ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: Ο Ιταλός Υπουργός εξωτερικών Dino Grandi στην Κω

Ο ΙΤΑΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ DINO GRANDI ΣΤΗΝ ΚΩ

Η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Dino Grandi σε Ρόδο – Κω – Λέρο – Σμύρνη – Κωνσταντινούπολη – Αθήνα έγινε στο τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου/1925. Στα Δωδεκάνησα βρέθηκε για να εγκαινιάσει το νέο μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Ρόδο. Πέρασε και από την Κω συνοδευόμενος από τον Mario Lago, που οργάνωσε μεγάλη τελετή προς τιμή του.

Ποιος ήταν ο Dino Grandi; Ήταν ο νούμερο δύο του Φασιστικού Κόμματος. Υπήρξε ένας σκληρός φασίστας, αλλά και διπλωμάτης, άριστος στις μηχανορραφίες. Ήταν αρχηγός της εσωτερικής αντιπολίτευσης του Mussolini. Διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών (1924-1925) και υπουργός από το 1925 έως το 1929. Συνεχώς μηχανορραφούσε εναντίον του Αρχηγού. Για να τον διώξει από τη Ρώμη ο Mussolini τον έκανε πρεσβευτή στην Αγγλία (1932-1939). Στην επιστροφή του ανέλαβε Πρόεδρος της Φασιστικής Βουλής των Συντεχνιών.

Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ. Πως έριξε τον Mussolini τελικά: Ο Dino Grandi ήταν ο συντάκτης της περίφημης Ημερήσιας Διάταξης Grandi (Ordine del Giorno Grandi) που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του Μεγάλου Φασιστικού Συμβουλίου στις 24-25 Ιουλίου 1943, στο τέλος της οποίας ο Μουσολίνι έλαβε τις λιγότερες ψήφους (19 έναντι 8 και 1 αποχή). Η πράξη αυτή προκάλεσε την πτώση τού φασιστικού καθεστώτος με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο Mussolini από το αξίωμά του. Μετά την ιταλική ανακωχή και την επιστροφή του Mussoliniστον Βορρά, ο Dino Grandi καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά είχε εξασφαλίσει ήδη τη διαφυγή του. Τον Αύγουστο του 1943 διέφυγε στην Ισπανία του Francisco Franco, από εκεί πήγε Πορτογαλία (1943-1948), Αργεντινή και στη συνέχεια στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, μέχρι που επέστρεψε στην Ιταλία το 1960. Ως έξυπνος διπλωμάτης θεωρήθηκε θύμα του Mussoliniκαι δεν διώχθηκε, γύρισε στην πατρίδα του την Bologna και ασχολήθηκε με καλλιέργειες. Πέθανε πλήρης ημερών το 1988 (98 ετών) στη Bologna.

απο fb https://www.facebook.com/groups/835436900211565/

2 Σχόλια

Σχολίασε
  1. πριν 1 χρόνος Απορια

    Γιατι φορανε φεσια οι κυριοι ? Εννοω ειναι αρχοντες του νησιου ( 1 φωτο)

    Απάντησε
  2. πριν 1 χρόνος Κώστας Κογιόπουλος

    Είναι οι εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής Κοινότητας. Υπάρχουν ακόμη της ορθόδοξης και της Εβραϊκής

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.