«Φέτος ο κλάδος μου έχει καταστραφεί»

Κραυγή αγωνίας από τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων της Κω

«Δεν έχω μιλήσει με ένα μέλος μου και να μου πει ότι έχει μια καινούργια κράτηση. Η καταστροφή είναι ολική και αυτή είναι η αλήθεια»

«Ορισμένα μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου είναι εξωπραγματικά – Πολλά ζητήματα δεν έχουν διευκρινιστεί»

«Είμαστε υπέρ των αυστηρών μέτρων, υπέρ της σχολαστικής καθαριότητας, αλλά από ένα σημείο και μετά, δεν είναι φυσιολογικό αυτό που μας ζητιέται»

«Κάπου η κυβέρνηση ή αυτοί τέλος πάντων που ασχολούνται με αυτό το θέμα, δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς»

«Η πρότασή μας είναι να προσπαθήσει η κυβέρνηση να δει τις μικρές επιχειρήσεις, είτε είναι ενοικιαζόμενα, είτε είναι εστιατόρια που έχουνε σβήσει…»

«Η Γερμανία έδωσε 8.000 ευρώ στα μικρά μαγαζιά που τα έκλεισε. Όχι 800 ευρώ. Είναι μια κοροϊδία στα μούτρα μας και δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε»

«Να προσπαθήσει η κυβέρνηση να σκύψει χαμηλά και όχι να πηγαίνουν τα tepix (άτοκα δάνεια) στις πέντε δέκα μεγάλες εταιρείες»

«Πρέπει να σκύψει ο δήμος πάνω στον κόσμο και στις μικρές επιχειρήσεις γενικότερα, ειδικά στα ενοικιαζόμενα που είναι τελείως κλειστά και θα μείνουν κλειστά. Γνωρίζω ότι είναι δίκαιος ο δήμαρχος και θα το κοιτάξει το θέμα. Πραγματικά περιμένω να ανακοινώσει κάτι»

Η λέξη «απόγνωση» φαντάζει μικρή για να περιγραφεί αυτό που νοιώθουν, αυτό που βιώνουν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων της Κω, οι οποίοι ξεπερνούν τους 250!!!, όντας αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις τόσο λόγω κορωνοϊού, όσο και των «οδηγιών» για τη λειτουργία τους, εάν και εφόσον ανοίξουν…

Σε συνέντευξή της στον «Σ» η πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Κω Ελένη Παπαδούλη, περιγράφει γλαφυρά την υφιστάμενη κατάσταση, μας μεταφέρει την αγωνία και το δράμα των συναδέλφων της, σχολιάζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το πόσο η εφαρμογή τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ανέφικτη, μας μιλά για τις κρατήσεις οι οποίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες, για τα «μέτρα» της κυβέρνησης αλλά και αυτά που οφείλει να πάρει ο δήμος.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κυρία Παπαδούλη, προκειμένου να έχουμε μια «εικόνα», πείτε μου πόσα καταλύματα έχουμε στην Κω;

Ε.Π.: Έχουμε περισσότερες από 250 επιχειρήσεις, όλες οικογενειακές.

Ερ: Από άποψη απασχόλησης προσωπικού;

Ε.Π.: Ούτε οι μισές δεν απασχολούν προσωπικό. Είναι αυτοαπασχολούμενες επιχειρήσεις.

Ερ: Πώς σχολιάζετε τα μέτρα και ειδικότερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα καταλύματα;

Ε.Π.: Έκανε πολύ μεγάλο αγώνα ο πρόεδρός μας προκειμένου να εφαρμόσει ορισμένα που μπορούν να εφαρμοστούν στα μικρά καταλύματα. Στο πρωτόκολλο για τα ξενοδοχεία, υπάρχουν παράλογα πράγματα. Δεν μπορούν καν να εφαρμοστούν στα μικρά καταλύματα. Παρ’ όλα αυτά, η Ομοσπονδία μας μάς στέλνει το πρωτόκολλο ονομαστικά στο κάθε κατάλυμα προκειμένου να γίνει η εκπαίδευσή μας. Βλέπουμε ότι ορισμένα πράγματα είναι εφικτά, ορισμένα όμως είναι παράλογα, ειδικά σε αυτούς που έχουν ένα δυο άτομα προσωπικό, λόγω της αύξησης του κόστους (ποδιές μιας χρήσης κ.ά.), σνακ μπαρ, πισίνα… Κακώς δεν πρόσεξαν ότι, τα ενοικιαζόμενα είναι ιδιαίτερης λειτουργίας.

Ερ: Τι σημαίνει αυτό κυρία Παπαδούλη;

Ε.Π.: Σημαίνει ότι, τα πιάτα, τα ποτήρια και γενικότερα τα κουζινικά είδη είναι πλήρη σε κάθε δωμάτιο..Αυτά θα τα αφαιρέσουμε; Διότι μας λένε να αφαιρέσουμε τα επιφανειακά. Επίσης, μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι κανένα από τα μικρά ενοικιαζόμενα δεν θα είναι διαθέσιμο σε περίπτωση κρούσματος, ούτε κάποιο ξενοδοχείο μάθαμε ότι προτίθεται να διατεθεί για κάτι τέτοιο, ούτε το νοσοκομείο μας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να καλύψει κάποιο κρούσμα αν προκύψει. Άρα, λοιπόν, στο θέμα του πρωτοκόλλου, ναι ορισμένα πράγματα θα τα κάνουμε, αλλά κάποια είναι εξωπραγματικά.

Ερ: Τα μέτρα αναφέρουν και τον κλιματισμό. Τα καταλύματα διαθέτουν τέτοια συστήματα;

Ε.Π.: Εμείς έχουμε αυτόνομες μονάδες κλιματισμού και όχι κεντρικές. Προτείνουμε στα μέλη μας να κάνουν απολύμανση στα κλιματιστικά τους. Επίσης, τους έχουμε δώσει οδηγίες για τη νόσο των λεγεωνάριων, έτσι ώστε να φροντίζουν να καθαρίζουν τα συστήματά τους και όλα αυτά, με τη βοήθεια τεχνικού ο οποίος θα τους δώσει και τη σχετική βεβαίωση, διότι μόνο τότε είναι καλυμμένοι. Όπως επίσης, για το θέμα της μυοκτονίας, της απολύμανσης και τη μικροβιοκτονία κατά του covid 19, πλέον απαιτείται να έρθει τεχνικός για την πιστοποίηση, γιατί σε περίπτωση ελέγχου, αυτές οι πιστοποιήσεις προσκομίζονται. Αλλά και πάλι, ερχόμαστε στο εξής: Τα κάναμε στο ξεκίνημα. Σε κάθε αναχώρηση πάλι αυτά θα κάνουμε; Δεν έχουν διευκρινιστεί πολλά πράγματα, είναι ξεκρέμαστα πολλά.

Ερ: Εάν παρουσιαστεί, ω μη γένοιτο, ένα κρούσμα σε κατάλυμά σας, ποιες είναι οι οδηγίες που έχετε για να το αντιμετωπίσετε;

Ε.Π.: Οι οδηγίες που έχουμε είναι αμέσως να καλέσουμε τον ΕΟΔΥ και το νοσοκομείο. Δεν φέρουμε καμία ευθύνη. Το κακό είναι ότι δεν ξέρουμε εάν μετά μας κλείσουν. Δεν έχει διευκρινιστεί και αυτό. Εμείς δεν είμαστε σαν ένα μεγάλο ξενοδοχείο για να πούμε ότι θα απομονώσουμε μια πτέρυγα για τα κρούσματα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να φοράμε ρόμπα μιας χρήσης, μάσκες, γάντια που ούτως ή άλλως  φορούσαμε, να έχουμε απολυμαντικά στη ρεσεψιόν, όπως επίσης υποχρεούμαστε να έχουμε και θερμόμετρο έτσι ώστε στις αφίξεις να θερμομετρούμε τους πελάτες μας, αλλά και εμάς που δουλεύουμε.

Ερ: Μα μείνουμε λίγο στους εργαζόμενους. Πείτε μου, πώς μπορεί να εργαστεί κάποιος φορώντας μάσκα, ρόμπα κ.λ.π. ντάλα καλοκαίρι;

Ε.Π.: Λέμε ότι, αυτό είναι τρελό, μη εφαρμόσιμο. Τα γάντια έτσι κι αλλιώς τα φορούσανε, αλλά για παράδειγμα, με τη μάσκα ο μάγειρας λιποθυμάει. Ορισμένα πράγματα είναι περίεργα. Είμαστε υπέρ των αυστηρών μέτρων, υπέρ της σχολαστικής καθαριότητας, αλλά από ένα σημείο και μετά, δεν είναι φυσιολογικό αυτό που μας ζητιέται. Αλλά ας πούμε ότι ξεπερνάμε το θέμα του πρωτοκόλλου, δεν μιλάμε γι αυτό. Εμείς μιλάμε για τις πάνω από 250 επιχειρήσεις οι οποίες θα μείνουν κλειστές. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν θα έχουμε τουρισμό φέτος, ότι έχουν πάθει ζημιά οι άνθρωποι. Είχαν προεισπράξει τα λεφτά τους, οι τουρίστες δεν δέχονται τα Voucher τα οποία τους έχουμε προτείνει. Τι γίνεται, λοιπόν, για τις μικρές επιχειρήσεις; Δεν βοηθήθηκαν. Πήραν 800 ευρώ και βοηθήθηκαν; Να πληρώσουν τι όλους αυτούς τους μήνες;

Ερ: Ήταν ένα επόμενο ερώτημα αυτό με τις προκαταβολές, όπως και το πόσα καταλύματα θα ανοίξουν στην Κω.

Ε.Π.: Καθημερινά μιλάω με πολλά μέλη μας. Όσοι έχουν συμβόλαια, αυτοί δηλαδή που είχαν πακέτα και τους τα κάνανε allotment, δεν τους τα έχουν ακυρώσει ακόμα. Απλά τους ζητήσανε εξευτελιστικές τιμές. Και αυτά τα μέλη μας έχουν μια ελπίδα μήπως και ξεκινήσει η τουριστική περίοδος… Όμως ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι, τα αεροπλάνα που θα έρθουν στην Κω είναι τόσα λίγα που δεν θα φτάσουν να εξυπηρετήσουν τις συνεργασίες των commitment συμβολαίων που έχουν στα μεγάλα ξενοδοχεία. Να μην γελιόμαστε. Φέτος ο κλάδος μου έχει καταστραφεί. Από την πρώτη στιγμή το λέω και το δηλώνω και δεν υπάρχει καμιά βοήθεια στα καταλύματα. Όταν δίνουν βοήθεια και δίνονται κλειδιά οικονομικά, μπαίνουν και οι όροι και τους πετάνε έξω. Αυτή είναι η αλήθεια. Τέλος. Η αγανάκτηση και ο φόβος και η αγωνία με κάνει να εκφράζομαι με αυτόν τον τρόπο.

Ερ: Άρα, κυρία Παπαδούλη, δεν γνωρίζουμε πόσα καταλύματα θα ανοίξουν…

Ε.Π.: Δεν ξέρω νούμερο. Είμαι σε καθημερινή επαφή με τα μέλη μας διότι, με εμπιστεύονται και συζητάμε ορισμένα ζητήματα. Τα μέλη μας είναι σε αναμονή. Αλλά όταν ένα ενοικιαζόμενο έχει και πισίνα και σνακ μπαρ και το έχουν σε αναμονή, ο επιχειρηματίας είναι παγωμένος, δεν ξέρει το αύριό του, δεν γνωρίζει εάν θα ανοίξει.

Ερ: Μετά από όσα μου είπατε, να τολμήσω να ρωτήσω αν υπάρχουν κρατήσεις;

Ε.Π.: Από τις συζητήσεις με τα μέλη μας, τα ενοικιαζόμενα που έχουν division πελάτες έχουν κάποιες κρατήσεις και ορισμένοι επαναλαμβανόμενοι δέχτηκαν να μεταφέρουν τις κρατήσεις τους τον Σεπτέμβριο αν πετάξουν τα αεροπλάνα γιατί και αυτά είναι σε αναμονή. Να σας πω ότι, μέσα στην πόλη έχουμε δυο τρία καταλύματα τα οποία έχουν κρατήσεις από Έλληνες, αλλά όχι για διακοπές, διερχόμενους. Δεν έχω μιλήσει με ένα μέλος μου και να μου πει ότι έχει μια καινούργια κράτηση. Η καταστροφή είναι ολική και αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή τη στιγμή, ορισμένοι έχουν μια σπίθα ελπίδας μήπως ξεκινήσουν τα πρακτορεία τους, αλλά από την άλλη, ορισμένα πρακτορεία ξεκαθάρισαν ότι δεν θα πετάξουν φέτος. Τι κάνουμε, είναι το αγωνιώδες ερώτημα. Αυτές οι οικογένειες πώς θα ζήσουν αύριο; Και όχι μόνο αυτές οι οικογένειες, αλλά και με τις υπόλοιπες οικογένειες που εξαρτώνται από τα καταλύματα όπως, εστιατόρια, ποδήλατα, μηχανάκια, αυτοκίνητα και τόσες άλλες… τι γίνεται; Νομίζουμε ότι θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και θα πλημμυρίσει η Κως με τουρίστες; Μακάρι. Είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο.

Κάπου η κυβέρνηση ή αυτοί τέλος πάντων που ασχολούνται με αυτό το θέμα, δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς. Δεν κατάλαβαν ότι, η επανεκκίνηση δεν είναι πατώ το κουμπί και έρχομαι.   

Ερ: Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις; Τι θα μπορούσε να είχε γίνει;

Ε.Π.: Σήμερα; Αφού είμαστε έρμαια. Η πρότασή μας είναι να προσπαθήσει η κυβέρνηση να δει τις μικρές επιχειρήσεις, είτε είναι ενοικιαζόμενα, είτε είναι εστιατόρια που έχουνε σβήσει… Βλέπουμε μια Κω που δεν την έχουμε ξαναδεί στη ζωή μας. Περπατάμε και είμαστε όλοι ανατριχιασμένοι και λέμε, τι γίνεται, τι είναι αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα που νοιώθουμε; Να προσπαθήσει η κυβέρνηση να σκύψει χαμηλά και όχι να πηγαίνουν τα tepix (άτοκα δάνεια) στις πέντε δέκα μεγάλες εταιρείες. Την πρώτη ημέρα που είχε ανοίξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης σε τρεις ώρες είχαν μπει 40.000 επιχειρήσεις. Και αφού κατάφεραν ορισμένα μέλη μας και πέρασαν με το αίτημα που κάνανε μέσω taxisnet, δεν φτάσανε τα λεφτά. Καταλάβατε; Λοιπόν, εμείς δεν θέλουμε τέτοιες βοήθειες. Θέλουμε απευθείας βοήθεια. Η Γερμανία έδωσε 8.000 ευρώ στα μικρά μαγαζιά που τα έκλεισε. Όχι 800 ευρώ. Είναι μια κοροϊδία στα μούτρα μας και δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Ο χειμώνας θα είναι πολύ βαρύς για όλο τον κόσμο. Για φανταστείτε κάποιον που έχει δέκα δωματιάκια και περίμενε τους επαναλαμβανόμενους, την Κέφαλο που δούλευε τρελά με τους Γερμανούς, την Καρδάμαινα με τους Άγγλους…

Ερ: Κυρία Παπαδούλη, νοιώθω περίεργα, μουδιασμένη… Θα τολμήσω όμως ένα ακόμα ερώτημα. Λήγει σήμερα Πέμπτη η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσφορά από τουριστικά καταλύματα για την υποδοχή κρουσμάτων. Υπάρχει περίπτωση να εκδηλώσει ένα τέτοιο ενδιαφέρον κάποιο κατάλυμα εδώ στην Κω;

Ε.Π.: Έχω στείλει δυο φορές το email στα μέλη μας και επίσης, επικοινώνησε με κάποια μέλη μας που βρίσκονται κοντά στην πόλη. Μου λένε όχι. Φοβούνται. Φοβούνται για δυο λόγους: πρώτον, δεν θέλουν να βάλουν τους υπαλλήλους τους σε κίνδυνο και δεύτερον, μετά τον κορωνοϊό τι γίνεται με τη δυσφήμησή τους; Πώς θα ξαναμπούν στην αγορά; Το κυριότερο όμως είναι, ο κίνδυνος που θα διατρέξουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπάλληλοί τους.

Ερ: Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, τι περιμένετε;

Ε.Π.: Εμείς ευελπιστούμε ότι η δημοτική αρχή θα δει το πρόβλημά μας. Από πέρσι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο που κλείσανε τα ενοικιαζόμενα μέχρι και σήμερα, πληρώνουμε, πληρώνουμε, πληρώνουμε… για μη χρήση. Εντάξει, έχουμε και τους κοινόχρηστους χώρους, έχουμε και την προετοιμασία και την καθαριότητα, το καταλαβαίνω. Αλλά, για την συγκεκριμένη χρονιά, μια έκπτωση, μία μείωση δεν δικαιούμαστε; Πρέπει να σκύψει ο δήμος πάνω στον κόσμο και στις μικρές επιχειρήσεις γενικότερα, ειδικά στα ενοικιαζόμενα που είναι τελείως κλειστά και θα μείνουν κλειστά. Γνωρίζω ότι είναι δίκαιος ο δήμαρχος και θα το κοιτάξει το θέμα. Πραγματικά περιμένω να ανακοινώσει κάτι.

Ερ: Κυρία Παπαδούλη, ο επίλογος δικό σας.

Ε.Π.: Να σας πω ότι, μπορούν τα μέλη μας να τηλεφωνούν στο 22420 26393 ή στο κινητό μου 6934568348 για όλες τις ενημερώσεις, για όποια βοήθεια χρειάζονται. Είμαι 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεσή τους. Επίσης, μπορούν να με βρουν Κλεοπάτρας 4 στο μαγαζί.    

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ
            http://www.stathmosnet.gr/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.