Κως Τότε και Τώρα: Η Παναγιά η Ταρσού η ανακάλυψη του Ασκληπιείου και η συμβολή του Ιάκωβου Ζαρράφτη

Ο Ιάκωβος Ζαρράφτης άριστος γνώστης της ιστορίας και της Κωακής γης με το αλάθητο ένστικτό του κατάλαβε που ήταν η θέση του Ασκληπιείου. Πάντα πίστευε ότι εκεί στην (αγαπημένη) του θέση και πουθενά αλλού δεν θα μπορούσε να είναι το Ασκληπιείο, και δεν έκανε λάθος, όταν όλοι οι άλλοι μεγαλόσχημοι μελετητές αμφέβαλαν. Αυτός με οδηγό τον Στράβωνα και την γνώση της περιοχής όσο κανένας άλλος κατόρθωσε να ερμηνεύσει σωστά, πως το τοπωνύμιο Παναγιά της Ταρσού ή Τάρσου σημαίνει η Παναγιά του Άλσους.

Αυτό ήταν το κλειδί για να εντοπισθεί η θέση του Ασκληπιείου εκεί που βρισκόταν η ερειπωμένη εκκλησία που ανήκε στη μονή της Πάτμου. Η επιμονή του Ι. Ζαρράφτη για την αγαπημένη του θέση δεν σταμάτησε ποτέ μέχρι την μεγάλη στιγμή που ανακαλύφθηκε η πλάκα με το τιμητικό ψήφισμα της Χαλκίδας για Κώους δικαστές, η οποία τελείωνε με τη φράση ότι το ψήφισμα έπρεπε να στηθεί στην Αγορά και στο ιερό του Ασκληπιείου. Όλες οι εφημερίδες ελληνικές και ξένες μετέδωσαν την είδηση και ο R. Herzog δοξάστηκε έγινε καθηγητής, αλλά κανείς δεν ανέφερε την συνεισφορά του Ι. Ζαρράφτη όπως γράφει ο ίδιος «εγώ δε καίτοι αντί συγχαρητηρίων είχον ελέγξεις ότι έδειξα την θέσιν, έμενον με την χαράν, ότι συνετέλεσα προς σκοπόν καλόν, και συνέχαιρον ειλικρινώς δια τα συγχαρητήρια του φίλου μου». Σήμερα ο Ι. Ζαρράφτης αναγνωρίστηκε για τον ρόλο του στην ανακάλυψη του Ασκληπιείου και κατέχει την θέση που του αξίζει στην Κω και στην ιστορία.

Καλό θα ήταν λοιπόν κάποια στιγμή να στηθούν στην είσοδο του μνημείου μαζί οι δύο προτομές του R. Herzog και του Ι. Ζαρράφτη.

Οι φωτογραφίες

Πάνω: Η Παναγιά Ταρσού (Παναγιά του Άλσους), όπως ήταν πριν την ανασκαφή. Στεκόταν πάνω από τον μεγάλο δωρικό ναό του Ασκληπιού, του 2ου αι. π.X., αντίγραφο του ναού της Επιδαύρου. Στον πρόναό του κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους κτίσθηκε η εκκλησία της Παναγίας, από την οποία σώζεται σήμερα μόνο ένα κιονόκρανο που χρησίμευε ως Αγία Τράπεζα και αφέθηκε εκεί εξεπίτηδες όταν γκρεμίστηκαν τα υπολείμματα της εκκλησίας.

Κάτω: Ο χώρος μετά την ανασκαφή και την αποκάλυψη του ναού του Ασκληπιού από το βιβλίο των Herzog R.-Schazmann P., Kos: Ergebnisse der deutschen Ausgrabungen und Forschungen, band 1. Asklepieion: Baubeschreibung und Baugeschichte mit 40 abbildungen und 57 tafeln nebst einer karte, Berlin 1932.

#ΙστορίαΚΩΣ

Ανάρτηση στη σελίδα ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.