Νέα πεζοπορία την Κυριακή 17/11 στον Άη Γιώργη στα Μαυροκάμπια

Αγαπητοί πεζοπόροι,
Το ραντεβού μας για την 128η πεζοπορία (4η της χρονιάς) είναι στον Άη Γιώργη στα Μαυροκάμπια την Κυριακή 17/11 (ερχόμενοι από Κω και πριν το Ζηπάρι υπάρχει πινακίδα προς τα αριστερά στο πρώτο ελαιοτριβείο που θα συναντήσετε για λιμνοδεξαμενή Μεσαριάς και Άη Γιώργη Μαυροκάμπια--Ο κύριος Γιάννης θα περιμένει στη λιμνοδεξαμενή/φράγμα για να μη χαθεί κάποιος) στις 09:45 π.μ (θα περιμένουμε ως τις 10:00). Θα αφήσουμε τα αμάξια εκεί και θα συνεχίσουμε με ανηφορική διάθεση προς τις Χαϊχούτες και τον Άγιο Δημήτριο. Μετά θα κατευθυνθούμε προς την Ατσιγγάνα και τα Λουτρά του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια θα περάσουμε από το φοβερό πύργο της Παναγίας του Τσακάλη. Περνάμε από τον Ασώματο και την ομώνυμη εκκλησία, στον Τίμιο Σταυρό και την Αγία Σοφία στ Ασφενδιού και καταλήγουμε από χωματόδρομο πίσω στ' αυτοκίνητα στα Μαυροκάμπια.
Οδηγός μας ο κ. Γιάννης Κασσιώτης
Η πεζοπορία είναι μέτριας δυσκολίας και διάρκειας μεγαλύτερης από την προηγούμενη, περίπου 4-5 ώρες.
Σε περίπτωση βροχής η πεζοπορία αναβάλλεται.

απο fb Sophia Karagianni

 

 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΚΑΛΗ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΚΑΛΗ

Βρίσκεται μεταξύ Ασωμάτων και Αγίου Δημητρίου. Φέρεται ως Παναγία, όμως γιορτάζει την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής. Είναι οικοδόμημα των μέσων χρόνων και παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον, διότι συνδυάζει την ύπαρξη ναού και πύργου.


 

Ο μεσαιωνικός Πύργος στη θέση Τσακάλη. Κάτω από τον Πύργο, ο ναός της Παναγίας (15ος αιώνας)

Κατά τον αρχαιολόγο Ιω. Βολονάκη, ο ναός και ο πύργος προέρχονται πιθανώς από τον 14ο ή 15ο αιώνα, διατηρούν όμως εντοιχισμένα και αρχιτεκτονικά τμήματα του 12ου αιώνα μ.Χ

Άλλοι ερευνητές υπολογίζουν ότι η ανέγερση του ναού και του πύργου πραγματοποιήθηκε μετά το 1457, όταν οι Τούρκοι εκπόρθησαν τα Κάστρα της Κω. Ο συνδυασμός των δύο κτισμάτων, μοναδικός στην Κω, υπαγορεύθηκε προφανώς από την ανασφάλεια που επικρατούσε τότε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πιθανολογείται επίσης ότι ο Πύργος χρησίμευε ως καταφύγιο της οικογένειας Τσοκαλλά (ή Τσουκαλά) που κατείχε το κτήμα ή των καλλιεργητών του.

φωτογραφίες: Sophia Karagianni
κείμενο: Το Ασφενδιού της Κω-Μανόλη Κιαπόκα (σελίδα 203)

πηγη:https://photographybysophiakaragianni.blogspot.com/2012/12/blog-post_12.html?spref=fb&fbclid=IwAR2xThy6amSPuTl0DXk6swqp_AUKgAfjjtxIQGxQs9CKDjdZgnibtm9xzkY

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.