Ερώτηση Κ. Βελόπουλου στη Βουλή με θέμα «Πρόταση των Καλύμνιων Εθνοφυλάκων»

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: «Πρόταση των Καλύμνιων Εθνοφυλάκων»

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν πρόσφατης δήλωσης του υφυπουργού Εθνικής Άμυνα, που αναφέρει: «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της στήριξης του θεσμού της Εθνοφυλακής ενθαρρύνει τους εθνοφύλακες να υποβάλλουν νέες προτάσεις και ιδέες, οι οποίες αξιολογούνται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αξιοποιούνται κατάλληλα», Καλύμνιοι Εθνοφύλακες, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας, προτείνουν να μειωθεί το ηλικιακό όριο ένταξης στην Εθνοφυλακή, στα 30 έτη. Σύμφωνα με τους ως άνω, για να ενταχθεί κάποιος στην Εθνοφυλακή, πρέπει να είναι 45 ετών και άνω, έως το 65 έτος. Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ανωτέρω Καλύμνιοι Εθνοφύλακες, δημιουργεί δυο κυρίως προβλήματα στην άμυνα του νησιού τους. Πρώτον, έχουν πρόβλημα επάνδρωσης σε κύρια σημεία πλήρωσης θέσεων, και δεύτερον, θεωρούν πως οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, για βιολογικούς και μόνο λόγους, δεν αντέχουν να καλύψουν τις θέσεις που πρέπει, δεδομένου του ότι, το νησί τους είναι ορεινό και δύσβατο. Προσθέτουν οι Καλύμνιοι που μας ενημέρωσαν, επίσης ότι, η άμυνα του νησιού τους στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους μόνιμους κατοίκους του και δεν αρκεί μόνο ένα στρατόπεδο «ΤΕΘ».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε, κατά τον σχεδιασμό της ως άνω αναφερόμενης αναβάθμισης της Εθνοφυλακής, να προβείτε στην μείωση του ηλικιακού ορίου στα 30 έτη, εκείνων που θα δύνανται να συμμετέχουν στην Εθνοφυλακή της πατρίδας μας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 3113/7-1-2021 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Πρόταση των Καλύμνιων Εθνοφυλάκων», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.1295/1982 (Α'126), καθορίζεται ότι το

προσωπικό που καλείται να υπηρετήσει στην Εθνοφυλακή πρέπει να έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του και να μην έχει υπερβεί το τεσσαρακοστό πέμπτο (45ο). Κατ' εξαίρεση, εφόσον δεν υπάρχει στην περιοχή επαρκές προσωπικό προς στράτευση από το ηλικιακά προβλεπόμενο ή όταν οι ανάγκες άμυνας είναι αυξημένες, με σχετική υπουργική απόφαση δύναται να κληθεί για κατάταξη προσωπικό με συμπληρωμένο το τεσσαρακοστό πέμπτο (45ο) έτος της ηλικίας του και μέχρι τη συμπλήρωση του εξηκοστού (60ου) έτους αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΘΑ μέσω του Γενικού Επιτελείου Στρατού, προβαίνει διαρκώς σε στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής, που αφορούν μεταξύ άλλων στα ηλικιακά όρια ένταξης, καθώς και στην οργάνωση της Εθνοφυλακής.

Οι ανωτέρω δράσεις, οι οποίες φέρουν βαθμό διαβάθμισης «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ» και δεν δύνανται να αποδεσμευτούν μέσω της παρούσας διαδικασίας, αφορούν σε όλες τις δυνάμεις Εθνοφυλακής, μηδέ εξαιρουμένων των αντιστοίχων της Καλύμνου.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

 

 

Πηγή φωτογραφίας:https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.