Διονυσία Τελλή: Η ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ δεν είχε αναπτυξιακό σχέδιο…

Πολλά και ενδιαφέροντα προκύπτουν από την ειλικρινή συζήτηση που είχαμε με τη νέα πρόεδρο της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ κα. Διονυσία Τελλή Τσιμισίρη. Η πρόεδρος στην πρώτη της συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης δίνει το στίγμα για το πως θα κινηθεί πολιτικά σε αυτή την τόσο σημαντική δημοτική κοινωφελής επιχείρηση.

Η κα. Τελλή απάντησε με ειλικρίνεια για την εικόνα που παρουσιάζει η ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, την αστική συγκοινωνία , τα δημοτικά ιατρεία, την αστική εταιρεία Ιπποκράτης τις δράσεις της πρόνοιας σε διάφορους τομείς και για τη ΒΙΜΕΛ, μία υπόθεση που ταλαιπωρεί χρόνια τους εμπλεκόμενους μελισσοκόμους και όχι μόνο. 

Η αστική συγκοινωνία φαίνεται να μπαίνει σε νέα τροχιά με την αναβάθμιση των στάσεων και το αναπτυξιακό πλάνο που έχει ως στόχο την αναβάθμιση του στόλου, των υπηρεσιών , της τεχνολογίας και γιατί όχι των δρομολογίων. Σε ότι αφορά τα εκτός πόλεως δρομολόγια η κα. Τελλή είναι ξεκάθαρη ότι το μεταφορικό έργο εκτελείται από το ΚΤΕΛ. 

Παράλληλα παρουσιάζονται τα μελλοντικά σχέδια της πρόνοιας για τα προγράμματα ΑΜΕΑ, πρόνοιας, τρίτης ηλικίας, βοήθεια στο σπίτι και συμβουλευτική στήριξη γυναικών. Σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς του Δήμου Κω αλλά και χρηματοδοτικά προγράμματα που τρέχουν, στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση συνθηκών διαβίωσης ανθρώπων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και οι οποίοι πρέπει με διάφορες δράσεις να ενισχύονται ώστε να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας. 

Ενδιαφέροντα τα όσα αναφέρει η κα. Τελλή και για τις δράσεις της αστικής εταιρείας Ιπποκράτης και το έργο που προσφέρει γύρω από την ενημέρωση για εξαρτήσεις αλλά και οι εκπαιδευτικές ημερίδες που θα γίνουν αναφορικά με τις διαδικτυακές εξαρτήσεις που δυστυχώς απασχολούν πολλούς συμπολίτες μας. 

 Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Κυρία Τελλή έχετε αναλάβει πολιτικά καθήκοντα σε μία νευραλγική θέση για τον δήμο, ως πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ. Θα θέλαμε να μας πείτε καταρχήν ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κοινωφελής επιχείρηση και σε τι κατάσταση παραλάβατε.

Σε γενικές γραμμές η ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ είχε ικανοποιητική λειτουργία αν και είναι πολλά αυτά που πρέπει να ρυθμιστούν. Όμως παρόλο που είναι μια δημοτική επιχείρηση με πολύ σημαντικό έργο για την λειτουργία των κανόνων στην οικονομία της πόλης, δεν είχε αναπτυξιακό σχέδιο. Γερασμένος στόλος, πολλά έξοδα για συντηρήσεις, έλλειψη προσωπικού. Όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

 

-  Η αστική συγκοινωνία επιφέρει τεράστια κέρδη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προγραμματίσει την επέκταση των δρομολογίων προς χωριά και αεροδρόμιο. Για χ λόγους, δεν προχώρησε. Στα δικά σας σχέδια είναι η ενίσχυση των δρομολογίων εκτός πόλεως; Υπάρχει η δυνατότητα τόσο νομικά όσο και από στόλο – προσωπικό;

Δ.Τ.: Η αστική συγκοινωνία που εκτελεί σήμερα η ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ ως διάδοχο σχήμα της ΔΕΑΣ, έχει προσδιορισμένο έργο στα όρια του πρώην Δήμου Κω. Εκτός ορίων της Δ.Ε. Κω (δηλ. των ορίων του πρώην Δήμου Κω) το συγκοινωνιακό έργο είναι ευθύνη του ΚΤΕΛ. Στην προηγούμενη δημοτική περίοδο αναλώθηκαν δυνάμεις και δημιουργήθηκαν αντιπαραθέσεις χωρίς κανένα όφελος για τους δημότες και την ίδια την επιχείρηση. Η τότε διοίκηση προέβη στην καθιέρωση και επέκταση δρομολογίου, μ’αποτέλεσμα την δημιουργία αντιπαραθέσεων και εντάσεων. Εμείς πιστεύουμε στην συνύπαρξη και στην καλή συνεργασία όλων των τοπικών δυνάμεων για το καλό του νησιού μας και των συνδημοτών μας. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουμε συνεργασία με το ΚΤΕΛ και έχουμε κάνει ήδη διερευνητικές επαφές.

 

-  Μένουμε στην συγκοινωνία. Υπάρχει η προοπτική ανανέωσης των λεωφορείων με φιλικότερα προς το περιβάλλον οχήματα και τεχνολογικά ανεπτυγμένα; Επίσης υπάρχει στον φετινό προγραμματισμό σας η ανακαίνιση στάσεων;

Όσον αφορά στο αρχικό ερώτημά σας, δεν παραλάβαμε κάποιο σχεδιασμό σε εξέλιξη για άλλου τύπου οχήματα. Βεβαίως κάθε νέο όχημα που εντάσσεται στο στόλο μας ασφαλώς ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και στις αναγκαίες προδιαγραφές που απαιτούνται.

 Η ανακαίνιση στάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, διότι ευθύς ως αναλάβαμε, υποβάλαμε αίτηση υπαγωγής σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Καταθέσαμε πρόταση στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» για εκσυγχρονισμό 25 στάσεων και περιμένουμε την ένταξή μας σε αυτό.

 

-  Ποιες είναι οι ενέργειες και δράσεις που προγραμματίζονται στον τομέα της πρόνοιας. Υπάρχουν στοιχεία πχ για τα πόσα άτομα χρήζουν βοήθεια; Προγράμματα κτλ

Εκτός από τις γνωστές δράσεις στον τομέα της Πρόνοιας διερευνούμε τη δυνατότητα ανάπτυξης και σε νέους τομείς, όπως είναι η στέγη διαβίωσης ΑΜΕΑ. Από την καταγραφή που έχουμε, ανάγκη βοήθειας σε σταθερή βάση έχουν 197 συμπολίτες μας. Όσον αφορά στα προγράμματα Πρόνοιας τα χειρίζεται η συνάδελφος Σταματία Κανταρζή.

 

-  Ποιες είναι οι εξελίξεις γύρω από τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών; Πρόσφατα είχατε κάνει δημόσια παρέμβαση για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Σε ότι αφορά το Κέντρο Στήριξης Γυναικών, προσφέρει αθόρυβα υπηρεσίες. Υπάρχει προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης; Ποια τα σχέδια σας για την εκπαίδευση – ενασχόληση των ατόμων 3ης ηλικίας και ΑΜΕΑ; Θα συνεργαστείτε με ΔΟΠΑΒΣ για εργαστήρια και σεμινάρια;

Για το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών δεν υπάρχει κάτι νέο, συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του. Το «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει παραταθεί έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 και καλύπτει τις ανάγκες 165 συνδημοτών μας (40 περίπου στην Πόλη και οι υπόλοιποι μοιρασμένοι στις Δημοτικές Ενότητες Δικαίου και Ηρακλειδών).

Η παρέμβασή μου για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ είχε να κάνει με το να μη κλείσει καμία δομή και για την απορρόφηση των εκεί εργαζομένων στο Δήμο, με στόχο την επέκταση δράσεων και προγραμμάτων.

Μας απασχολεί φυσικά η προοπτική συνεργασίας με το ΔΟΠΑΒΣ για την οργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων, ενώ για τους συμπολίτες μας 3ης ηλικίας εφόσον προκύψει από αυτούς πρόταση εκπαίδευσης ή ενασχόλησής τους με κάποιο αντικείμενο είμαστε ανοιχτοί να την συζητήσουμε.

 

-  Η εκπαίδευση των ΑΜΕΑ στην Κω είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο χάρη στα ειδικά σχολεία, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Σβουρένειο και προγράμματα που τρέχουν. Υπάρχει όμως ανησυχία για την τύχη των συνανθρώπων μας στο μέλλον, όταν θα απολέσουν συγγενείς και οικείους. Θεωρείτε ότι μπορείτε ως πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ να βάλετε το πρώτο λιθαράκι για τη δημιουργία ενός ξενώνα δια βίου φιλοξενίας ΑΜΕΑ στην Κω;

Όπως προανέφερα διερευνούμε τη δυνατότητα ανάπτυξης και σε νέους τομείς, όπως είναι η στέγη διαβίωσης ΑΜΕΑ. Όμως δεν είναι κάτι εύκολο, ειδικά αν δεν προκύψει κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

 

-  Πρωτοβάθμια υγεία και δίκτυο δημοτικών ιατρείων στην Κω . Έγιναν πολλές προσπάθειες από προηγούμενες διοικήσεις. Άλλες με επιτυχία, άλλες με αρκετά προβλήματα. Υπάρχουν οι υποδομές, τα στελέχη , τα κονδύλια για να στηθεί ένα δίκτυο δημοτικών ιατρείων όχι μόνο στην πόλη, αλλά σε ολόκληρο το νησί;

Δίκτυο δημοτικών ιατρείων δεν δημιουργήθηκε ποτέ. Υπήρξε μόνο ένα ιατρείο της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ και όχι του Δήμου όπως το προέβαλαν, το Συμβουλευτικό Δημοτικό Πολυιατρείο το οποίο δεν παρείχε ουσιαστικές υπηρεσίες. Ένα δημοτικό ιατρείο σύμφωνα με το νόμο μπορεί να έχει μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ανασφάλιστους και άπορους δημότες και τίποτε άλλο. Όλα τα άλλα ήταν συνθήματα χωρίς ωφέλιμο αποτέλεσμα.

 

-  Αν μπορείτε να μας ενημερώσετε για τη ΒΙΜΕΛ. Που βρίσκεται η υπόθεση, ποιες οι εξελίξεις ποια η τύχη και το μέλλον. Αν υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης με νέο μοντέλο λειτουργίας και αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Η υπόθεση της ΒΙΜΕΛ είναι μια πραγματικά ‘’ταλαιπωρημένη’’ ιστορία. Έχει δυσαρεστήσει πολλούς συνδημότες μας παραγωγούς που πίστεψαν στη δυνατότητα συνεργασίας. Δυστυχώς η επιχείρηση δεν είχε καλή πορεία, για πολλούς λόγους. Η τελευταία εξέλιξη, όπως με πληροφόρησαν, έχει να κάνει με απόφαση της Διεύθυνσης Εμπορίου για ανάκληση της άδειας σύστασης της ΒΙΜΕΛ, λόγω του ότι δεν είχε καταβληθεί το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο από τους συνεταίρους και είναι στο στάδιο της εκκαθάρισης.

 

-  Είσαστε και Πρόεδρος της Αστικής Εταιρείας ‘’Ιπποκράτης’’. Ποιές οι εξελίξεις εκεί;

Στην Αστική Εταιρεία ‘’Ιπποκράτης’’ γίνονται σημαντικά και χρήσιμα βήματα, χάρη του επιστημονικού προσωπικού, που την πλαισιώνει και ειδικότερα του κ. Γερούκαλη, ο οποίος είναι η ψυχή του κέντρου.

Τρέχουν αρκετά προγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρω: α) Σχολή γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κω και του 1ου Γυμνασίου Κω, β) Συμβουλευτικός Σταθμός για την οικογένεια και την ψυχική υγεία, γ) Βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική μελέτη- πρόταση για το τοπικό ποιοτικό Σύστημα ΚΩΣ, δ) Υπάρχει ειδική ομάδα εργασίας για την παραγωγή εγχειριδίου σχετικά με το ‘’Διαδίκτυο και Ψυχική Υγεία’’, ε) Υπάρχουν 83 επιστημονικές εργασίες ανά τον κόσμο, δημοσιευμένες. Όλα αυτά, αλλά και πολλά άλλα προγράμματα που ήδη συζητάμε με τους υπεύθυνους θα συμβάλουν στο να γίνει πιο αισθητός, ως αναγκαίος και απαραίτητος, ο ρόλος του κέντρου.

Σάντυ Λαδικού

πηγη:https://www.vimatisko.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-1/%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%BA%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CF%80%CF%85%CE%B1%CF%83-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CF%87%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B9%CE%B1?fbclid=IwAR10vZv0yLN200fAmmtZHksoppouk61kS8J3K-WobD1DJPrUptaMPdSMih8#.XkOfDwrmAyE.facebook

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.