Τα καιρικά φαινόμενα σαν ιστορία,γράφει ο Φώτης Θαλασσινός

ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Δριμύ κύμα ψύχους υπό την ονομασία Ηφαιστίων. Με πλείστες αναφορές σε αρχαία ιστορικά κείμενα, τούτος ο φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δικαίως έγινε ένα απ’ τα αρχαιότερα gay icons. Πολλές αναφορές υπάρχουν και για τον ίδιο τον Αλέξανδρο. Έγινε και αυτός από τα πρώτα gay icons. Tο ίδιο συνέβη και με τον αγιογραφημένο πάντα ως λάγνο μάρτυρα Άγιο Σεβαστιανό. Εικασίες υπάρχουν και για τον Αχιλλέα και τον στενό του φίλο Πάτροκλο. Εκτός απ’ τον Ηφαιστίωνα και τον στρατηλάτη Αλέξανδρο, νομίζω πως οι άλλες προσπάθειες ενθυλάκωσης των προαναφερόμενων ιστορικών προσώπων, μεταξύ των σπουδαιότερων gay, είναι ευχετικές πράξεις που καταλήγουν σε μια καλοπροαίρετη πορνογραφικής αφετηρίας απαγωγή. Μια απαγωγή απ’ τα μη ξεκάθαρα ομοφυλοφιλικά χαρακτηριστικά των ηρώων -όπως σκιαγραφούνται στα ιστορικά κείμενα- προς τα αφηγήματα με συνδηλώσεις ομοφυλόφιλου και αμφιφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού αυτών. Οι φαντασιώσεις με πρωταγωνιστές τους gay επώνυμους άντρες, μέσα απ’ την εικονογράφηση τους ως πρόσωπα εκπάγλου καλλονής, νομίζω είναι για μια μερίδα νέων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας τα πρότυπα στις πρώτα βήματα τους προς την έμφυλη αυτοσυνειδησία.

 

Είναι το επιθυμητικό που επινοεί ή αναλύει υπερβολικά κάθε γραπτή μαρτυρία, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια της, σε μια προσπάθεια να την ερμηνεύσει κατά το δοκούν για να παραχθεί ένα στα μέτρα των gay αποτέλεσμα. Πρόκειται για προβολές φαντασιωτικών αφορμών πάνω σε οποιοδήποτε ιστορικό υποκείμενο μπορεί να έχει γύρω του μια φανέρωση υπερσεξουαλικότητας.

 

Για τον Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα τα πράγματα είναι σίγουρα. Αυτή η κλίση του λαιμού του Αλέξανδρου που τον αφήνει να κοιτάει σαν παραδομένος ήδη σε όλα τα ερωτικά βλέμματα των προσκυνητών του, το έντονο γλυπτό βλέμμα του, η ελληνική μύτη και τα υπέροχα σχηματισμένα σαν φιλήδονα χείλη, δεν αφήνουν περιθώρια για την σεξουαλική του ζωή ως πανηδονιστή. Ο λόγιος του 2ου μ.Χ. αιώνα Αθηναίος ο Ναυκράτιος αναφέρει πως «ο Αλέξανδρος δεν είχε μεγάλη κλίση στα αφροδίσια. Η Ολυμπιάδα και ο Φίλιππος το γνώριζαν καλά αυτό και έστειλαν τη Θεσσαλή εταίρα Καλλίξεινα, μια πανέμορφη γυναίκα, να πλαγιάσει μαζί του. Φοβόντουσαν ότι μπορεί να είναι γυναικωτός και η Ολυμπιάδα τον ικέτευε να συνουσιαστεί με την Καλλίξεινα». Για την σχέση του Ηφαιστίωνα και του Αλέξανδρου γράφει τον 4ο π.Χ. αιώνα ο γνωστός φιλόσοφος Διογένης ο Κυνικός, απευθυνόμενος προς τον μέγιστο των Ελλήνων, «αν θέλεις να γίνεις καλό κι αγαθός, πέτα το στέμμα που έχεις στο κεφάλι σου και έλα σ’ εμάς. Αλλά δεν θα μπορέσεις ποτέ να κάνεις γιατί σε κυβερνούν οι μηροί του Ηφαιστίωνα».

 

Όταν η Κατερίνα Περιστέρη αποκάλυψε τον τάφο στην Αμφίπολη, χαριτολογώντας μερικοί έφτιαξαν ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της περιοχής και το πρώτο συνθετικό Αμφί-. Έτσι βάφτισαν την πόλη σαν πόλη των αμφισεξουαλικών. Την περίοδο των ανακοινώσεων, των πρώτων τέλος πάντων εικασιών, ανακοινώθηκε πως ο τάφος φτιάχτηκε για τον Ηφαιστίωνα. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε καμμιά καινούργια ανακοίνωση. Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μεταξύ σοβαρού και αστείου εισηγήθηκαν να γίνει ένα gay pride στην περιοχή για την τουριστική ανάδειξη του ιερού τόπου. Είπαν ακόμη να τελούνται γάμοι μεταξύ ομοφύλων και να κηρυχθεί το μνημείο αναπόσπαστο κομμάτι της lgbqti ιστορίας. Το βέβαιο είναι -πάντα από ιστορικές πηγές- ότι οι δύο σύντροφοι κατά την εκστρατεία του Αλέξανδρου κοιμούνταν στην ίδια σκηνή. Και όταν πέθανε ο Ηφαιστίων ο Μέγας της ιστορίας τόν πένθησε όσο κανένα άλλο πρόσωπο της ζωής του. Διέταξε να καεί το λείψανό του πάνω σε μια εντυπωσιακή πυρά. Απ’ την οργή του κατέστρεψε ένα ναό αφιερωμένο στον Ασκληπιό και δολοφόνησε τον γιατρό του (ναού) .

 

Η προηγούμενη κακοκαιρία Ζηνοβία παραπέμπει στην φερώνυμη βασίλισσα της Παλμύρας (268-272 μ.Χ.) Ένα τρελός μετεωρολόγος θα μπορούσε να δώσει αυτό το όνομα στην προηγούμενη κακοκαιρία απ’ τον Ίταλό Καλβίνο και τις Αόρατες Πόλεις του με την πιο περίλαμπρη θέση ανάμεσα σ’ αυτές να ανήκει στην Ζηνοβία. « Τώρα θα πω για τη πόλη Ζηνοβία που έχει τούτο το θαυμαστό: αν και χτισμένη σε άνυδρη περιοχή υψώνεται πάνω σε πανύψηλους πασσάλους και τα σπίτια είναι από μπαμπού και τσίγκο -με πολλές στοές και μπαλόνια- τοποθετημένα σε διαφορετικά επίπεδα, πάνω σε υποστυλώματα που το ένα ξεπερνάει τα άλλο, συνδεδεμένα μεταξύ τους με ανεμόσκαλες και κρεμαστά πεζοδρόμια, ενώ υπερυψώνονται εξώστες σκεπασμένοι με κωνικές στέγες, βαρέλια για αποθήκευση νερού, ανεμοδείχτες, προεξοχές από τροχαλίες, ορμιές και γερανοί.»

 

Κείμενο: Φώτης Θαλασσινός

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.