Κώς Τότε και Τώρα: Συμβολή στη μελέτη του έργου του Ιάκωβου Ζαράφτη

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΖΑΡΡΑΦΤΗ.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «IL MESSAGGERO DI RODI/Ο ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ» ΤΟΥ 1918.

Το 1918, με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ιταλικός στρατός αποσύρθηκε από το κάστρο της Νερατζιάς. Το κάστρο της Κω μετατρέπεται σε μουσείο, λίγο αργότερα εντός του θα κτισθεί και το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της Κω.

Επόπτης αρχαιοτήτων αναλαμβάνει ο Ιάκωβος Ζαρράφτης. Σε άρθρο του στην εφημερίδα "Il Messaggero di Rodi/Ο Αγγελιαφόρος της Ρόδου", του 1918, που υπογράφει ο ίδιος ο ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το διάταγμα της 14/8/1918 ο ίδιος αναλαμβάνει και συντηρητής και καλούσε όλους τους ιδιώτες και συλλέκτες να παραδώσουν στην Ιταλική Αρχαιολογική Υπηρεσία τα αρχαία μάρμαρα που κατείχαν για να εμπλουτισθεί το νέο μουσείο, μάλιστα σε άλλες ανακοινώσεις ευχαριστεί τους δωρητές.

Τα αρχαία αντικείμενα βρίσκονταν ελεύθερα σε χέρια ιδιωτών διότι η προστασία των αρχαιοτήτων στο Οθωμανικό Κράτος άρχισε αργά, μόλις το 1874 που εκδόθηκε η πρώτη ρύθμιση για θέματα που αφορούσαν αρχαία αντικείμενα και βρίσκονταν στην επικράτεια του Σουλτάνου. Στη συνέχεια το 1884 η Οθωμανική Διοίκηση εξέδωσε νέο νόμο, ο οποίος απαγόρευε την εξαγωγή αρχαιοτήτων, ενώ παράλληλα μερίμνησε ώστε όλα τα αντικείμενα τα οποία έρχονταν στο φως από ανασκαφές να ανήκουν στην Αυτοκρατορία και να μεταφέρονται στο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Έτσι βρέθηκαν στο Μουσείο Κωνσταντινούπολης τα ψηφιδωτά από την Κω (Ορφέως, Ζωδίων) που έφερε στο φως ο R. Herzog.

Οι Ιταλοί εφάρμοσαν τον νόμο που ίσχυε στο ιταλικό βασίλειο που υποχρέωνε όλους να παραδώσουν τα αρχαία αντικείμενα στην αρμόδια κρατική υπηρεσία.

FB ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.