ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ : Ο ΜΕΓΑΣ ΒΟΥΚΟΛΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΘΕΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΥΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩ

Λίγα είναι γνωστά για τον Θεόκριτο πέρα ​​απ’ αυτά που μπορούμε να συμπεράνουμε από τα γραπτά του.

Ο Θεόκριτος (Συρακούσες 315 π.Χ. - 260 π.Χ.) ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Ελληνιστικής εποχής, πρωτοπόρος της βουκολικής ποίησης που άνθισε περίπου τον 3ο π.Χ αιώνα. Πιθανότατα πέρασε την παιδική του ηλικία και την εφηβεία του στην πατρίδα του, ξεκίνησε το ταξίδι του και εγκαταστάθηκε στην Κω, όπου ήρθε σε επαφή με τον Φιλητά και τον Νικία και αργότερα πήγε στην Αλεξάνδρεια, όπου τελικά βρήκε προστασία στον Πτολεμαίο Φιλαδέλφο. Από το σύνολο του έργου του, διασώθηκαν τριάντα ποιήματα, που αργότερα συγκεντρώθηκαν κάτω από το γενικό τίτλο «Ειδύλλια».

Ο O. Rayet γράφει: Η ανάμνηση του Θεόκριτου προβάλλει ολοφάνερη σε όποιον διασχίζει το νησί της Κω. Πέρασε εδώ πολλά χρόνια και εμπνεύστηκε από τους λαϊκούς σκοπούς που ήδη επενδύθηκαν με μια λόγια φιλολογική έκφραση από τον Φιλητά. Εξάλλου εδώ διαδραματίζεται ένα από τα ωραιότερα Ειδύλλιά του, το ΧΙ (τα Θαλύσια). Ο δρόμος που ακολουθούσε όταν πήγαινε να γιορτάσει στον Άλεντα τις γιορτές της Δήμητρας, πρέπει να περνούσε πολύ κοντά από τον δικό μας. Ιδού εν ολίγοις μπροστά μας η πηγή Βουρίνα, την ωραία τοποθεσία και τη μυθική δημιουργία της οποίας χαιρετούσε στο πέρασμά του.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε ότι η βουκολική ποίηση του Θεόκριτου άνθησε σε ένα νησί, θα περίμενε κανείς ο ποιητής θα εμπνεόταν από τα ψηλά βουνά και κάμπους και όχι ένα νησί.

Αυτό οφείλεται:

Α) Διότι η Κως ήταν ένα νησί όπου η φύση ήταν πάντα πλούσια όπως μέχρι σήμερα. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας με εκτεταμένους κάμπους δημιουργούσε μια μοναδική εικόνα.

Β) Ο δεύτερος όλος που επέλεξε την Κω ήταν η σχολή του Φιλητά στην οποία μαθήτευσαν ο Θεόκριτος, ο Ζηνόδοτος, ο Ερμιάναξ ίσως και ο Φανοκλής.

 

Μια πρόταση: Ωραίο το σύμπλεγμα του Ιπποκράτη στο λιμάνι, αλλά δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούμε και κάτι για τους σημαντικούς Φιλητά και Θεόκριτο. Δόξα τον Θεό μέρη υπάρχουν.

πηγη:https://www.facebook.com/groups/835436900211565/?fref=nf

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.