Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κω για την κατάληψη

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κω ΑΣ' ΤΟΥΣ ΜΩΡΕ… ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΝΟΥΝ! Νοέμβριος 2019
1
Ως μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Κω, αποφασίσαμε να συντάξουμε αυτό το κείμενο, προκειμένου να εκθέσουμε τις απόψεις μας για τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και τα αιτήματά μας – τρόπους βελτίωσης. Είναι αλήθεια πως μοχλό για την κινητοποίησή μας αποτέλεσαν τα δημοσιευμένα αιτήματα της συντονιστικής των μαθητών της Αθήνας, με τα οποία συμφωνούμε σε γενικές γραμμές. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτά απηχούν τα δικά τους προβλήματα και, εν γένει, τη δική τους οπτική, θεωρήσαμε απαραίτητη τη συγγραφή του παρόντος κειμένου.
4/11/2019 πραγματοποιήσαμε γενική συνέλευση με θέμα τα ζητήματα της συντονιστικής της Αθήνας. Σήμερα, 5/11/2019 καταλάβαμε το κτίριο του σχολείου υπό την απειλή της εισβολής της αστυνομίας ή τη χρήση ποινών, όπως οι αποβολές, έτσι ώστε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί και να συμμετέχουμε στον πανελλήνιο αγώνα. Αν και υπό κανονικές συνθήκες θα επιλέγαμε την κατάληψη ως ύστατη λύση, καταφύγαμε σε αυτήν, έτσι ώστε να καταφέρουμε να οργανωθούμε γιγαντώνοντας την κινητοποίησή μας. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε, επίσης, πως δεν υποκινούμαστε από εξωσχολικούς φορείς, όπως πολιτικά κόμματα.
Πριν, όμως, παρουσιάσουμε τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος και τους τρόπους βελτίωσής του, κρίνουμε απαραίτητο να ορίσουμε το σκοπό του. Όσον αφορά, το σκοπό, το λόγο ύπαρξης του εκπαιδευτικού συστήματος, του θεσμού το σχολείου, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά ανά τον κόσμο, αυτός είναι να προετοιμάσει τα παιδιά-νέους για την ένταξη τους στην πολύπλοκη και συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, χάρη στην εκδήλωση κοινωνικά επιθυμητών συμπεριφορών. Η κοινωνικοποίηση, όπως ονομάζεται στη γλώσσα της κοινωνιολογίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της παροχής των απαραίτητων γνώσεων από την πλευρά του σχολείου αλλά και της γαλούχησης με αξίες , τέτοιων όπως διατυπώθηκαν στον αρχαίο ελληνικό κόσμο ή κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, που διέπουν τις σημερινές κοινωνίες.
Δυστυχώς, η θεωρία απέχει από την πράξη. Αρκεί, να αναλογιστούμε τα θλιβερά ποσοστά της μάστιγας του λειτουργικού αναλφαβητισμού1, της σύγχρονης μορφής αυτού του φαινομένου, ή το διαζύγιο παιδείας – εκπαίδευσης. Από τη μία πλευρά, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός ισοδυναμεί με αδυναμία συνύπαρξης με το κοινωνικό σύνολο: ο λειτουργικά αναλφάβητος δυσκολεύεται ή ακόμα αδυνατεί να υποβάλλει μία κατανοητή και ορθογραφημένη αίτηση εγγραφής, να κατανοήσει τα συμπεράσματα μιας στατιστικής, να διαβάσει μια προειδοποίηση για εργασίες (σε ένα εργοτάξιο, λόγου χάρη), να αποκωδικοποιήσει το χάρτη του μετρό ή τα σήματα κυκλοφορίας στο δρόμο θέτοντας, προφανώς, σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και τη ζωή των υπόλοιπων μελών της κοινωνίας, απειλώντας τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι η εξής: οι μισοί μαθητές της
1 https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/stoixeia-sok-leitourgika-analfabitoi-oi-misoi-mathites
Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κω ΑΣ' ΤΟΥΣ ΜΩΡΕ… ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΝΟΥΝ! Νοέμβριος 2019
2
χώρας μας ενδέχεται να είναι αναλφάβητοι, όπως τόνισε προσφάτως ο καθηγητής Μπαμπινιώτης2. Από την άλλη πλευρά, η παραμέληση της παιδείας έναντι της εκπαίδευσης συνεπάγεται την προβληματική μετάδοση θεμελιωδών αξιών, όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η ισότητα και σε ακραίες συνθήκες τη δημιουργία ενός τάγματος ρομπότ – φονικών μηχανών, στερούμενων κριτικής σκέψης και, αδιαφιλονίκητα, ανθρωπιάς. Δεν είναι μια υπερβολή, το απέδειξε η ιστορία: το εκπαιδευτικό σύστημα του φασίστα Χίτλερ κατέπνιγε την απόκτηση γνώσεων σε βάθος, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης όπως και ανθρωπιστικών αξιών. Είναι φανερό πως μένοντας αμέτοχοι διατρέχουμε τον κίνδυνο της επανάληψης της πιο μελανής σελίδας της ιστορίας (δεδομένης, ακόμα, της ανόδου του ξενοφοβίας τα τελευταία χρόνια), κινδυνεύουμε, δηλαδή, να μετατραπούμε σε ήρωες δυστοπικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας - και αυτό με τη συναίνεση μας. Αυτοί ήρωες, όμως, αν προβάλουμε την κατάλληλη αντίσταση μπορούν να δραπετεύσουν από την οθόνη και να διαγράψουν τη δική τους τροχιά, την πορεία πως ένα ομορφότερο αύριο.
Ωστόσο, αυτό το ομορφότερο αύριο δεν μπορεί να οικοδομηθεί, αν δεν αλλάξουν από τη ρίζα τους ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα.
1) Διαφωνούμε με το να μην ελέγχεται η εργασία των εκπαιδευτικών.
2) Είμαστε εναντίον της τράπεζας θεμάτων, η οποία θα ήταν συνώνυμη κατάφορης αδικίας, χωρίς την εφαρμογή της αξιολόγησης των καθηγητών. Αναλυτικότερα, πρέπει να ελέγχεται αν ο καθηγητής κάλυψε τη διδακτέα ύλη, έτσι ώστε ο μαθητής να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της τράπεζας θεμάτων. Εξυπακούεται πως ο εκπαιδευτικός έχει υποστηριχτεί με συνεχείς επιμορφώσεις για την άσκηση του έργου του.
3) Είμαστε κάθετα εναντίον της εξίσωσης των πτυχίων των ΑΕΙ με των πρώην ΤΕΙ (ίδιας ειδικότητας). Ο βαθμός δυσκολίας, το επίπεδο των απαιτήσεων και ο σκοπός ύπαρξης των σχολών αυτών διαφέρουν.
4) Πιστεύουμε πως είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν βαθμολογικές διαφορές ανάμεσα σε σχολές ανάλογα με τις πόλεις (π.χ. φιλοσοφικές, τμήματα φυσικής, μαθηματικών). Αυτός είναι ο καθρέφτης της υποβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος.
5) Καταδικάζουμε την παραπαιδεία. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι ελιτίστικο: δε νοείται η συνέχιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς την καταβολή αστρονομικών ποσών στα φροντιστήρια, τα οποία σημαίνουν καταβολή επιπλέον κόπου και την αφιέρωση επιπλέον χρόνου.
6) Δυσφορούμε με τη στείρα αποστήθιση (παπαγαλία) , την εκμάθηση ανούσιων λεπτομερειών και την εμμονή σε αυτές. Η πεμπτουσία της διαδικασίας της μάθησης, όπως υποστήριξε και ο φιλόσοφος Καντ, δεν έγκειται στην απομνημόνευση θεωριών αλλά στην εκμάθηση τρόπου μάθησης.
2 https://www.ant1news.gr/eidiseis/article/546303/mpampiniotis-yparxoyn-paidia-gymnasioy-poy-den-xeroyn-na-diabasoyn
Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κω ΑΣ' ΤΟΥΣ ΜΩΡΕ… ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΝΟΥΝ! Νοέμβριος 2019
3
7) Εκτιμούμε πως η μείωση της διδακτέας ύλης σε όλες τις τάξεις στα περισσότερα μαθήματα θα συνεπάγονταν την καλύτερη αφομοίωση των γνώσεων. Σημασία δεν έχει η ποσότητα αλλά η ποιότητα.
Τα προαναφερθέντα κακώς κείμενα του συστήματός μας μάς ωθούν στη διατύπωση των παρακάτω αιτημάτων.
1) Ζητούμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στην προετοιμασία μας για τον σύγχρονο κόσμο. Συγκεκριμένα, αξιολογούμε ως θεμελιώδη την απόκτηση παιδείας που θα αφορά
• τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
• το περιβάλλον (όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, όπως, πράγματι, ισχύει σήμερα)
• την ανταπόκριση σε κοινωνικές συνθήκες
• την οδική κυκλοφορία – ασφάλεια
• τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
2) Αξιώνουμε την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών, τα οποία συνδέονται με την καθοριστική επιρροή που ασκεί η Εκκλησία στο κράτος: το υπουργείο παιδείας είναι ταυτόχρονα και θρησκευμάτων. Θα μπορούσε έστω το μάθημα αυτό να μη βαθμολογείται, να διδάσκεται στο πλαίσιο μιας ελεύθερης ζώνης και της θρησκευτικής αναζήτησης. Σίγουρα, δε θα πρέπει τα παιδιά να προσηλυτίζονται και να δέχονται μονόπλευρη ενημέρωση.
3) Κρίνουμε απαραίτητη την αξιολόγηση των καθηγητών και τη συνεχή υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου, ώστε να τους βρίσκει η αξιολόγηση προετοιμασμένους.
4) Θεωρούμε αναγκαία την αύξηση των ωρών της γυμναστικής, δεδομένου ότι η χώρα μας πλήττεται από το μείζον πρόβλημα της παχυσαρκίας3.
5) Πιστεύουμε πως πρέπει να συμπεριληφθούν πρακτικές γνώσεις σε μια ελεύθερη ζώνη, όπως
• ραπτική
• ξυλουργική
• οικιακές εργασίες
3 https://www.iefimerida.gr/news/73390/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-10-%CE%BC%CE%B5-%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C
Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κω ΑΣ' ΤΟΥΣ ΜΩΡΕ… ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΝΟΥΝ! Νοέμβριος 2019
4
• κηπουρική
• μαγειρική.
6) Κρίνουμε αναγκαία την έμφαση στην καλλιτεχνική παιδεία, δεδομένου του θεμελιώδους ρόλου της τέχνης στη διάπλαση της προσωπικότητας. Συγκεκριμένα, δε θα πρέπει να παραλείπεται η μετάδοση γνώσεων
• μουσικής
• εικαστικών
• χορού
• κινηματογράφου
• θεάτρου κ.ά..
7) Ζητάμε να μην εξισώνονται τα πτυχία των Πανεπιστημίων με αυτά των πρώην ΤΕΙ (ίδιας ειδικότητας) και να ρυθμιστούν οι αξιοσημείωτες διαφορές στις βάσεις των σχολών.
Συγκεκριμένα για το σχολείο μας:
1) Ζητάμε να αξιοποιηθούν προς όφελός μας οι υπάρχουσες υποδομές: να στρωθεί με χλοοτάπητα το γήπεδο ποδοσφαίρου και να χρησιμοποιηθούν όλα τα τμήματα της αυλής. Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να δημιουργήσουμε παρτέρια, τα οποία θα περιποιούνται οι μαθητές.
2) Παρακαλούμε να σταθεροποιηθεί το πρόγραμμα, του οποίου οι συνεχείς μεταβολές αποτελούν παράγοντα αποσυντονισμού.
3) Παρακαλούμε οι καθηγητές να αποκτήσουν μόνιμη αίθουσα διδασκαλίας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του μαθήματός τους, γιατί με την αλλαγή αιθουσών κάθε ώρα
• χάνονται πολύτιμα λεπτά από τη διαδικασία του μαθήματος
• τα παιδιά επωμίζονται απουσίες, παρόλο που κάλλιστα θα μπορούσαν να τις είχαν αποφύγει
4) Θεωρούμε καθοριστικής σημασίας την εγκατάσταση δύο (τουλάχιστον) ηλεκτρονικών υπολογιστών στο χώρο της γραμματείας - χωρίς κωδικό πρόσβασης – έτσι ώστε να βρίσκονται στη διάθεση του συνόλου των μαθητών για εκπαιδευτικές ανάγκες.
Συνοψίζοντας, το εκπαιδευτικό σύστημα συνιστά ένα μείζον ζήτημα, το οποίο αφορά την κοινωνία στο σύνολό της: μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, πολιτικούς ηγέτες, και απαιτεί την προσοχή όλων. Όσοι εμπλέκονται έχουν δίκιο και ταυτόχρονα άδικο: οι μαθητές ξοδεύουν τη μέρα τους στα φροντιστήρια και στο σχολείο και, τελικά, καταλήγουν λειτουργικά αναλφάβητοι με μέλλον αβέβαιο, οι γονείς δαπανούν σημαντικά ποσά στα φροντιστήρια και με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός, οι καθηγητές αποπροσανατολίζονται από τις συνεχείς αλλαγές του συστήματος, και το υπουργείο παιδείας λαμβάνει συνεχώς νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα στην προσπάθειά του να ρυθμίσει την εκάστοτε κατάσταση. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στη σχολική μας πορείας. Η γενιά μας κοιτάζει πίσω
Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κω ΑΣ' ΤΟΥΣ ΜΩΡΕ… ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΝΟΥΝ! Νοέμβριος 2019
5
και βλέπει άπειρες ώρεςμελέτης, κοιτάζει μπροστά και βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθώρα εξετάσεων και, κυρίως, τις Πανελλήνιες. Επιθυμούμε να αγωνιστούμε γι’ αυτά! Καλούμε τα υπόλοιπα σχολεία σε κινητοποίηση, καθώς πιστεύουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. Καλούμε τους καθηγητές μας, τους γονείς μας και το υπουργείο να μας συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Ας αφεθούμε, λοιπόν, στους στίχους του Άλκη Αλκαίου: «φυσάει ένας αέρας που σαρώνει ενθύμια παλιά και φυλακτά, οι ήρωες το σκάνε από την οθόνη…» και όλοι όσοι νιώθουμε ότι το θέμα της παιδείας μας αγγίζει ας αγωνιστούμε υπεύθυνα και συνειδητοποιημένα!
Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κω

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.