Αξιολογούνται οι κινήσεις για το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ»

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου από τον ΕΦΕΠΑΕ η αξιολόγηση των αιτήσεων οικονομικής στήριξης που κατέθεσαν οι επαγγελματίες των νησιών μας στο πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε «Η Ροδιακή» μέχρι σήμερα η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί μόνο για τρεις περιφέρειες της χώρας που είχαν «ανοίξει» τα προγράμματά τους πολύ νωρίς και συγκεκριμένα για τις περιφέρειες Μακεδονίας-Θράκης,  Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, για τις οποίες έχουν βγει και τα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά το Νότιο Αιγαίο η αξιολόγηση των 10.194 αιτήσεων που κατατέθηκαν μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία «έκλεισε» το πρόγραμμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου ώστε στη συνέχεια οι δικαιούχοι να καταθέσουν το αίτημα πληρωμής για να πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν μέχρι και τις αρχές Απριλίου το αργότερο.

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση είχε ανοίξει στις 21 Οκτωβρίου είχε τον τίτλο «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», με συνολική δαπάνη 35 εκατομμύρια ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος του προγράμματος ανερχόταν σε 30 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020. Βάσει της αρχικής πρόσκλησης, η δημόσια δαπάνη κάλυπτε Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 30.000 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων έληγε στις 23/11/2020.

Ωστόσο η εμπειρία από τα αντίστοιχα προγράμματα των άλλων Περιφερειών της χώρας, έδειξε ότι το ενδιαφέρον, σε όλες τις περιπτώσεις είναι πολλαπλάσιο των διαθέσιμων πόρων, κατά συνέπεια, ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων των υπολοίπων Περιφερειών, δεν επαρκούσε για να καλύψει το σύνολο της ζήτησης.

Κατόπιν αυτού, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εισηγήθηκε και έλαβε την έγκριση από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη την τροποποίηση του προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως προς τη μείωση του εύρους των χρηματοδοτήσεων ανά επιχείρηση, ώστε να χρηματοδοτηθεί μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων, παράλληλα με την παράταση της προθεσμίας υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

 

Βάσει της νέας, τροποποιημένης απόφασης που ο Περιφερειάρχης υπέγραψε, η δημόσια χρηματοδότηση κάλυπτε πλέον Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 2.000 € και μέγιστο τα 10.000 €. 

Επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για την εστίαση
Επίσης με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, αποκλειστικά στις επιχειρήσεις του τομέα εστίασης διατέθηκαν επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προστέθηκαν στον αρχικό προϋπολογισμό των  30 εκατομμυρίων ευρώ,  του προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ», για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου που πλήττονται από την πανδημία covid – 19.

Στην απόφαση αυτή είχε γίνει ρητή αναφορά στη διακριτή, τέταρτη (Δ) κατηγορία των δικαιούχων του προγράμματος, όπου μεταφέρθηκαν όλοι οι ΚΑΔ της εστίασης, οι οποίοι είχαν στη διάθεση τους εγγυημένο κεφάλαιο 5 εκατομμυρίων ευρώ,  για να μοιραστούν,  όπως ακριβώς συνέβη και με τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, στις οποίες, με απόφαση του Περιφερειάρχη, διατέθηκε το 50% του αρχικού κεφαλαίου των 30 εκατομμυρίων ευρώ.  

 

Το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Πηγή:https://www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.