ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: Το Ασκληπιείο της Κω. Οι πρώτες εικόνες απο τον HERZOG R. /SCHAZMANN R. το 1902.

ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ HERZOG R. /SCHAZMANN R. ΤΟ 1902.

Ο R. Herzog άρχισε το 1901 δοκιμαστικές τομές στην περιοχή του παλαιοχριστιανικού ναού Παναγιά Ταρσού. Στις ανασκαφές του 1902 - 4 έφερε στο φως τον Δωρικό ναό (Α) στο άνω (Ι) άνδηρο και συνέχισε στην αποκάλυψη και των άλλων επιπέδων. Αργότερα μετά το 1912 συνέχισαν οι Ιταλοί αρχαιολόγοι.

Πως ήταν η περιοχή πριν τις ανασκαφές ? Οι φωτογραφίες δείχνουν την εκκλησία Παναγιά Ταρσού και το ναό του Ασκληπιού. Ήταν από τις πρώτες ανακαλύψεις του R. Herzog.

Εικ. Α. Πάνω: Η Παναγιά Ταρσού (Παναγιά του Άλσους), όπως ήταν πριν την ανασκαφή. Στεκόταν πάνω από τον μεγάλο δωρικό ναό του Ασκληπιού. Στον πρόναο του κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους κτίσθηκε η εκκλησία της Παναγίας, από την οποία σώζεται σήμερα μόνο ένα κιονόκρανο που χρησίμευε ως Αγία Τράπεζα.

Εικ. Β. Κάτω: Η πρώτη φωτογραφία του ναού του Ασκληπιού αμέσως μετά την ανασκαφή και την αποκάλυψη του. Herzog R.-Schazmann R, Kos: Ergebnisse der deutschen Ausgrabungen und Forschungen, band 1. Askl-epieion: Baubeschreibung und Baugeschichte mit 40 abbildungen und 57 tafeln nebs t einer karte, Berlin 1932

Εικ. Γ. Σχέδιο του ναού του Ασκληπιού και διακρίνεται πάνω του όπως βρισκόταν τα ερείπια της εκκλησίας «Παναγιά Ταρσού». M. Livadioti.

Εικ. Δ. Ο ναός του Ασκληπιού (Α) ήταν περίπτερος δωρικού ρυθμού μαρμάρινος βρισκόταν στο άνω (Ι) άνδηρο είχε διαστάσεις (15,96 χ 31,17) και ήταν ο μεγαλύτερος της αρχαίας Ελλάδας. Κτίστηκε γύρω στο 170-160 π.Χ. Πολυτεχνείο του Μπάρι. Σχέδια D. Grande, D. Maggi, V. Nacci, D. Russo, I. Stama, βασισμένα στον HERZOG και SCHATZMANN 1932, σχ. 1-6, 40).

Εικ. Ε. Ο μεγάλος ναός του Ασκληπιού σήμερα. Διακρίνεται η κολόνα με το δωρικό κιονόκρανο που χρησίμευε σαν Αγία Τράπεζα στην εκκλησία της Παναγιάς Ταρσού.

 

απο fb  https://www.facebook.com/groups/835436900211565/?epa=SEARCH_BOX

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.