ΕΓΕ ΚΩ: 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος “ Το μέλλον μας είναι πράσινο. Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο μόνος δρόμος” .

Η πανδημία του κορωνοϊού μας χτύπησε την πόρτα και ξαφνικά ανέτρεψε τα σχέδια και τις προτεραιότητες που η διεθνής κοινότητα είχε σχεδιάσει. Βασική προτεραιότητα του ΟΗΕ ήταν και παραμένει η βιώσιμη ανάπτυξη ως μοναδικός δρόμος για μια ανάπτυξη που θα προασπίζεται ισότιμα την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Ήταν όμως ποτέ το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή πραγματική μας προτεραιότητα;

Ας θυμηθούμε τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και στην Αυστραλία, τις πλημμύρες και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην Ευρώπη, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την επιβάρυνση των υδάτινων πόρων, την ερημοποίηση και την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Έφτασε η ώρα να αναλογιστούμε τη δράση μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να κλείσουμε ακόμη μια φορά τα μάτια στα παραπάνω.


Είναι μονόδρομος οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα διοχετευτούν στο πλαίσιο των πακέτων ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, να συμπεριλαμβάνουν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή ως πρώτη προτεραιότητα, με οριζόντιες πολιτικές που θα διαπερνούν κάθε τομέα.


Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας έχει πρωτοστατήσει και έχει θέσει την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Το ημερολόγιο του 2021 αφιερώθηκε στην κλιματική αλλαγή θεωρώντας ότι η ενημέρωση των πολιτών είναι καθοριστική και όλοι και όλες έχουμε ρόλο σε αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΓΕ- Παράρτημα Αθήνας οργανώνει διαδικτυακή συνάντηση με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος και την ευθύνη καθεμιάς και καθενός από εμάς να ορίσουμε την επόμενη μέρα του πλανήτη και των κάτοικων του.

 

 

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 ώρα 18:30μμ

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

 

Χαιρετισμός: Ζέφη Δημαδάμα, Πρόεδρος Παραρτήματος Αθήνας -ΕΓΕ

 

Χαιρετισμός: Ντένα Λογιάδου Πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Ελλάδας - ΕΓΕ

 

Ομιλίες:

 

Ανδρουλάκης Νίκος , Ευρωβουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ.

 

Σταθόπουλος Ευστάθιος , Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου

 

Γούναρης Αθανάσιος , Εκπρόσωπος Πράσινων

 

Συντονισμός: Βασιλική Γραμματικογιάννη περιβαλλοντική Δημοσιογράφος

 

 

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://us02web.zoom.us/j/85761865032

 

Καθώς και στη σελίδα του Παραρτήματος Αθήνας ΕΓΕ :

https://www.facebook.com/ege.athina/

 

 

Προτεραιότητα και πρόταση μας είναι η στροφή του παραγωγικού μας μοντέλου προς τις πράσινες επενδύσεις, την κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, τις βιώσιμες μεταφορές, την καθαρή τεχνολογία και τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας.

 

Ο ρόλος των γυναικών

Πόσο μπορούμε να συμβάλουμε εμείς οι γυναίκες

 

Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να θεωρείται απλώς ένα περιβαλλοντικό ή αναπτυξιακό ζήτημα. Οι νόμοι, οι ρυθμίσεις, οι φόροι που αφορούν στην περιβαλλοντική προστασία είναι απολύτως αναγκαίοι προκειμένου να ορισθεί το οικονομικό πλαίσιο δράσης για περιβαλλοντικά υγιείς τρόπους παραγωγής και διαβίωσης. Ωστόσο θα απαιτηθούν ουσιαστικές, πρακτικές λύσεις και συντονισμένες προσπάθειες πολλών ενδιαφερόμενων φορέων, των πολιτών, των ανεξάρτητων μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και της Πολιτείας.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ότι εξακολουθούν να αναλαμβάνουν σχετικά μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά στις καθημερινές επιλογές κατανάλωσης, τη φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές δραστηριότητες.

 

 

Οι γυναίκες όχι μόνο εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος των μη αμειβόμενων οικιακών εργασιών και της παροχής φροντίδας, αλλά επίσης λαμβάνουν την πλειονότητα των καθημερινών αποφάσεων όσον αφορά στην κατανάλωση αγαθών, των πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, μέτρων ανακύκλωσης και της χρήσης βιολογικών προïόντων και ως εκ τούτου , αν διαθέτουν ακριβείς πληροφορίες και επιλογές, μπορούν οι επιλογές τους αυτές να έχουν αντίκτυπο στη βιωσιμότητα.

Η γνώση και η συμμετοχή των γυναικών σώζει ζωές μέσω της διαχείρισης καταστροφών , ενισχύει τη βιοποικιλότητα, βελτιώνει τη διαχείριση των υδάτων, προωθεί την επισιτιστική ασφάλεια , προλαμβάνει την ερήμωση, προστατεύει τα δάση και στηρίζει τη δημόσια υγεία.

Οι γυναίκες είναι γενικά πιο ενεργητικές όσον αφορά σε δραστηριότητες σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών.

 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Σύμφωνα με ευρήματα της διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, κυρίως γιατί αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του φτωχού πληθυσμού παγκοσμίως και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους φυσικούς πόρους.

Σε παγκόσμια κλίμακα οι γυναίκες έχουν μικρότερη πρόσβαση σε πόρους όπως η γη , οι γεωργικοί συντελεστές παραγωγής , τα κέντρα λήψης αποφάσεων, η τεχνολογία, η εκπαίδευση κι έτσι είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστούν στις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

 

Οι παράγοντες που καθιστούν τις γυναίκες πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτισμικοί.

Για παράδειγμα στην Πορτογαλία , ο εκτιμώμενος ρυθμός θνησιμότητας γυναικών εξαιτίας του καύσωνα ήταν διπλάσιος σε σχέση με αυτόν των ανδρών. Για την ίδια χρονική περίοδο στη Γαλλία παρατηρήθηκε αύξηση κατά 70% στη συνολική θνησιμότητα των γυναικών (με τις γυναίκες άνω των 75 να επηρεάζονται περισσότερο) σε σχέση με 40% αύξηση της θνησιμότητας των ανδρών.

Η μελέτη φυσικών καταστροφών , όπως ο τυφώνας Κατρίνα στις ΗΠΑ το 2005 ή οι πλημμύρες στην Ευρώπη το 2010 , παρέχουν παραδείγματα για τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο πλήττονται οι γυναίκες και οι άνδρες από την κλιματική αλλαγή. Οι γυναίκες όχι μόνο αποτελούν την πλειοψηφία των θυμάτων των πλημμυρών και δυσκολεύονται να ανακάμψουν από την καταστροφή, αλλά είναι πιθανότερο να υποστούν βία μετά την καταστροφή. Επίσης η κλιματική αλλαγή πολύ τις εγκυμονούσες. Ερευνητές μετά από μελέτες που έγινα επί μία δεκαετία επισημαίνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης, τόσο για τις μητέρες όσο και για τα παιδιά .

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Κατά την ανάπτυξη σχεδιασμού χρηματοδοτικών προγραμμάτων πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι ανάγκες των γυναικών και οι προτεραιότητές τους Πρέπει να λαμβάνονται οι ανισότητες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην πληροφορία, στην τεχνολογία, σε χρηματοδότηση.

 

 

 

Γι αυτό οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για θέματα που αφορούν πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή.

Είναι επίσης απαραίτητο οι Οργανισμοί που χρηματοδοτούν δράσεις να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ώστε να ξεπεράσουν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά εμπόδια , να έχουν πλήρη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις για να ωφεληθούν από τις δράσεις προσαρμογής στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγή

 

Αναδημοσίευση απο το Ημερολόγιο 2021 της ΕΓΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.