Μ. Παπαβασιλείου: «Αύξηση ΦΠΑ και μεταναστευτικό ανέτρεψαν την καλή πορεία του τουρισμού μας»

Προβληματισμός επικρατεί σε τοπικό επίπεδο για τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων τουριστών καθώς, ενώ φαίνεται να προκύπτει αύξηση, αυτό δεν αποτυπώνεται στην αγορά
Η ανησυχία εντείνεται καθώς ήδη διανύουμε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και πολλοί τουριστικοί παράγοντες, θεωρούν χαμένη την φετινή τουριστική περίοδο.


Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου, με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι αυτό οφείλεται στις last minute κρατήσεις και στο χαμηλό οικονομικό επίπεδο των τουριστών που μας επισκέπτονται. Οπως τόνισε, η αύξηση του ΦΠΑ έπαιξε καταλυτικό ρόλο, αφού πλέον εχουμε καταστεί ακριβός προορισμός και δύσκολα οι τουρίστες θα βγουν από τα ξενοδοχεία για να ξοδέψουν χρήματα για φαγητό και για διασκέδαση, ενώ και το μεταναστευτικό, επηρέασε σημαντικά τις κρατήσεις.
"Η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων των αφίξεων, οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας ειναι ότι ο μέσος όρος διαμονής έχει συρρικνωθεί, γεγονός που σημαίνει ότι παρουσιάζονται περισσότερες αφίξεις στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος παράγοντας ειναι ότι φέτος έχουν αυξηθεί τα δωμάτια στο νησί και ο τρίτος λόγος είναι ότι, υπάρχουν πολλά παράνομα ή μη καταλύματα, όπως είναι βίλες, διαμερίσματα κλπ. Αυτοί οι τρεις παράγοντες δημιουργούν αυτήν την κατάσταση. Ενώ φαίνεται ότι υπάρχει αυξηση στις αφίξεις, δεν αποτυπώνεται εισπρακτικά", δήλωσε η κ. Παπαβασιλείου.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι η αύξηση του ΦΠΑ κατέστησε τη Ρόδο ακριβό προορισμό και ως εκ τούτου τα ξενοδοχεία προχώρησαν σε προσφορές, προκειμένου να κερδίσουν το ενδιαφέρον τουριστών, που κυρίως, κάνουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές: "Λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, ο προορισμός κατέστη πολύ ακριβός, και σε συνδυασμό με το προσφυγικό επηρεάστηκε αρνητικά η τουριστική κίνηση. Εμείς κινούμαστε, και θα κινηθούμε, με πελάτες της τελευταίας στιγμής, οι οποίοι έρχονται στο νησί, αλλά επειδή ειναι χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, η Ρόδος, τους φαίνεται ακριβή λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, γι αυτό και δεν κυκλοφορούν έξω από τις μονάδες όπου διαμένουν. Η μεγάλη διαφορά τιμών από την μια στιγμή στην άλλη, μας έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, αυτό θα επρεπε να γίνει σταδιακά.
Η Τουρκία έχει ρίξει σημαντικά τις τιμές της και ειναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Μπορεί να μην παρέχει ασφάλεια στους επισκέπτες της, παρέχει όμως χαμηλές τιμές. Αυτή τη στιγμή ειναι πιο προσιτό να πας στην Τουρκία, όπου όλα ειναι πιο φθηνα".
Σύμφωνα με την κ. Παπαβασιλείου, την μεγαλύτερη πίεση μετά την αύξηση του ΦΠΑ δέχονται τα ξενοδοχεία: "Τα ξενοδοχεία έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος, μετά την αύξηση του ΦΠΑ, κάνοντας συνεχώς προσφορές. Οταν, ενδεχομένως, δεν θα έχουν τις αναμενόμενες εισπράξεις και τις αναμενόμενες πληρότητες, θα αναγκαστούν να απορροφήσουν και πάλι όλη την αύξηση του ΦΠΑ", είπε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι το σημείο "κλειδί" είναι να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. "Εμείς ως Περιφέρεια, θα παλέψουμε για τον ΦΠΑ γιατί δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβημα με την αύξησή του.
Αυτό συνέβη σε μία περίοδο που ήταν σε εξέλιξη και το μεταναστευτικό, με τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε. Ως Περιφέρεια, αυτό που έχουμε να κάνουμε ειναι να προβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα νησιά μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συγχρόνως να παλεύουμε για να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και πρέπει να έχουμε τη στήριξη του κράτους σε αυτή την προσπάθεια. Ενώ υπήρχε μια πολύ καλή πορεία, η αύξηση του ΦΠΑ και το μεταναστευτικό, ανέτρεψαν αυτή την εξέλιξη", κατέληξε η κ. Παπαβασιλείου.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.