“Κενά αέρος” για την “Thomas Cook” - Φόβοι για ισχυρό χτύπημα στον ελληνικό τουρισμό

Μόνο χθες η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 68%. Ο όμιλος έχει κάνει αίτηση για δάνειο 115,5 εκατομμυρίων ευρώ για να σωθεί. Τι θα γίνει με τα πακετά για Ελλάδα.

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό πρακτορείο (τουρ οπερέιτορ) της Ευρώπης. Έχει κάνει την χώρα μας "must" για τους Βρετανούς αφού κάθε χρόνο μεταφέρει εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Η "Thomas Cook" βρίσκεται όμως στο χείλος του γκρεμού και τα πράγματα μέρα με την μέρα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα και αν και αυτή η εταιρεία βαρέσει κανόνι όπως λένε στην αγορά τότε τα πράγματα και για την χώρα μας θα γίνουν ακόμη πιο χάλια.

Η μετοχή του βρετανικού κολοσσού βρέθηκε χθες σε ελεύθερη πτώση μετά την ανακοίνωση ότι θα καθυστερήσει η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του έτους, επειδή η επιχείρηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να λάβει νέο δάνειο ύψους 115,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μόλις τον περασμένο μήνα είχε πάρει δάνειο ανάλογου ύψους και είχε επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των οφειλών της. Εφόσον εγκριθεί το νέο δάνειο, οι συνολικές οφειλές της εταιρίας προς τους δανειστές της θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ γεγονός το οποίο δημιουργεί πλέον εύλογους φόβους για την επιβίωση της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Σαμ Γουέιχαγκεν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε καθησύχασε τόσο τους δανειστές όσο και τους πελάτες του πρακτορείου. Είπε ότι σύντομα η εταιρία θα πάρει το νέο δάνειο και διευκρίνισε και στους πελάτες τους ότι όσοι έχουν αγοράσει πακέτα διακοπών για τις γιορτές καλύπτονται από το ειδικό ταμείο των ταξιδιωτικών πρακτόρων, σε περίπτωση που η εταιρία δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Μέσα στα τελευταία χρόνια τουλάχιστον τρεις μεγάλοι τουρ οπερέιτορ έχουν βάλει λουκέτο με αποτέλεσμα χιλιάδες τουρίστες να χάσουν τα χρήματα τους αλλά και αρκετοί ξενοδόχοι. Χαρακτηριστικό ήταν και το παράδειγμα βρετανικού τουρ οπερέιτορ όπου το καλοκαίρι του 2010 είχε βαρέσει κανόνι με αποτέλεσμα δεκάδες ξενοδόχοι στην χώρα μας να χάσουν λεφτά αλλά και εκατοντάδες τουρίστες να...ξεμείνουν στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" τις τελευταίες εβδομάδες που άρχισε να φαίνεται το πρόβλημα της "Thomas Cook" άρχισαν να πέφτουν και οι κρατήσεις ενώ υπήρξε μια αύξηση για τις γιορτές. Όμως η είδηση για προβλήματα στην εταιρία άρχισαν να βάζουν φρένο στις κρατήσεις. πηγη:newsit.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.