ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ CHARLES FELIX MARIE TEXIER (1834 – 1871)

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ CHARLES FELIX MARIE TEXIER (1834 – 1871)

Charles Félix Marie Texier (22/Αυγούστου/1802 Βερσαλλίες – 1/Ιουλίου/1871 Παρίσι). ήταν Γάλλος αρχαιολόγος, αρχιτέκτονας, καθηγητής και ακαδημαϊκός

Το 1833, η γαλλική κυβέρνηση έστειλε μια ερευνητική αποστολή στη Μικρά Ασία, με επικεφαλής τον διάσημο Charles Texier (Félix Marie Charles Texier,

Η εξερευνητική ομάδα μελέτησε τις περιοχές της αρχαίας Φρυγίας, της Καππαδοκίας και της Λυκίας. Το 1834, η ομάδα ανακάλυψε τα ερείπια της Χαττούσα, την πρωτεύουσα του αρχαίου Βασιλείου των Χετταίων . Λίγα χρόνια αργότερα, ο Texier επισκέφθηκε την Αρμενία, τη Μεσοποταμία και το Ιράν.

Στη συνέχεια, ο Texier δημοσίευσε τις μελέτες του, τις οποίες συνόδευσε με λεπτομερείς χάρτες, πίνακες ζωγραφικής και λεπτομερείς γεωγραφικές και γεωλογικές περιγραφές των προαναφερθεισών περιοχών.

Tο έργο του Texier για τη Μικρά Ασία πρωτοδημοσιεύτηκε σε τρεις μεγάλου σχήματος τόμους (1839-1849), μεταφράστηκε στα ελληνικά σε περιληπτική μορφή ήδη από τον 19ο αιώνα, ενώ πολλά από τα εικονογραφικά θέματα χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες παρεμφερείς μεταγενέστερες εκδόσεις. Το εγκυκλοπαιδικό του πνεύμα καλύπτει, πέρα από την αρχαιολογία, και τους τομείς της γεωγραφίας, της γεωλογίας και της εθνολογίας, ενώ είναι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική δημοσιεύοντας σχετική μεγάλου σχήματος εντυπωσιακή και εμπεριστατωμένη έκδοση.

Ο Charles Félix Marie Texier πέρασε και από την Κω την οποία περιέγραψε ως ένα εύφορο νησί, αν και όπως έγραψε δεν φαίνεται έτσι στην αρχή. Ανέφερε και εκείνος τον Πλάτανο, αλλά και τη Βουρίνα ως πηγή του Ιπποκράτη. Κατά την παραμονή του στο νησί μας άφησε αυτό το σημαντικό σχέδιο.

Ο πλάτανος στην εικόνα είναι χωρίς τον Σοφά. Ο Σοφάς ήταν ο περίβολος που κατασκευάσθηκε τον 19ο αιώνα επί Οθωμανοκρατίας.

Texier C.F.M., Description de l’Asie Mineure faite par ordre du Gouvernement français, de 1833 à 1837, et publiée par le Ministère de l’Instruction Publique, Paris 1849.

απο fb  https://www.facebook.com/groups/835436900211565/?epa=SEARCH_BOX

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.