ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: Το σπίτι των Balilla - Casa Balilla

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ BALILLA - CASA BALILLA

Το σπίτι της νεολαίας Balilla (ONB) βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου (via Lunga = Μακρά οδός) και Κοραή (viale del Re = Λεωφόρος του Βασιλέως). Είναι η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική). Είναι ένα ιδιαίτερο κτήριο σε σχέδια του Armando Bernabiti, που κατασκευάστηκε μετασεισμικά, το 1935.

Η Opera Nazionale Balilla (ONB) ήταν μια νεολαιίστικη Φασιστική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 1926, δύο χρόνια μετά την επικράτηση του Φασισμού. Κατευθυνόταν από το Φασιστικό Κόμμα και είχε την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Παιδείας, με στόχο τη φυσική και ηθική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας. Η ONB είχε παραστρατιωτική οργάνωση και διαιρούνταν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, σε διάφορες ομάδες. Balilla ήταν τα αγόρια μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 8 έως 14 ετών (πρώτα ήταν «πεζοπόροι» μέχρι 12 ετών, έπειτα μουσκετοφόροι = έφεραν απομίμηση όπλου - μουσκέτο). Η οργάνωση το 1937 απορροφήθηκε από την άλλη φασιστική οργάνωση, την Gioventù Italiana del Littorio (GIL - Ιταλική Νεολαία του Littorio). Κτήρια που υποστήριζαν τους σκοπούς της οργάνωσης έγιναν στην Ιταλία και στις αποικίες έτσι έγιναν και στη Ρόδο, Κω και Λέρο. Οι Κώοι απέφευγαν να αφήσουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε αυτές τις οργανώσεις και παρά τις πιέσεις των Ιταλών έβρισκαν διάφορες δικαιολογίες.

Στην Κω, το σπίτι της νεολαίας Balilla σκόπιμα κατασκευάστηκε στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με τα σχολεία Αρρένων και Θηλαίων. Διέθετε 8 αίθουσες, εκ των οποίων η κεντρική ήταν το γυμναστήριο και οι άλλες ήταν αίθουσες για διάφορες χρήσεις.

Το κτήριο χαρακτηρίζεται από συμμετρία και καμπύλες επιφάνειες, καθώς και από περιμετρικά ορθογωνικά ανοίγματα - παράθυρα. Η πρόσοψη του κτηρίου αναπτύσσεται σε ελαφρά κοίλη επιφάνεια και στο μέσον της φέρει μία προεξοχή με κυρτή επιφάνεια, επί της οποίας διανοίγονται τρία τοξωτά θυρώματα ως είσοδοι στο κτήριο με τέσσερεις ισοϋψείς φασιστικούς πελέκεις να τα πλαισιώνουν. Στην κορυφή υπάρχει ο σημαιοστάτης και από κάτω το έμβλημα της οργάνωσης ONB. Στην πρόσοψη δεν υπάρχουν καθόλου παράθυρα. Το κτήριο είναι συμμετρικό με ρασιοναλιστικό στυλ και εμφανή στοιχεία φασιστικού χαρακτήρα (υπερμεγέθεις θύρες που παραπέμπουν σε ρωμαϊκά πρότυπα). Η έλλειψη παραθύρων στην πρόσοψη τονίζει περισσότερο τους τέσσερεις φασιστικούς πελέκεις της εισόδου και το έμβλημα της οργάνωσης ONB στην κορυφή. Το κτήριο δεν εφάπτεται με κανένα άλλο, οπότε αν και σχετικά μικρό, σε συνάρτηση με τις διπλανές ιδιωτικές κατοικίες δίνει την εντύπωση ογκώδους οικοδομήματος.

απο fb https://www.facebook.com/groups/835436900211565/permalink/914161132339141/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.