το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής που δεσπόζει επιβλητικό πάνω από τον οικισμό του Μανδρακίου όπου είναι και η πρωτεύουσα του νησιού.
ην παραμονή της εορτής έφτασαν στη Νίσυρο χιλιάδες προσκυνητών από όλα τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα από το νησί της Κώ. Στο λιμάνι του νησιού σχεδόν κάθε ώρα υπήρχε άφιξη πλοίου με προσκυνητές όπου συνεχίστηκε όλη τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίστηκε και την κυριόνυμη μέρα μέχρι της πρώτες βραδινές ώρες.


Ο Πανηγυρικό εσπερινός ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα χοροστατούσαν του κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένος από των Ηγούμενο της Μονή π. Στέφανο, των Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως π. Ιωάννη Διακοπαναγιώτη και τον π. Ιωάννη Σεβαστάκη από το χωριό της Κεφάλου της Κώ όπου και οι δύο ιερείς ευλαβούνται τη Παναγία της Σπηλιανή και με την πρώτη ευκαιρία που τους δίνεται επισκέπτονται τη Νίσυρο για να τελέσουν ακολουθίες και μυστήρια στη Μονή.
Μετά το τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο τέλος της Παναγίας και ότι αποτελεί το στήριγμα των όλων. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν στο αρχονταρίκι της Μονής παραδοσιακοί λουκουμάδες σε όλους τους προσκυνητές και στη συνέχεια ακλούθησε τράπεζα στο προαύλιο χώρο του Ζωσιμοπούλειου με τη λεγόμενη «ρεβιθάδα της Παναγιάς».
Αργότερα το βράδυ γύρω στις 11 έλαβαν χώρα στη Μονή ο Επιτάφιος της Παναγίας και έψαλαν τα εγκώμια. Στη διάρκεια που ψάλλονταν το «έραναν το τάφων ο Πέτρος και ο Παύλος» ο μητροπολίτης μας έρανε βαθύτατα συγκινημένος με ροδοπέταλα και αρώματα τον επιτάφιο της Παναγίας.
Το επόμενο πρωί ημέρα ο μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξείχε στη Θεία Λειτουργία, στη συνέχεια ευλόγησε τα κόλλυβα της Παναγίας όπου στη Νίσυρο το ονομάζουν «το σινί της Παναγίας» και συμμετείχε στη μεγάλη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Σπηλιανής στους δρόμους και τα σοκάκια του Μανδρακιού και κατέληξε στην «Τράπεζα της Παναγιάς» στην αυλή του Ζωσιμοπούλειου όπου μπήκαν στην κουζίνα και ευλόγησε τα φαγητά της πανηγύρεως. Στη συνέχεια όλοι οι προσκυνητές έτρωγαν, προσκυνούσαν την εικόνα της Παναγίας και έπαιρναν από το χέρι του Ηγουμένου π. Στεφάνου το κόλλυβο της Παναγίας για ευλογία. Ύστερα ξανά με λιτανεία η εικόνα επέστρεψε στο μοναστήρι της.
Το βράδυ το πανηγύρι συνεχίστηκε με το έθιμο της «κούπας» όπου η πρώτη γυναίκα που χορεύει κρατάει μία κούπα όπου οι πανηγυριστές ρίχνουν χρήματα μέσα για την ενίσχυση του έργου της Μονής. Πρώτη την κούπα της Παναγιάς χόρεψε η γυναίκα του Δημάρχου της Νισύρου κ. Μαρίζα Καρακωνσταντίνου. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου ο Μητροπολίτης μας τίμησε δύο γυναίκες όπου όλα τα χρόνια της ζωής τους βοηθούσαν στην διεξαγωγή του πανηγυριού και όχι μόνο ήταν η κ. Ασημένη Μαραγκού και η κ. Μαρία Μπίλλη. Οι δύο κυρίες αποτελούν ιδανικό παράδειγμα για τις νεότερες και οι δύο ευχαρίστησαν το Μητροπολίτης καθώς και των π. Στέφανο για την αγάπη που τις περιβάλει και τις δύο στα τόσα χρόνια της διακονίας του στο νησί. Το πανηγύρι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με αρκετό κόσμο και πολύ κέφι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.