2ο Γυμνάσιο Κω Μ.Μπέττα : Η αδιαφορία και η εγκατάλειψη για το σχολείο από τη Σχολική Επιτροπή Δήμου Κω

Διαβάζοντας το δελτίο Τύπου του Δήμου Κω σχετικά με τις συντηρήσεις των σχολείων, δεν θα ήθελα να αμφισβητήσω ότι έχει γίνει καλή δουλειά σε σχολεία του νησιού και έτσι πρέπει να γίνεται. Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω ότι αυτή η φροντίδα δεν αφορά το 2ο Γυμνάσιο Κω.

Το καινούριο σχολείο της Νέας Αλικαρνασσού έχει εγκαταλειφθεί σχεδόν από όλους τους υπεύθυνους φορείς.

Οι μόνοι που μεριμνούν για αυτό είναι 1. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 2. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ 3. ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ  και σε αυτούς αξίζουν τα εύσημα.

Ποιοι θα έπρεπε να ενδιαφερθούν και γιατί; Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΩ.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Το σχολείο δεν έχει παραδοθεί αν και βρίσκεται στον 4ο χρόνο κανονικής λειτουργίας του. Δεν έχει γίνει ούτε η πρώτη τυπική διοικητική παράδοση. Δηλαδή είναι απολύτως εγκαταλειμμένο. Καμία εξήγηση από κανέναν δεν έχει φτάσει επίσημα στο σχολείο μας.  Κανείς μας δεν γνωρίζει ποιο μίτο και ποιο κουβάρι προσπαθεί η Περιφέρεια να ξεδιαλύνει (αν προσπαθεί). Εξαιρώ τον κ. Θεόδωρο   Μαυρίλα, αρχιτέκτονα της Περιφέρειας που είναι πάντα  πρόθυμος να μου εξηγήσει λεπτομερώς σε ποιο στάδιο βρίσκεται το κουβάρι που λέγεται ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ 2ου Γυμνασίου Κω. Πάντοτε βέβαια καταλήγουμε στο αδιέξοδο. Δεν έχουμε παραλάβει ούτε καν σχέδια του σχολείου, εγγυήσεις, οδηγίες λειτουργίας των συστημάτων, χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων εργασιών.

Ας σκεφτούμε ότι αν δεν είχε μετεγκατασταθεί κιόλας το σχολείο, το κτίριο αυτό θα ρήμαζε από αδιαφορία και εγκατάλειψη.

Δήμος Κω

Αν δούμε στο δελτίο Τύπου του Δήμου Κω, η Σχολική Επιτροπή διέθεσε  περίπου 1.900 ευρώ για συντηρήσεις με την έναρξη της χρονιά για το σχολείο μας, βάφοντας 3 τοίχους της αυλής με τις κολώνες τους  και ένα κομμάτι από τον εξωτερικό περίβολο, μετά από δική μου επιμονή και τηλέφωνα στην αρμόδια υπηρεσία. Ο κ. Ζερβός ενώ τον Ιούνιο μου δήλωσε ότι θα βάλει δικό του συνεργείο, στη συνέχεια το αναίρεσε γιατί δεν είχε σκοπό να βάψει το σχολείο. Ευχαριστώ την Αγγελική Στρατικοπούλου για την υπομονή και το προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε και έγιναν έστω λίγα πράγματα.

Ο υδραυλικός Παπαθεοδώρου μόλις πριν από μία ημέρα, αφού υποστήκαμε τον καύσωνα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου,  εγκατέστησε  τελικά 4 παλιά κλιματιστικά, γιατί δεν επιτρεπόταν να παρέμβουμε στο μη παραδοθέν κτίριο. Όμως ο καύσωνας και για να μην έχουμε λιποθυμίες από τη ζέστη, μας οδήγησε στην απόφαση να τα τοποθετήσουμε αφού πήραμε προφορική έγκριση από την Περιφέρεια. Πιστεύω ότι σε δύο χρόνια ακόμα αν δεν έχει παραδοθεί το σχολείο, θα επιτρέπονται όλα.

Η επισκευή των τουαλετών , είναι πλήρης ανακρίβεια. Το σχολείο έχει μόνιμο πρόβλημα πλέον και τις τουαλέτες σχεδόν όλες εκτός λειτουργίας αν και διαθέτουν σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού. Πέρσι ταλαιπωρούμασταν όλο το χρόνο με αυτό το θέμα και χρειάστηκε προσφυγή στον Έπαρχο, γνωστό για την ευαισθησία του, για να ενδιαφερθεί προσωπικά για το θέμα.To πρόβλημα παραμένει άλυτο.

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ο καθαρισμός του σχολείου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2015-16  δεν υλοποιήθηκε από τη Σχολική Επιτροπή. Στις συνεχείς μου οχλήσεις προς τον Πρόεδρο κ. Ζερβό, εισέπραττα το τίποτα. Κι εγώ και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Έλλειψη αποφαστικότητας και εναλλακτικής λύσης, εφόσον δεν έχουν προσληφθεί καθαρίστριες.

Όμως το 2ο Γυμνάσιο Κω το καλοκαίρι επειδή βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, μετατρέπεται σε καταυλισμό τσιγγάνων και όχι μόνο. Η αυλή του, τα εσωτερικά σκαλιά, το Σεπτέμβριο είχαν ούρα και περιττώματα. Ο κ. Ζερβός  αν και το γνώριζε, δεν φρόντισε να στείλει ΑΜΕΣΑ ένα συνεργείο καθαρισμού. Τα παιδιά μας την ημέρα του Αγιασμού  θεώρησε ότι θα μπορούσαν να κάθονται σε χώρους μολυσμένους.

Την απόφαση την πήρε τελικά ο σύλλογος γονέων. Ανέθεσε και  πλήρωσε με μεροκάματο την καθαρίστρια του σχολείου για τον αγιασμό και ακολούθως για 3 ημέρες την εβδομάδα. Έτσι καταφέραμε και υποδεχθήκαμε τους μαθητές μας, ενώ ήμασταν έτοιμοι για αναβολή του αγιασμού και καταγγελία του κ. Ζερβού για τη στάση του.

Δεν θέλω να παραλείψω ότι η υπηρεσία καθαριότητας κατόπιν δικής μου επικοινωνίας με το αρμόδιο Γραφείο, έστειλε συνεργείο για καθαρισμό των εξωτερικών χώρων (κοινώς σκουπιδότοπο Λάμπης) και ένα ιδιωτικό συνεργείο που καθάρισε τα λιγοστά παρτέρια που διαθέτουμε εντός του σχολείου. Ευχαριστώ γιαυτό τον κ. Δημήτρη Χατζηστέργου και την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε η οποία συνέβαλε στον μετριασμό  του προβλήματος.

Το επιχείρημα ότι φροντίζουμε τα παλιά σχολεία είναι αστείο. Και το καινούριο αν το εγκαταλείψεις, σε λίγους μήνες γίνεται παλιό. Στο σχολείο μας έρχονται επισκέπτες, ακόμα και τα κλιμάκια από την Περιφέρεια και εκφράζουν το θαυμασμό τους για την καλή κατάσταση στην οποία το διατηρούμε. Ως επιβράβευση εσείς μας επιφυλάσσετε την αδιαφορία;

Δεύτερο και σπουδαίο επίσης. Το καλοκαίρι το σχολείο παραβιάστηκε δύο φορές. Κλήθηκε η ασφάλεια. Φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια κλοπής, αλλά απέτυχε. Ο κ. Ζερβός δεν έκανε τον κόπο ούτε μία φορά να περάσει από ένα σχολείο από το οποίο καταγγέλθηκε διπλή παραβίαση σχολικού χώρου, για να ελέγξει την κατάσταση και να αντιληφθεί τις ανάγκες ασφάλειας του χώρου . Πότε θα κινητοποιηθείτε; Όταν θα γίνει μεγάλη κλοπή και θα πρέπει να πληρώσει ο Δήμος την αξία των κλοπιμαίων και των ζημιών;

Ελπίζω την επόμενη φορά ο κ. Ζερβός να είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 2ου Γυμνασίου Κω, τις οποίες, σύμφωνα με την νομοθεσία, τις προσδιορίζει ο σύλλογος διδασκόντων  σε συνεργασία με το διευθυντή του σχολείου και το σύλλογο γονέων και τις οποίες έχουμε καταγράψει και θα τις αποστείλουμε συντόμως στην Σχολική Επιτροπή Δήμου Κω.

Η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Κω

Μαρίνα Μπέττα

 

 

 

φώτο αρχείου

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.