Συνεχίζονται οι πληρωμές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο - Δηλώσεις Μ. Ιατρίδη και Λ. Φτακλάκη

Συνεχίζονται οι πληρωμές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο - Δηλώσεις Μ. Ιατρίδη και Λ. Φτακλάκη

 

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις εξακολουθούν να παρουσιάζονται στις πιστώσεις χρημάτων από το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τους ταξιδιώτες κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία για τυχόν κατάργηση του μέτρου . Όπως προκύπτει από δικαιούχους και αναδείξαμε τις προηγούμενες ημέρες μέσω του «ΒτΚ», δεν έχουν καταβληθεί χρήματα από ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη άρα ουσιαστικά υπάρχουν εκκρεμότητες και οφειλές για το 2019ο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την ειδική τηλεφωνική γραμμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μας απάντησαν ότι πραγματικά υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές και αναμένουν τα χρήματα από το Υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να πιστωθούν.

Η βουλευτής της ΝΔ κα. Μίκα Ιατρίδη σε δηλώσεις της στο «ΒτΚ» εμφανίζεται καθησυχαστική και διαβεβαίωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες πληρωμής και μάλιστα είναι θέμα ημερών. « Η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα. Χριστίνα Καλογήρου με διαβεβαίωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι πληρωμές και έχουν μπει σε μία σειρά. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο προχωρά κανονικά και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους συμπολίτες μας νησιώτες».

Υψηλόβαθμη πηγή της ΝΔ μας μετέφερε πάντως ότι στην ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας στις 18 Ιανουαρίου στην Κω, θα γίνουν πολλές ανακοινώσεις γύρω από το συγκεκριμένο μέτρο και μάλιστα ήταν αισιόδοξη, για βελτιωτικές ενέργειες προς όφελος των νησιωτών. Μάλιστα, ο υπουργός κ. Πλακιωτάκης φέρεται να εξετάζει ο ίδιος τις αλλαγές που γίνουν στο Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Η κα. Ελευθερία  Φτακλάκη νέα γραμματέας νησιωτικής πολιτικής ΚΙΝΑΛ σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας ξεδιπλώνει τις θέσεις του κόμματος και επισημάνει παραλήψεις και βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν. Παράλληλα εκφράζεται για το μεταναστευτικό αλλά και το Φ.Π.Α.

« Οι νησιωτικές πολιτικές δεν υλοποιούνται με ευχολόγια και πομφόλυγες αλλά απαιτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη νησιωτική Ελλάδα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τις δυο τελευταίες κυβερνήσεις, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να μην έχουν στο επίκεντρο της διακυβέρνησης τους μια εθνική στρατηγική για τη νησιωτική Ελλάδα.

- Ως προς το μεταφορικό ισοδύναμο, από την αρχική εφαρμογή του μέτρου, επισημάναμε τα τρωτά και την πρόχειρη υλοποίηση του. Ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε επανειλημμένως θέσει επερωτήσεις στη Βουλή που αφορούν στη ορθή λειτουργία του μέτρου, στον αποκλεισμό μικρών νησιών, όπως είναι η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος από το μέτρο, στην καθυστερημένη απόδοση του, κα, καθώς τα προβλήματα του μεταφορικού ισοδύναμου είναι πολλά. Άλλωστε, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του αναδεικνύουν τις δυσκολίες καθώς ο αριθμός των επωφελούμενων (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) δεν ήταν ο αναμενόμενος.

Προσφάτως, είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής και τη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου οι βενζινοπώλες διαμαρτύρονται για την μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση του μεταφορικού ισοδυνάμου, πράγμα που εκτός των προβλημάτων χρηματοδότησης των πρατήριων που δημιουργεί, ενέχει ο κίνδυνος το κόστος να μετακυλήσει στους καταναλωτές και να πληγεί ακόμη και ο τουρισμός, αν αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές για να εξισορροπήσουν το μη αποδιδόμενο μεταφορικό ισοδύναμο!

Όμως η παρούσα κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στη βελτίωση και στο εξορθολογισμό του μεταφορικού ισοδύναμου και στην απλούστευση της διαδικασίας απόδοσης του, στην υλοποίηση του πάνδημου αιτήματος των νησιών μας για την ένταξη τους στο μέτρο, επιδεικνύει μια αδικαιολόγητη κωλυσιεργία ως προς τον εξορθολογισμό, την εύρυθμη λειτουργία του και την απόδοση της χρηματοδότησης στους δικαιούχους. Και δικαίως διαμαρτύρονται οι νησιώτες που βιώνουν για άλλη μια φορά την απαξίωση και την απουσία κρατικής μέριμνας.

Υπάρχουν κι άλλα ανοιχτά μέτωπα ως προς τη μη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. Σταχυολογώντας κάποια από αυτά, θα σταθώ στο μείζον ζήτημα των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., ένα μέτρο που αναμφισβήτητα συμβάλλει στην αναπτυξιακή τροχιά των νησιών μας, όπου αφενός καταργήθηκε από την κυβέρνηση

του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου, η κυβέρνηση της ΝΔ τηρεί σιωπή ισχύος ως προς την επαναφορά τους. Ως Κίνημα Αλλαγής, επιμένουμε σταθερά στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας και της κατάργησης της διασύνδεσης του ειδικού καθεστώτος διασύνδεσης του με τα 5 νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό.

Επίσης, η επίλυση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος αποτελεί κεντρική πολιτική του Κινήματος Αλλαγής με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία ορθολογιστική και αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε το πρόβλημα με την απουσία μιας στρατηγικής για το μεταναστευτικό/προσφυγικό και η κυβέρνηση της ΝΔ, 6 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα και ακόμα πειραματίζεται με αδιέξοδες πολιτικές και δεν έχει δώσει ακόμα λύσεις στα νησιά μας που πλήττονται από το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να απαριθμώ κι άλλα πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και απαιτούν λύσεις, όμως λόγω οικονομία χώρου, θα κλείσω λέγοντας πως η νησιωτικότητα σίγουρα δεν αποτελεί προτεραιότητα των κυβερνώντων καθώς στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ως Κίνημα Αλλαγής ζητήσαμε και ψηφίσαμε την εξειδίκευση της κρατικής μέριμνας για τις νησιωτικές περιοχές στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και δυστυχώς τα νησιά μας έλαβαν 158 ηχηρά ΟΧΙ για το θέμα αυτό από τους κυβερνώντες!

Το Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει στην καρδιά του ‘Σχεδίου Ελλάδα’, μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τα ελληνικά νησιά και το αποδεικνύουμε καθημερινά με τις θέσεις μας και τις πολιτικές που προτείνουμε. Έχουμε Σχέδιο για τη Νησιωτική Ελλάδα…»

Σάντυ Λαδικού

 

πηγη:http://www.vimatisko.gr/?page=news&records=details&_p.id=68008&fbclid=IwAR32UTQLsVCQfjdaBpjF2GJbzMLLUKNPS7tOCLaHSiy7Hh6jY0A_dDGug8M

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.