Κως Τότε και Τώρα: Η μεγάλη συμβολή των Δωδεκανησίων στη διάνοιξη της διώρυγας του ΣΟΥΕΖ

Το θέμα με την απόφραξη της διώρυγας του Σουέζ που έγινε πρόσφατα αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι αυτή η θαλάσσια δίοδος. Να θυμηθούμε τον ρόλο των Δωδεκανησίων και ιδιαίτερα των Κασιωτών στην Διάνοιξη. Όπως γράφει η «Ροδιακή» της 1/4/21: Η σύνδεση της Ελλάδας με τη διώρυγα του Σουέζ ανάγεται από την αρχή του μεγαλεπήβολου έργου στα μέσα του 19ου αιώνα. Ελληνικά χέρια είχαν σκάψει για τη διάνοιξη της διώρυγας που ξεκίνησε το 1859 με τα σχέδια του Φερδινάνδου Λεσέψ και ολοκληρώθηκε μετά από δέκα χρόνια. Στην κατασκευή μετείχαν Δωδεκανήσιοι από το Καστελλόριζο, την Αστυπάλαια, την Πάτμο, τη Ρόδο, αλλά κυρίως από την Κάσο.

Πολλοί νησιώτες άλλωστε με τις «σκαμπαβίες» τους ταξίδευαν σε εκείνα τα νερά και αποκαλούσαν το ακρωτήρι «Κάβο Πουλιό».

Εκεί εργάστηκαν και ρίζωσαν παρά τις τρομερές συνθήκες με την έλλειψη νερού, τον καύσωνα, τα έλη και τις επιδημίες χολέρας και τύφου. «Ο Λεσέψ χρειάστηκε προσωπικό και πολλοί αναζήτησαν καλά μεροκάματα. Βέβαια οι συνθήκες ήταν δύσκολες, έσκαβαν... με τα νύχια και αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν» λέει ο κ. Χρήστος Καβαλλής, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Κάϊρο. «Επίσης χρειάστηκαν Έλληνες που ήταν καλοί ναυτικοί για να πιλοτάρουν μέσα στη διώρυγα και με αυτό τον τρόπο άνθησε η παροικία κατά μήκος του Σουέζ. Σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της παροικίας προέρχεται από τις κοινότητες που δημιουργήθηκαν εκείνα τα χρόνια στο Πόρτ Σαιντ και την Ισμαηλία. Αρχικά είχαν έρθει τουλάχιστον 4.000 Έλληνες και πολλοί είχαν ρίζες από την Κάσο».

Η φωτογραφία κάτω είναι του φίλου καθηγητή Αχιλλέα Κουτσουράδη.

Όπως αναφέρει ο Α. Κουτσουράδης: Στον πίνακα του Αντ. Καραφυλλάκη, η γιαγιά μου Ελένη Χατζηκωνσταντή, που μεγάλωσε στο Πορτ-Σαιδ,δίπλα στη οικογένεια των νοννών της από την Κάσο, που εργάζονταν ως εργάτες για την διάνοιξη. Ο Γάλλος μηχανικός Φερδινάνδος Λεσεψ είχε σε μεγάλη υπόληψη τους Κασιώτες εργάτες και πρότεινε το λιμάνι στη Μεσόγειο να ονομαστεί Πορτ-Κασος, αλλά επικρατήσαν πολιτικές σκοπιμότητες και ονομάστηκε Πορτ Σαιδ, προς τιμή του αιγύπτιου υπουργού.

 

Ανάρτηση στο FB ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.