Αξίζει φίλε μου να υπάρχεις για ένα όνειρο, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει,γράφει ο Φ.Θαλασσινός

Η πρώτη φορά που διάβασα για την αφοβία ήταν στην Κλίμακα του αγίου Ιωάννη του Σιναΐτη . Ο άγιος περιέγραφε την χριστιανική αφοβία. Την απαραίτητη εσωτερική δύναμη για μια πορεία, όπου το θέλημά μας δεν μπορεί να σταθεί σαν πρόσκομμα στην επιλογή μας της χριστοειδούς ζωής. Ο ορισμός της λέξης δεν θα μπορούσε να σταματήσει εκεί. Άνθρωποι συγκεντρώνονται γύρω από ένα πόθο ζωής και προσπαθούν να τον κατακτήσουν, καθιστώντας την πραγμάτωση του ακόμη και αιτία αυτοθυσίας τους.

 

Η αφοβία είναι το διαρκές παιχνίδισμα με τη φωτιά. Είναι το πέρασμα μέσα απ’ το φαινομενικά αρραγές τοίχος τρομακτικών νόμων. Αν κοιτάξεις την άβυσσο, τότε κι εκείνη θα σε κοιτάξει με το δικό της τρομακτικό κοίταγμα, είχε πει ο Νίτσε. Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό, επίσης απόφθεγμα του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου. Κάποτε είχα διαβάσει κι έναν τρίτο νόμο. Ότι όποιος παίζει με τους δαίμονες του, τους απελευθερώνει και τελικά αυτοί τον πνίγουν. Οι τολμηροί τους ξέρουν αυτούς τους νόμους, αν όχι απ’ τις πηγές τους, τους κατέχουν εμπειρικά. Εμφιλοχωρούν (οι τολμηροί) σε όλες τις ιδεολογικές επάλξεις με τις απώλειες να χτυπάνε και τη σάρκα τους. Πολλές φορές σαν τον Προμηθέα βοηθάνε τους άλλους, κι ας ξέρουν πως κινδυνεύουν με την καθήλωση τους. Αυτοί που αξιώθηκαν στη ζωή τους να γίνουν αγωνιστές, δεν ξεπέφτουν ποτέ απ’ την υπερεπαγρύπνηση στην ακηδία.

 

Η αφοβία κάποτε συγχέεται με την άγνοια κινδύνου. Η άγνοια κινδύνου μας προτρέπει σε πράξεις που νομίζουμε πως είναι εύκολες, ενώ αυτές μπορεί και να μας καταστρέψουν ακόμη. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει μες στην αφέλεια μας ότι ένας στόχος μας μπορεί να είναι απροσπέλαστος και ακόμη περισσότερο επιζήμιος στην προσπάθεια του ανέφικτου πλευρίσματος του. Πολλοί άνθρωποι κέρδισαν απ’ την άγνοια κινδύνου. Άλλοι χάθηκαν για πάντα υπό την επήρεια της.

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που η αφοβία ενώ τιμάται, ταυτόχρονα ξορκίζεται. Είναι λίγοι αυτοί που θέλουν φασαρία και διασάλευση της υπνηλίας τους. Γι’ αυτό και η αφοβία, καθόλου απίθανό, εκτιμάται αρκετό καιρό μετά των εκδηλώσεων της. Αυτές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες ο άφοβος οφείλει να γνωρίζει ότι πρωτίστως θα λοιδορηθεί με αμετροέπεια και ίσως απομονωθεί. Καμμιά πιθανότητα -βέβαια- δεν τον νοιάζει. Γι’ αυτό και παραμένει αυτός που είναι. Ξέρει βαθιά μέσα του εκείνη την γνωστή φράση που περιφέρεται αδέσποτη, δίχως να έχει ειπωθεί όπως ακριβώς διασώζεται από κανένα επώνυμο, «πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς».

 

Θυμάμαι την κυρία Περιστέρη που βγήκε και είπε με περισσή -έμοιαζε τότε- βεβαιότητα ότι ο τάφος που ανακάλυψε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης ήταν μακεδονικός του 4ου π.Χ. αιώνα. Πολλοί αμφισβήτησαν το κύρος της αρχαιολόγου, εθνομηδενιστές που εξαιτίας της αποκάλυψης ακόμη ενός αριστουργηματικού ελληνικού μνημείου, ένιωσαν να απειλούνται απ’ την αναζωπύρωση της ελληνικής περηφάνειας. [Η ελληνικότητα στη σημερινή εποχή της μετανεωτερικότητας , του μεταμοντερνισμού πρέπει να καταλυθεί. Οι τυχοδιώκτες άνθρωποι δεν θέλουν κανένα ιστορικό παρελθόν να τους δεσμεύει, κανένα εγώ, καμμιά ηθική, τίποτα που να έχει σχέση με προσωπική ταυτότητα. Η πολυδιάσπαση του «εγώ» συνάδει με το πρόταγμα του ατομικού συμφέροντος. Οι πολλαπλοί εαυτοί εξυπηρετούν αυτό το συμφέρον.] Η Κατερίνα Περιστέρη μίλησε κόντρα σ’ αυτούς και με άτεγκτο επαγγελματισμό έκανε αυτό που έπρεπε. Να δούμε, τώρα, τί θα κάνουμε κι εμείς.

 

Αφοβία είναι αυτό που σπρώχνει τον πρόσφυγα και την οικογένεια του να φεύγει απ’ το βέβαιο θάνατο των αμάχων στην Συρία προς τον λιγότερο πιθανό πνιγμό στη θάλασσα του Αιγαίου. Κι αυτό δεν είναι γνώρισμα όλων των ανθρώπων. Μόνο οι γενναίοι αντιπαλεύονται τα δεσμά τους. Κι ας ξέρουν πως μπορεί η πολυπόθητη ελευθερία να γκρεμιστεί σ’ αυτή τη ζωή και ν’ αναδυθεί στη μεταθανάτια. Ο Θεός είναι αναγκαίος ρυθμιστής της συμπαντικής δικαιοσύνης. Δεν είναι πίστη, ο Θεός είναι νόμος. Τίποτα δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως χωρίς την σφραγίδα της ύπαρξης του. Ο Θεός είναι πάντα το κομμάτι που μένει. Είναι η απάντηση σε όλα τα γιατί.

 

Ο συνειδητά τολμηρός άνθρωπος ξέρει πολύ καλά τί πάει να κάνει και τί κινδύνους ενέχει μια πράξη του. Γνωρίζει τί διακυβεύεται στην μάχη με κάποιον εχθρό ή εμπόδιο και αψηφά τις αντιστάσεις. Συνήθως η αφοβία είναι ηρωικό χαρακτηριστικό. Οι ήρωες πολέμου νικάνε τον θάνατο κατά τον τρόπο που τον νίκησε και ο Χριστός. Σκοτώνονται στα πεδία των μαχών για να αναστηθούν μέσα μας σαν διαρκείς απελευθερωτές μας.

 

Άφοβοι ήταν οι επιστήμονες και οι γυναίκες της εποχής της Ιεράς Εξέτασης που κάηκαν για τις γνώσεις τους και επειδή τις μεταλαμπάδευαν σε άλλους. Ο Τζορντάνο Μπρούνο, που επειδή υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλοι ήλιοι και πλανήτες γύρω απ’ αυτούς, αόρατοι στα μάτια των ανθρώπων της εποχής του, κάηκε στην πυρά. Είχε φροντίσει να τον προδώσει ο πιο κοντινός μαθητής του.

 

Γνωστή είναι και η αφοβία των συγγραφέων. Πολλοί απ’ αυτούς εξαφανίστηκαν με την γραπτή ομολογία τους για την αποκάλυψη σ’ αυτούς κάποιας αλήθειας. Υπήρξαν προφήτες και αναγνωρίστηκαν σαν τέτοιοι πολύ μετά το θάνατο τους. Το κατεστημένο δεν μπορεί να σηκώσει παρά μόνο τους ευνοημένους. Ανθρώπους που το ωφελούν και ανοίγουν έτσι την διαδικασία του δούναι και λαβείν. Θυμάμαι τί είχε γίνει με το βιβλίο του Μιχάλη Μιχαηλίδη, Πινακοθήκη Τεράτων, το οποίο κυκλοφόρησε γενναίος και μοναδικός στις αποκαλύψεις του για τα πικάντικα παρασκήνια του συγγραφικού σιναφιού. Από τότε και ενώ εξακολουθεί να παράγει έργο, αυτό μένει χωρίς να μελετάται ιδιαιτέρως από φιλολόγους των συστημικών μεσών ενημέρωσης. Στην Τουρκία οι διανοούμενοι που υποστηρίζουν στις μελέτες, τα άρθρα τους και τις ειδήσεις διαφορετική γραμμή πλεύσης απ’ την γραμμή του Ερντογάν, δικάζονται, φυλακίζονται και βασανίζονται πολλές φορές μέχρι θανάτου. Γιατί αυτό ακριβώς είναι η αφοβία, να ξέρεις τις συνέπειες του αγώνα σου και να τον συνεχίζεις. Αξίζει φίλε μου να υπάρχεις για ένα όνειρο, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει, είχε πει ο Τσε Γκεβάρα.

Κείμενο: Φώτης Θαλασσινός

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.