Κως, Καλοκαίρι 2020 και κορωνοϊός,γράφει ο Φώτης Θαλασσινός

Κως, Καλοκαίρι 2020 και κορωνοϊός.

 

Οι Έλληνες είμαστε με τα μάτια καρφωμένα στην Ιταλία και τις εξελίξεις της εκεί έξαρσης του Covid-19. Είναι ευτύχημα που η Ιταλία ξέρει και έχει δομές για να προστατεύσει τους πολίτες της. Πολλές πόλεις κοντά στο Μιλάνο και την Βενετία είναι ήδη αποκλεισμένες απ’ τις εντόπιες αρχές. Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη και δεν είναι έτοιμη γιατί το σύστημα υγείας της είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν είμαστε Κινέζοι να φτιάξουμε νοσοκομείο χιλίων κλινών σε δέκα μέρες. Ούτε Ιταλοί θα καταφέρουμε να γίνουμε. Η δεκαετία της κρίσης άφησε παραπαίοντες τους προληπτικούς σχετικούς οργανισμούς μας. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε αντιληφθεί καν τον κίνδυνο. Είμαστε τυχεροί, μέσα στην ατυχία μας, που η Ιταλία είναι μια δυνατή χώρα. Όταν εντοπιστεί κρούσμα στην Ελλάδα θα ξυπνήσουμε μέσα σε πανικό. Και θα διχαστούμε. Γιατί αυτή είναι η κατάληξη οποιουδήποτε προβλήματος ανακύπτει στη χώρα μας. Το πρόβλημα από προτεραιότητα πάντοτε καταντά να διεκδικείται απ’ τον αφανισμό του στον μικροπολιτικό κύκλο των αντεγκλήσεων μεταξύ των διαφορετικών εγωισμών. Νομίζω πως η εμφάνιση ασθενή του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα σημάνει ανάλογες με των άλλων κρατών εφαρμογές κανόνων σχετικών με την απομόνωση του ιού σε περιοχές ελέγχου του. Πέρα απ’ το αποθαρρυντικό ξεγύμνωμα μας σε θυμικές λεκτικές αντιδράσεις με κορυφώσεις την γλωσσική περιγραφική δεινότητα μας του συναισθήματος του μίσους, θα μπορέσουμε εν τέλει να ενωθούμε και να πολεμήσουμε τον εχθρό. Γιατί αν δεν τον περιορίσουμε , οι απώλειες θα είναι πολλές και η οικονομία μας θα αρχίσει πάλι να συρρικνώνεται-ακριβώς τη στιγμή που ξεκίνησε -λέμε- να ανασαίνει. Ο φόβος για τον Covid-19 γιγαντώνεται και καλύπτει σταδιακά όλες τις χώρες του κόσμου. Κρούσματα εμφανίζονται παντού χωρίς καμμιά λογική συνάφεια με τα κρούσματα του παρελθόντος. Οι περισσότεροι θα καθηλωθούμε στις χώρες μας. Και εδώ υπεισέρχεται η ανησυχητική ανασταλτική αιτία για την ανυπαρξία τουριστικών εξορμήσεων σε ολόκληρη τη Γη, στην Ελλάδα , τα νησιά του Αιγαίου , την Κω.

 

Ο κορωνοϊός είναι μια απειλή πρώτου βαθμού για την ανθρωπότητα. Η διασπορά του είναι πλέον ανεξέλεγκτη, οι ανθρώπινες απώλειες πολλές και οι οικονομίες στο πέρασμά του αντιδρούν με πτωτικές πορείες σε όλους τους τούς δείκτες και διαφαίνεται ότι ίσως να γίνουν και καταστροφικές (οι πορείες). Το Ενδιαφέρον για τους Έλληνες και την Ελλάδα είναι στραμμένο στην όμορη χώρα Ιταλία. Η Ιταλία μετά την Κίνα, την Νότιο Κορέα και το Ιράν είναι για ανεύρετους λόγους το κράτος στο οποίο τα κρούσματα εμφανίζονται σαν χτυπημένα από επιθετική πανδημία. Στην Ιταλία υπάρχουν ήδη 4 νεκροί και πιθανόν 200 συνολικά ασθενείς του Covid-19, η πιο συγκεκριμένη ονομασία του κορωνοϊού. Σε λίγες μέρες θα είναι πολύ περισσότεροι. Η Ιταλία σταδιακά συμμαζεύεται, οι δημόσιες εκδηλώσεις στη χώρα για το βενετσιάνικο καρναβάλι απαγορεύτηκαν, τα σχολεία σε πολλές μεγάλες πόλεις έχουν κλείσει. Στην Ελλάδα απαγορεύτηκαν για την ώρα οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς την γείτονα χώρα. Στο Μιλάνο, μετά την ανακοίνωση για τον τέταρτο νεκρό, άδειασαν τα ράφια των εμπορικών καταστημάτων από είδη πρώτης ανάγκης. Εκείνο που βάζει τις συνωμοσιολογίες γύρω απ’ την επιδημία στη σφαίρα του ορθολογισμού είναι ο εντελώς ανύπαρκτος συσχετισμός μεταξύ των αρρώστων της. Είναι προφανές ότι αυτή είναι μια πολύ καλή δοκιμή για να καταλάβουμε ότι τα καινούργια όπλα θα είναι εργαστηριακοί ιοί. Το αταξινόμητο, χαώδες της αλυσίδας της μεταδοτικότητας του Covid-19 τρομάζει. Η λογική της αλληλοδιαδοχής στα κρούσματα έχει καταρρεύσει. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές πολλά κράτη επαναπροσδιορίζουν την πολιτική τους για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την Ιταλία. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται συμβούλια επί συμβουλίων για να αντιμετωπιστεί η υποθετική για την ώρα εξέλιξη να έχουμε άρρωστο εντός των συνόρων μας. Η οικονομία της χώρας μας, όπως αυτή εμφανίζεται στο χρηματιστήριο Αθηνών, έχει πάρει τον κατήφορο. Κατήφορος που αργά ή γρήγορα, λόγω της γενικευμένης ανασφάλειας και εξαιτίας της μερικής εμπορικής απομόνωσης πλούσιων χωρών, θα συμπαρασύρει στην κατωφέρεια του όλες τις οικονομίες του κόσμου.

 

Το τεράστιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ιός είναι ασυμπτωματικός -περίπου 24 μέρες- διατηρεί τους ανθρώπους σε εφησυχασμό ενώ θα έπρεπε να είναι σε επαγρύπνηση. Όλοι όσοι περνάνε από τις πληττόμενες περιοχές πρέπει να αναφέρουν τις διαδρομές τους για την καλύτερη προστασία της προσωπικής τους αλλά και της συλλογικής υγείας. Είναι προφανές ότι στις χώρες με θανάτους και κρούσματα απ’ τον κορωνοϊό υπάρχει ισχυρότατη μείωση των πτήσεων από και προς αυτές και περιορισμός των θαλάσσιων διαδρομών στις απολύτως αναγκαίες. Η καραντίνα δεν μπορεί να είναι ολική. Χρειάζεται τροφοδότηση των πληγμένων περιοχών. Αυτό από μόνο του συνιστά ένα φόβο ακόμη για πιο μαζική εξάπλωση του ιού. Ο διακεκριμένος γιατρός και επιστήμονας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε σε δηλώσεις τους ότι είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την παγκόσμια πανδημία.

 

H τάση να αφήνεις άλλους παράγοντες να κάνουν το κακό έχει επαναληφθεί στην ιστορία. Γι’ αυτό και ίσως η περίπτωση του Covid-19 να εμπίπτει στη βούληση κάποιων να ελέγξουν αυτούς ή αυτό που θέλουν μέσα απ’ την εργαλειοποίηση ενός βιολογικού οργανισμού. Στο μακρινό παρελθόν οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν σαν λίθους για τους καταπέλτες τους τεράστιες φωλιές σφηκών. Στο σημείο πρόσκρουσης οι φωλιές έσκαγαν και από κει και πέρα οι σφήκες αναλάμβαναν το δικό τους έργο με τους αντιπάλους. Στην Σοβιετική Ένωση των γκουλάγκ άδειαζαν πάνω απ’ τα γυμνά σώματα των κρατούμενων σάκους γεμάτους τσιμπούρια. Στην αρχαιότητα στρατηγοί εγκλώβιζαν σε βαλτότοπους τους εχθρούς τους για να πεθαίνουν από ελονοσία. Η εξέλιξη αυτής της κατάστασης ελέγχου είναι η σπορά κάποιου ιού ανάμεσα στους ανθρώπους. Είναι πλέον εξόφθαλμο πως το σενάριο για την δραστική μείωση του πληθυσμού της Γης δεν είναι θρύλος της μυστικής ιστορίας αλλά αφομοιωμένη αλήθεια της επίσημης. Οι απαραίτητοι φυσικοί πόροι για την επιβίωση του γένους μας εξαντλούνται λόγω του παγκόσμιου υπερπληθυσμού , ο έλεγχος των μαζών και της γεωγραφίας είναι αδύνατος και αυτά τα δύο είναι αρκετά για να εμπνεύσουν στρατηγικές αναρρύθμισης και αριθμητικής αλλοίωσης των μελών των κοινωνιών.

 

Υ.Γ. Στην Ελλάδα ο κορωνοϊός έχει γίνει ένα πολύ ταιριαστό φόβητρο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πολιτική του σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Το επιχείρημα είναι ότι σε περίπτωση επιδημίας στην χώρα μας, οι Έλληνες θα είναι προστατευμένοι απ’ αυτά τα κλειστά κέντρα. Πιο απάνθρωπες σκέψεις δεν θα μπορούσαν να παραχθούν ούτε στα πλέον διεστραμμένα μυαλά.

 

Στην φωτογραφία η παραλία Φάρος της Κω.

 

 

Κείμενο:  Φώτης Θαλασσινός.

 

 

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν 2 μήνες petran

    ωραιο κειμενο

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.