Στην Κάλυμνο των Ιμίων και στις άλλες «γκρίζες ζώνες» το οδοιπορικό του Alpha (video)

Με μια εικόνα από τις αλλεπάλληλες παρενοχλήσεις των τούρκικων ακταιωρών, καθώς γινόταν οι λήψεις από το τηλεοπτικό συνεργείο, ξεκίνησε το χθεσινό οδοιπορικό της εκπομπής «360°» της Σοφίας Παπαϊωάννου, με την συμπλήρωση 24 χρόνων από την «κρίση των Ιμίων», από την συχνότητα του Alpha, που ήταν αφιερωμένο στην Κάλυμνο, την Ψέριμο και στις άλλες λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» της ευρύτερης περιοχής, όπως το Αγαθονήσι, τα Λέβιθα, οι Αρκιοί, το Κίναρος και το Καστελόριζο.
 

Με βίντεο από τις αλλεπάλληλες παρενοχλήσεις των σκαφών της ακτοφυλακής «της γείτονος» εις βάρος των ψαράδων της Καλύμνου και με ένα στιγμιότυπο από την είσοδο μιας τούρκικης ακταιωρού που είχε εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κατά την διάρκεια των λήψεων του συνεργείου του Alpha, ξεκίνησε το ωριαίο οδοιπορικό της εκπομπής «360°».
 
(Δείτε εδώ το βίντεο από την εκπομπή της Σ. Παπαϊωάννου)
 
 
Πρώτη στάση η Κάλυμνος και οι μαρτυρίες των «πρωταγωνιστών» των ημερών εκείνων του Ιανουαρίου του 1996 και κυρίως του τότε και νυν Δημάρχου, Δημήτρη Διακομιχάλη, αλλά και του Μιχάλη Αρβύθη, που μαζί με τον πρώτο είχαν ανεβάσει την σημαία στην βραχονησίδα Ίμια.
 
 
Η δημοσιογράφος συνομίλησε με τον 94χρονο βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο, τον άνθρωπο που επί δεκαετίες και μέχρι το 2004, είχε τα ζώα του στα Ίμια. Για το θεμα αυτό, έκανε αναφορά ο Δήμαρχος, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του, για το γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, του έχει καταλογίσει τα χρήματα με τα οποία επιδοτούσε τον βοσκό επί τότε Δημαρχίας του, ώστε να συντηρεί τα κατσίκια του στα Ίμια.
 
Τις μαρτυρίες τους κατέθεσαν και Καλύμνιοι ψαράδες, καθώς και ο Πρόεδρος της Παράκτιας Αλιείας, Μανώλης Κουλλιάς, που αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την χειμερινή περίοδο, λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων των τούρκων.
 
Σημαντικές ήταν οι μαρτυρίες του Γιάννη Νομικάριου, προέδρου των εφέδρων αξιωματικών, για τις εμπειρίες του από τις περιπλανήσεις του στις βραχονησίδες της περιοχής, καθώς και των λιγοστών κατοίκων της Ψερίμου, αλλά και της κυρά Ρηνιώς Κατσοτούρχη του Κίναρος.
 
Ακολούθησε το Αγαθονήσι, τα Λέβιθα και το ακριτικό Καστελόριζο, ενώ η εκπομπή έκλεισε με την παρουσία του 30χρονου Σακελλάρη Μαύρου, του μοναδικού νέου κατοίκου της Ψερίμου, το νεογέννητο του οποίου θα είναι ο μικρότερος κάτοικος του νησιού, ευελπιστώντας πως η γέννησή του θα δώσει ξανά ζωντάνια στον τόπο και θα αποτελέσει αφορμή να ανοίξει και πάλι το σχολείο, που εδώ και χρόνια έκλεισε λόγω έλλειψης μαθητών.
 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.