Ν. Μυλωνάς:Πολιτικές και εκλογικές σκέψεις ανήμερα των εκλογών

Από το 2008 ζούμε σε καθεστώς οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και στην Χώρα μας.
Από το 2000 στο νησί μας αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι έχουμε σοβαρά προβλήματα με το μοντέλο ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής, αλλά και περιβάλλοντος, που δημιουργήθηκε από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του νησιού, την εργασία των ανθρώπων του, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τις τοπικές δημοτικές διευκολύνσεις.

Τα προβλήματα με το μοντέλο παραγωγής έχουν συγκεκριμενοποιηθεί στον ρόλο των tour operators-πρακτόρων τουρισμού, του all inclusive-ενσταυλισμενος τουρισμός, των mega hotels-μεγάλα ξενοδοχεία και των megastores-υπερκαταστήματα. Αυτό το μοντέλο παράγει περιορισμό εισοδημάτων, κακές συνθήκες εργασίας, φτώχεια, ανεργία και περιβαλλοντική υποβάθμιση.
---Κάθε μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση όπως αυτή που περιγράψαμε αποτελεί κρίση και του κατεστημένου πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος, αποδιοργανώνοντας και τα τοπικά συστήματα εξουσίας και αντιπροσώπευσης. Οι κυρίαρχες δυνάμεις προχώρησαν από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη προσπαθώντας να αναδιανείμουν τον πολιτική εξουσία, να διευρύνουν την πολιτική ευθύνη και να δημιουργήσουν νέες εκπροσωπήσεις με στόχο την διατήρηση της εξουσίας. Στο επίπεδο του Δήμου μας το πρόβλημα αυτό, κοινωνίας-προοπτικής-εξουσίας έγινε αμέσως κατανοητό από τον κ. Καΐσερλη! Επανήλθε στην πολιτική σκηνή το 2009 κατάφερε να μιλήσει με τους ορους της αγωνίας των πλατύτερων κοινωνικών μαζών, για τα θέματα της ανεργίας των νέων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μεγάλα έργα, και να οικοδομήσει το πολιτικό κίνημα ''Όραμα'' και να κερδίσει τις εκλογές.
---Την ιδία ώρα ο κ. Κυρίτσης μη έχοντας κατανοήσει την έντονη εξέλιξη στο τοπικό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα μιλούσε για έργα και για την Κω που μας αξίζει με ένα τεχνοκρατικό και κοινωνικά ουδέτερο πολιτικό λόγο στηριζόμενος κυρίως στον απόηχο του Πασοκικού οπλοστασίου ιδεολογίας και πολιτικής πρακτικής.
---Εμείς στην αριστερά ενώ μιλούσαμε για το μοντέλο και είχαμε δουλέψει πολύ τα προβλήματα που δημιουργούσε και δημιουργεί η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση παραγωγής και κερδών στην τοπική κοινωνία, αδυνατούσαμε ακόμη και στην συγκρότηση ενός ανταγωνιστικού ψηφοδελτίου. Αυτό οφείλονταν στον κομματικό διαχωρισμό ΚΚΕ-ΣΥΝ και επί πλέον στην εσωτερική τοπική διάσπαση των δυνάμεων του ΣΥΝ γεγονός που μας περιθωριοποιούσε εκλογικά οδηγώντας μας σε μικρά ποσοστά.
Η ιστορική αυτή φάση τοπικής πολιτικής αντιπαράθεσης μέσα σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης (μνημόνια, ύφεση, ανεργία, απουσίας προοπτικής κλπ) έληξε το 2010 με θρίαμβο του κ. Καΐσερλη! Όμως η τρίχρονη διαχείριση του δεν παρήγαγε το αναγκαίο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα.
---Το πείραμα των συνεργατικών απέτυχε, η κοινωνική οικονομία δεν παρήγαγε αξιόπιστα αποτελέσματα και το ερώτημα της εναλλακτικής οικονομικής συγκρότησης δεν υπηρετήθηκε και παραμένει.
---Η βοήθεια στους μικρομεσαίους περιορίστηκε στην ελευθερία του ''κάντε ότι σας βολεύει'' που μπορεί να ικανοποιεί πρόχειρες απαιτήσεις επιβίωσης αλλά την ίδια ώρα έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη οργάνωσης του χώρου και διαχείρισης της πόλης και των οικισμών μας.
---Στο μέγιστο θέμα των σχέσεων δημοτικής αρχής και ισχυρών οικονομικών παραγόντων που εκμεταλλεύονται τον τόπο μας έχασε την ευκαιρία να δείξει την απόσταση του από τα οργανωμένα συμφέροντα εξ αρχής με την υπόθεση ΜΗΤΣΗ όπου παρήγαγε έναν πολιτικά απαράδεκτο συμβιβασμό που αποδυνάμωσε και απογοήτευσε κάθε γνησία λαϊκή απαίτηση περί ισονομίας και ισοπολιτείας.
---Τα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα δεν ξανακούστηκαν!
Η αδύναμη πολιτική ομάδα των δημοτικών του συμβούλων και η γενικότερη οικονομική κρίση πέρασε στον κόσμο ως αδυναμία παραγωγής σημαντικών έργων και εδραιώθηκε η κοινή πεποίθηση πως είμαστε σε μια περίοδο μειωμένων προσδοκιών και υποσχέσεων. Έτσι ο πολιτικός προεκλογικός λόγος του κ. Καΐσερλη παρά το ότι έδειξε και πάλιν ότι αντιλαμβάνεται την προβληματική κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, όμως τόσο ο ίδιος τόσο η ομάδα του όσο και η πρόταση του δεν πείθουν γιατί βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία τόσο με το παρελθόν και το δραματικό παρόν! Αυτός είναι λόγος απώλειας της δημοτικής εξουσίας! και όχι η προσωπικότητα του και οι ισχυρές πολιτικές σχέσεις του με τον Κωακο Λαό.
Τώρα, μπροστά στην αποτυχία της τριετίας τίθεται το ζήτημα της αλλαγής τοπικής πολιτικής διοίκησης. Ποιος είναι όμως ο χαρακτήρας της αναγκαίας ή της δυνατής αλλαγής και πως τον εξυπηρετούν οι αντιπολιτευόμενες τοπικές πολιτικές Δυνάμεις;
---Κατ αρχήν οι δυνάμεις της αριστεράς έπρεπε σήμερα να έχουν τον πρώτο λόγο και θα μπορούσαν να τον έχουν εάν υπήρχε πνεύμα ενότητας και καθήκοντος να διαχειριστούν την τοπική εξουσία μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά ακραίες συνθήκες του καπιταλισμού. Δυστυχώς από τον φόβο μην παραχθούν δεξιά και οπορτουνιστικά διαχειριστικά πολιτικά μηνύματα, ιδιοτελείς συμπεριφορές και ενσωματωθούν αριστερές συνειδήσεις, διατηρείται ακόμη και σε τοπικό επίπεδο ο αριστερός τοπικός δικομματισμός. Επί πλέον όλο αυτό το σκηνικό του εσωτερικού εμφύλιου στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε προσπάθειες χρόνων και οδήγησε στην σημερινή ακραία αδυναμία οι πολιτικές του δυνάμεις να έχουν έναν ικανοποιητικό μηχανισμό παρέμβασης στις τοπικές εκλογές.
---Ο κ. Παυλίδης, με όλο τον σεβασμό του ιδεολογικού αντίπαλου, (μεγαλούργησε στον χώρο της δεξιάς, στραπατσαρίστηκε μέσα στην γενικό εκφυλισμό του πάλε ποτέ ισχυρού δικομματισμού), εκτιμούμε ότι η κίνηση του ''Κως αγάπη μου'' δεν κατανοεί το τεράστιο συστημικό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Δεν αμφισβητείται η ανάγκη έκφρασης των αισθημάτων αγάπης για το νησί μας, αλλά δεν αρκεί η αγάπη, η πείρα, η ευφυΐα και η ευγένεια για να εξυπηρετηθούν οι σημερινές ανάγκες παρέμβασης στις τοπικές αντιθέσεις και τα συμφέροντα τα οποία έχουν παγιωθεί κα αυξάνουν την κοινωνική δυσπραγία επιβαρύνοντας και αλλοιώνοντας το ευαίσθητο περιβάλλον του νησιού μας!
---Έτσι το πεδίο μένει ελεύθερο για τον κ. Κυρίτση ο οποίος φαίνεται να είναι ο νικητής, ως το ώριμο φρούτο της αντιπολίτευσης που διαδέχεται την συμπολίτευση. Είναι υποχρεωμένος από τα πράγματα να δώσει μια λύση διαφορετική από πριν. Η πορεία του και ο πολιτικός του λόγος υποδεικνύει ότι μπορεί να επιδιώξει ένα ''τεχνοκρατικό εκσυγχρονισμό με κοινωνικές ευαισθησίες'' που θα ικανοποιεί την ανώτερη και την μεσαία τάξη και να καθησυχάζει τις αγωνίες των κατωτέρων τάξεων. Αυτό σε ένα περιβάλλον μειωμένων προσδοκιών και υποσχέσεων είναι κοινωνικά επιθυμητό! Από την ιστορική εμπειρία γνωρίζουμε ότι ως ''συστημικός πολιτικός'' θα οικειοποιείται κάθε λύση που θα προτείνεται στα επί μέρους (όχι κυρίαρχα) ζητήματα και θα προσπαθήσει να καταστήσει τον κόσμο συμμέτοχο στις επιλογές του για να μειώσει ενστάσεις και απογοητεύσεις! Η πρόταση του για τα 5Σ είναι χαρακτηριστική.
Οι πραγματικά ευχάριστες εκπλήξεις στην πολιτική είναι πολύ σπάνιες αλλά δεν αποκλείονται. Πιστεύουμε ότι κάτω από την πίεση της δύσκολης κατάστασης για το νησί και τους ανθρώπους του, είναι σε θέση να υπερβεί το παλαιό του εαυτό και να ανοίξει τον Δήμο στην κοινωνία και στον κόσμο.
---Η κοινωνική ανάγκη για ''στροφή σε ένα αριστερόστροφο μοντέλο ανάπτυξης με οικολογικές διαστάσεις'' δεν είναι στην ημερησία διάταξη γιατί δεν μπόρεσε να εκφραστεί με ένα ανταγωνιστικό εκλογικό συνδυασμό με πυρήνα την Συμπαράταξη Ελπίδας. Αλλά και αφού φαίνονταν που οδηγούμασταν, δεν ήμασταν έτοιμοι να αξιολογήσουμε την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε και κάνουμε έναν συλλογικό συμβιβασμό προωθώντας κάποιες πλευρές της πρότασης μας εξισορροπώντας τον κοινωνικό ανταγωνισμό προς την μεριά των αδυνάτων.
--- Όσο για τον προσωπικό μας ρόλο τον διευκρινίσαμε στην δήλωση συνεργασίας μας. Διεκδικούμε μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο Κω για να υπηρετήσουμε τα ίδια πράγματα και τις ίδιες αξίες της μέχρι τώρα παρουσίας μας.
Κως 28-5-2014
Νίκος Μυλωνάς

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.