Τον Μάιο θα δοθούν τα χρήματα από το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ»

 

Τον Μάιο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πάρουν τα χρήματα από το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες της περιοχής μας που με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα κριθεί ότι δικαιούνται οικονομικής στήριξης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η διαδικασία φαίνεται ότι «πάει πίσω» χρονικά καθώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, αναμένονται περί τις αρχές Απριλίου. Στη συνέχεια θα δοθεί πιθανόν ένα δεκαήμερο για ενστάσεις και κατόπιν όσες ενστάσεις υποβληθούν θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά. Για τη διαδικασία εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα διάστημα 20 ημερών. Άρα δηλαδή τα διαδικαστικά θα τελειώσουν μέσα στον Μάιο, οπότε τότε θα ξεκινήσει πιθανόν και η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατατέθηκαν 10.194 αιτήσεων μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία «έκλεισε» το πρόγραμμά μας.
Η καθυστέρηση αυτή έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία, καθώς η αγωνία όσων κατέθεσαν αίτηση παρατείνεται, σε μία εποχή κατά την οποία υπάρχει άμεση ανάγκη για ρευστό ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι σημασία έχει να πάρουν τα χρήματα τώρα που τα χρειάζονται καθώς αργότερα μπορεί να είναι ήδη αργά!

 

Όμως όπως έγινε γνωστό, ο φορέας που ανέλαβε τη διαδικασία έχει ήδη τεράστιο φόρτο εργασίας για την αξιολόγηση αιτήσεων και από άλλες περιφέρειες, ενώ και οι επιπτώσεις της πανδημίας εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει δυσχέρειες στη λειτουργία της.

Από την άλλη, πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος για τα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν από τους αιτούντες, κάτι που απαιτεί χρόνο. Όμως όσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες υπογραμμίζουν ότι το διαδικαστικό μέρος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας δεν στήθηκε σωστά και ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται θα είχαν αποφευχθεί αν η διαδικασία ήταν διαφορετική από την αρχή.

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση για το πρόγραμμα είχε ανοίξει στις 21 Οκτωβρίου του 2020 είχε τον τίτλο «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», και συνολική δαπάνη 35 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος του προγράμματος ανερχόταν σε 30 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020. Βάσει της αρχικής πρόσκλησης, η δημόσια δαπάνη κάλυπτε Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 30.000 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων έληγε στις 23/11/2020.

 

Ωστόσο η εμπειρία από τα αντίστοιχα προγράμματα των άλλων Περιφερειών της χώρας, έδειξε ότι το ενδιαφέρον, σε όλες τις περιπτώσεις είναι πολλαπλάσιο των διαθέσιμων πόρων. Κατά συνέπεια, ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων των υπολοίπων Περιφερειών, δεν επαρκούσε για να καλύψει το σύνολο της ζήτησης.

Κατόπιν αυτού, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εισηγήθηκε και έλαβε την έγκριση από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη την τροποποίηση του προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως προς τη μείωση του εύρους των χρηματοδοτήσεων ανά επιχείρηση, ώστε να χρηματοδοτηθεί μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων, παράλληλα με την παράταση της προθεσμίας υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Βάσει της νέας, τροποποιημένης απόφασης που ο Περιφερειάρχης υπέγραψε, η δημόσια χρηματοδότηση κάλυπτε πλέον Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 2.000 € και μέγιστο τα 10.000 €.

Επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για την εστίαση
Επίσης με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, αποκλειστικά στις επιχειρήσεις του τομέα εστίασης διατέθηκαν επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προστέθηκαν στον αρχικό προϋπολογισμό των  30 εκατομμυρίων ευρώ,  του προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ», για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου που πλήττονται από την πανδημία Covid-19.

 

Στην απόφαση αυτή είχε γίνει ρητή αναφορά στη διακριτή, τέταρτη (Δ) κατηγορία των δικαιούχων του προγράμματος, όπου μεταφέρθηκαν όλοι οι ΚΑΔ της εστίασης, οι οποίοι είχαν στη διάθεση τους εγγυημένο κεφάλαιο 5 εκατομμυρίων ευρώ,  για να μοιραστούν,  όπως ακριβώς συνέβη και με τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, στις οποίες, με απόφαση του Περιφερειάρχη, διατέθηκε το 50% του αρχικού κεφαλαίου των 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

 

 

Πηγή:https://www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.