Επίδομα ανεργίας και πάλι στους εποχικούς υπαλλήλους - Διαβάστε την τροπολογία

 

Επανέρχεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ για τους εποχικά εργαζόμενους. Οι άνθρωποι που μένουν άνεργοι τον χειμώνα καθώς εργάζονται κυρίως σε επαγγέλματα στο χώρο του τουρισμού θα μπορούν και πάλι να παίρνουν επίδομα επί 3,5 μήνες.


Το "πράσινο" φως για τη συνέχιση της επιδότησης δίνει τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου στο νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Άλλες Διατάξεις" με τη στήριξη βουλευτών της Ν. Δ και του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση την τροπολογία το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ θα καταβάλλεται σε εποχιακά απασχολούμενους οι οποίοι είχαν από 100 έως 179 ημέρες εργασίας ενώ στη σχετική ρύθμιση εντάσσονται οι δικαιούχοι που η εργασιακή τους σχέση λύθηκε από 01/09/2013 και μετά.

 

Η νομοθετική ρύθμιση προωθήθηκε ύστερα από πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των χιλιάδων εργαζόμενων στο χώρο του Τουρισμού, και Βουλευτών - τουριστικών κυρίως περιοχών με δεδομένο το γεγονός ότι οι περισσότεροι εποχιακοί δεν θα ελάμβαναν καθόλου το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ εν μέσω οικονομικής κρίσης.

πηγη:newsit.gr

 

ρεπορταζ:rodosalarm

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Θα το εισπράττουν για 3 μήνες και 5 ημέρες
Με τροπολογία που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή – την οποία είχε προαναγγείλει πριν από μια εβδομάδα το newmoney.gr - «σώζεται» το εποχιακό επίδομα ανεργίας για 120.000 εργαζομένους στον Τουρισμό, στους οποίους είχε δοθεί υπόσχεση ότι θα τροποποιηθεί ο μνημονιακός νόμος του 2011 που καταργούσε την επιδότησή τους από τον ΟΑΕΔ κατά τους χειμερινούς μήνες, αν είχαν καλύψει το πλαφόν επιδότησης τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την τροπολογία που έφερε για συζήτηση στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου οι εποχικοί που έχουν πραγματοποιήσει από 100 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.

Για να διασφαλιστεί μάλιστα η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας (877/130/16-10-2013) , ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε και εξασφάλισε τη συναίνεση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Η διάταξη θα καλύπτει αναδρομικά όσους έλυσαν τη σχέση εργασίας τους από 1/9/2013.

Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη εισήγηση του υπουργείου Εργασίας για επιδότηση 4 μηνών απορρίφθηκε από τον κ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο, τίθεται όριο για το επίδομα που λαμβάνουν οι εποχιακά απασχολούμενοι, από 1.1.2013, το οποίο προσδιορίζεται στα 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας για την τελευταία τετραετία ενώ από την 1.1.2014, το όριο περιορίζεται ακόμα περισσότερο στα 400 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει καθόλου επίδομα η πλειοψηφία των εποχιακά εργαζομένων που δουλεύουν πριν από το 2010. Να σημειωθεί ότι αυτή η κατηγορία υπαλλήλων στον Τουρισμό δε δικαιούται επίδομα ούτε για το 2014.

Ακολουθεί η Τροπολογία:

Στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Άλλες Διατάξεις»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρούσα διάταξη ρυθμίζεται η επιδότηση των απασχολούμενων σε τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα, οι οποίοι λόγω της επαναλαμβανόμενης, κατ' έτος, επιδότησής τους λόγω ανεργίας έχουν συμπληρώσει τα 450 ημερομίσθια στην τελευταία 4ετία για το 2013 και τα 400 από το 2014, πριν την έναρξη της νέας επιδότησης (άρθρ. 39 του ν.3986/2011).

Με την προτεινόμενη ρύθμιση η παραπάνω κατηγορία ανέργων θα μπορέσει σε περίοδο οικονομικής κρίσης να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες διαβίωσης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Άλλες Διατάξεις»

ΑΡΘΡΟ

Στο άρθρ.6 του ν.1545/85 (Α/91), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 9, ως εξής:

«Oι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, με βάση τη διάταξη της περ. β της παρ. 2 του άρθρ. 4 του ν.1545/1985 (Α΄ 91) όπως ισχύει, οι οποίοι στα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, που προβλέπονται από τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 περ. β εδάφιο πρώτο, του άρθρ. 4 του ν.1545/1985, έχουν πραγματοποιήσει από 100 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.

Οι διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, του άρθρ. 2 του ν.1874/1990 (Α΄ 18) και της παρ. 1 του άρθρ. 37 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) δεν ισχύουν για τους δικαιούχους του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.

Η πρώτη, από την ισχύ της παρούσας, επιδότηση των δικαιούχων του πρώτου εδαφίου δεν εμπίπτει στον περιορισμό της προηγούμενης παραγράφου 8.

Ομοίως δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω περιορισμό, επόμενες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους τακτικής ανεργίας, που θεμελιώνονται με βάση την παρούσα και μόνο παράγραφο.

Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δύνανται να εφαρμοστούν και σε δικαιούχους του ανωτέρω πρώτου εδαφίου, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει από 150 έως 179 ημέρες εργασίας. Το δικαίωμα αυτό ασκείται ύστερα από αμετάκλητη έγγραφη δήλωση των ενδιαφερομένων προς τον ΟΑΕΔ.

Στις ρυθμίσεις της παρούσας εντάσσονται οι δικαιούχοι που η εργασιακή τους σχέση λύθηκε από 01/09/2013 και μετά».

πηγη:rodosalarm

 

 

 

Με τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, «σώζεται» το εποχιακό επίδομα ανεργίας για 120.000 εργαζόμενους στον τουρισμό. Όπως διευκρίνισε και ο υφυπουργός Εργασίας κ Βασίλης Κεγκέρογλου οι εποχικοί που έχουν πραγματοποιήσει από 100 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.

Για να διασφαλιστεί μάλιστα η ψήφιση της συγκεκριμένης Τροπολογίας (877/130/16-10-2013) , ο υφυπουργός ζήτησε και εξασφάλισε τη συναίνεση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, 36 στο σύνολο.

Η διάταξη θα καλύπτει αναδρομικά όσους έλυσαν τη σχέση εργασίας τους από 1/9/2013.

 

Η προηγούμενη εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας για επιδότηση 4 μηνών είχε απορριφθεί από τον κ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο, τίθεται όριο για το επίδομα που λαμβάνουν οι εποχιακά απασχολούμενοι, από 1.1.2013, το οποίο προσδιορίζεται στα 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας για την τελευταία τετραετία ενώ από την 1.1.2014, το όριο περιορίζεται ακόμα περισσότερο στα 400 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. . Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει καθόλου επίδομα η πλειοψηφία των εποχιακά εργαζομένων που δουλεύουν πριν από το 2010 . Να σημειωθεί ότι αυτή η κατηγορία υπαλλήλων στον τουρισμό δε δικαιούται επίδομα ούτε για το 2014.

 

aftodioikisi.gr

 

10 Σχόλια

Σχολίασε
 1. πριν 7 χρόνια MAIKOS

  PROTA MAS KSEFTILISANE TO MISTO,KAI TORA PANE NA KATARGISOUN KAI TO EP. ANERGIAS,PISO EXEI H AXLADA OMOS TIN NOURA,ETSI MOU ELEGE O PAPOUS MOU!!!!!

  Απάντησε
 2. πριν 7 χρόνια mia

  ama den to dosoun se mas toy epoxiakoys da ginei xamos kai kala oi upourgoi na balou tis upografes tous

  Απάντησε
 3. πριν 7 χρόνια mia

  ama den to dosoun se mas toy epoxiakoys da ginei xamos kai kala oi upourgoi na balou tis upografes tous

  Απάντησε
 4. πριν 7 χρόνια louloudi

  ama den to dosoun se mas toy epoxiakoys da ginei xamos kai kala oi upourgoi na balou tis upografes tous

  Απάντησε
 5. πριν 7 χρόνια ΞΕΝΟΔ/ΛΟΣ

  ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ; ΤΙ ΑΚΑΤΑΛΑΒΙΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ;

  Απάντησε
 6. πριν 7 χρόνια ΞΕΝΟΔ/ΛΟΣ

  ΤΕΛΙΚΑ ΕΓΩ ΠΟΥ ΠΕΡΝΩ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΑΡΩ ΦΕΤΟΣ; ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ

  Απάντησε
 7. πριν 7 χρόνια pros xenodoxoipallilo

  nai tha pareis gia 3,5 mines kai to doro hristougennon mono

  Απάντησε
 8. πριν 7 χρόνια Μποχαλος

  Οι παππουδες σας ειναι αυτοι που πηραν τα εφαπαξ και .... εμας τωρα!!!!

  Απάντησε
 9. πριν 7 χρόνια Sup

  pou einai to tameio OEO????

  Απάντησε
 10. πριν 6 χρόνια ANDREAS PETRIDIS

  OLA TA EPIDOMATA ANERGEIAS STOYS EPOXIAKOUS THA TA PAROYN OSOI EINE STHN ANERGEIA APO T ENHMEROSOYN O 2013 TON SEMTEBRIO H ALOI POY EPERNAN PRIN GIA 490 ENSIMA DEN THA PAROYN ETSI TO EXO KATALABH EGO OSO GIA TA EPIDOMATA XRONIAS ANERGIAS NA ROTISETAI ENA KATASTHMA STHN ON OAED NA SAS ENHMEROSOYN ..... AGAPOITH ERGAZOMENOI ..EYRISTO ANDREAS PETRIDIS XENODOXEIAKOS YPALILOS

  Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.